Sabancı Holding'den güçlü kâr

Güncelleme Tarihi:

Sabancı Holdingden güçlü kâr
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2015 01:04

2015 yılının ilk altı ayında Sabancı Holding’in konsolide net karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artarak 1 milyar 218 milyon TL olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

Sabancı Holding’in toplam varlıkları 30 Haziran 2015 itibari ile 250 milyar TL’ye yaklaşırken, toplam konsolide özkaynaklar ise 20 milyar TL ‘yi aştı.

Diğer yandan Sabancı Holding, 2015 yılına ilişkin beklentilerinin bir kısmında revizyona gitti.

Sabancı KAP'a yaptığı değerlendirmede, "Yılsonu büyüme beklentileri özellikle enerji grubundaki yılsonu satış ve faaliyet kârlılığı büyüme beklentileri, başarılı optimizasyon faaliyetleri, geçen yıla göre iyileşen hidroloji ve dağıtım bölgelerindeki operasyonel iyileştirmeler nedeniyle yukarı revize edilmektedir" denildi.

Açıklamaya göre holding, 2015 için kombine satış büyüme beklentisini yüzde 5-10 aralığında korurken; kombine banka dışı kombine FAVÖK beklentisini ise yüzde 15-25'ten yüzde 20-30 aralığına yükseltti.

Haberin Devamı

Holding, sanayi grubu için hem kombine FAVÖK, hem de kombine satış büyüme beklentisini yüzde 5-15 aralığında korudu.
Enerji grubu için ise kombine satış beklentisini yüzde 0-5 aralığından yüzde 5-10 aralığına yükselten Sabancı, kombine FAVÖK büyüme beklentisini ise yüzde 20-30 aralığından yüzde 40-60'a yükseltti.

HOLDİNG ENERJİ YATIRIMLARININ TAMAMLANMASINA ODAKLANACAK
Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul ise yaptığı açıklamada, 2015’in devamında operasyonel verimlilik, işletme sermayesi yönetimi ve devam eden enerji yatırımlarının tamamlanmasına odaklanacaklarını belirtirken; enerji sektöründe serbest rekabetçi bir elektrik piyasasına geçişin sağlanması gerektiğini vurguladı.

Kurtul, "Devlet halihazırda üretimin yaklaşık yüzde 60’ını kontrol etmekte ve sektörde elektrik fiyatının oluşmasında piyasa arz talep mekanizmasının yerine belirleyici olmakta. Serbest tüketici limitinin kaldırılmamış olması tam rekabetçi bir perakende piyasasının oluşumunu engellemekte. Devlet hem üretim tarafından fiyatların oluşmasında etkin olurken, hem de perakende tarafında fiyatları belirlemekte" dedi ve ekledi:
"Tüm bu sebeplerden ötürü rekabetçi bir piyasa oluşturulamamakta ve elektrik sektörü, özel sektör açısından yatırım cazibesini kaybetmektedir. Önerimiz; serbest rekabetçi bir elektrik piyasasına geçişin sağlanmasıdır.”

Haberin Devamı

Sabancı Holding'den yapılan açıklamaya göre, holdingin toplam varlıkları 30 Haziran 2015 itibari ile 250 milyar TL’ye yaklaşırken, toplam konsolide özkaynaklar ise 20 milyar TL ‘yi aştı.

Sabancı Holding'in altı aylık dönemde ise konsolide net kârı yüzde 24 artışla 1.22 milyar lira, konsolide toplam hasılatı da yüzde 5 artışla 14.14 milyar lira olarak gerçekleşti.

BAKMADAN GEÇME!