Saat kaç?

Güncelleme Tarihi:

Saat kaç
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2014 00:19

Türkiye ‘erken’ seçime gitti.

Haberin Devamı

Saatler dün gece 03:00’da bir saat ileri alındı. Ancak yerel seçim nedeniyle yaz saati uygulamasının bir gün ertelenmesi günlük hayatta karışıklık yarattı. Uygulamadaki 1 günlük gecikmeye akıllı telefon ve bilgisayarlar uymayınca, birçok kişi sandık başına erken gitti.

SEÇİMLER nedeniyle yaz saati uygulaması 1 gün ertelendi. Ancak akıllı telefon, bilgisayar ve dijital saatlerin dün otomatik olarak yaz saati uygulamasına geçmesi, bazı vatandaşların sandığa erken gitmesine neden oldu. Saat 08.00 yerine 07.00’da sandık başına giden seçmenler, oy kullanmak için bir saat bekledi.
Uygulamayla ilgili tedbir aldığını ve harhangi bir sorun yaşanmayacağını söyleyen cep telefonu operatörleri de saat ayarında kullanıcılara problem yaşattı. Birçok cep telefonunun akşam saatlerinde bile bir saat ilerde olduğu görüldü.
Yaz saati uygulaması normalde 30 Mart’ta başlayacaktı ancak yerel seçimlerden dolayı Bakanlar Kurulu bugün saat 03.00’ten itibaren uygulanması yönünde karar verdi. Yani saatlerin dün gece saat 03:00’da ileri alınması gerekiyordu.
Enerji Bakanlığı yetkilileri, dün yaşanan karışıklık konusunda ise “Önemli olan bunun makul bir süre önce vatandaşlara bildirilmesiydi. Bakanlar Kurulu bunu yaklaşık iki ay önceden bildirdi. Erken gitmiş olanlar bir anlamda günü değerlendirme bakımından avantaj kazanmış oldu” yorumunu yaptı.

Yaz saati uygulaması kapsamında periyodik olarak saatlerde yapılan ayarlama, gün ışığından daha çok faydalanmayı, böylece enerjiden de tasarruf etmeyi amaçlıyor. Türkiye’de uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınıyor. Bakanlar Kurulu, yerel seçim nedeniyle bu yılki uygulamayı bir gün erteleme kararı almıştı. GSM şebekelerinden bağımsız olarak dünya saatine uyan ve yaz saati uygulamasına dünden geçen akıllı telefonlar ise vatandaşı zor durumda bıraktı. Ülke genelinde birçok seçmen sandığa erken gitmiş oldu. Söz konusu durumla ilgili görüştüğümüz Enerji Bakanlığı yetkilileri, şöyle konuştu: “Bu çalışmayı yaparken Ulaştırma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, THY gibi birçok kurumun görüşü alındı. Önemli olan bunun makul bir süre önce duyurulmasıydı. Bakanlar Kurulu, yaklaşık iki ay önceden bildirdi. Bilgilendirme ayrıca birçok ilgili, ilgisiz kuruma yazıyla yapıldı. Erken gidenler günü değerlendirme bakımından kazançlı oldu, seçmenler geç gitse daha büyük sıkıntı yaşanırdı. Seçimler üzerinde bu kadar tartışma olduğu dönemde, bir de bu eklenseydi ortaya çok mutlu bir tablo çıkmayacaktı.”

Haberin Devamı

Yaz saatiyle yüzde 1 tasarruf

Haberin Devamı

GÜN ışığından daha fazla yararlanmak ve elektrik enerjisinin özellikle aydınlatmada kullanılan miktarından tasarruf etmek amacıyla yapılan yaz saati uygulaması, mevcut durumda 7 ay sürüyor. Enerji Bakanlığı’nın gündeminde her yıl 7 ay olan uygulamanın, kalıcı hale getirilmesi hedefi de var. Uygulama ile yıllık ne kadar enerji tasarrufu yapıldığını sorduğumuz sektör yetkilileri, “Birçok değişkeni var. Dünyada buna bakıldığında yüzde 1 ile 0.5 tasarruftan bahsedilir” yanıtı verdi. Yaz saati uygulaması fikri, ilk olarak ABD’nin nin “Kurucu babalar”ından (Founding fathers) Benjamin Franklin’den çıktı. Fakat geniş çaplı yaz saati uygulaması, Birinci Dünya savaşında başladı. Almanya, savaşta yapay ışık kullanımını azaltıp, kömür tasarrufu etmek için saat farkını uygulayan ilk ülkeydi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!