S&P'den Yunanistan'a temerrüt uyarısı

Güncelleme Tarihi:

S&Pden Yunanistana temerrüt uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2011 11:59

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P), Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkililerinin özellikle özel sektör kreditörlerini dahil ettiği Yunanistan için yeni borç çevirme planının ülkenin kredi notunu etkin bir şekilde temerrüt seviyesine düşürebileceği uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Kuruluştan yapılan açıklamada, Yunanistan hükümetinin 2011-2014 dönemi finansman ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik yardım paketinin, özel sektörden bir borç yapılandırma talep edilmesine yol açılması riskini artırdığına işaret etti.

S&P, Fransa Bankalar Birliği (FBF) tarafından Yunanistan'ın borcunun özel sektör kreditörleri tarafından çevrilmesi yönünde ortaya konulan iki finansman önerisinin de kendi kriterlerine göre borç yeniden yapılandırmaya benzer olduğunu ve temerrütü ifade ettiğini vurguladı.

S&P, 13 Haziran'da Yunanistan'ın “B” olan uzun vadeli kredi notunu “CCC” seviyesine indirmişti.

Fransa hükümeti ve Fransa Bankalar Birliği geçen hafta, Yunanistan'ın borcunun daha makul seviyede çevrilebilmesi teklifi üzerinde anlaşmaya varmıştı.

Haberin Devamı

Buna göre, Fransız bankalarının elindeki Yunan tahvillerinin yüzde 70'i yeniden yapılandırılacak, bu tahvillerin yüzde 50'si beş yıl yerine 30 yıl vadeli olmak üzere yeni Yunan tahvilleriyle değiştirilecek. Bu tahvillerin faiz oranı, Yunanistan'ın AB ve IMF'den aldığı kredilere ödediği faiz oranı kadar olacak.

Geri kalan yüzde 20 oranındaki tahviller ise sıfır kuponlu tahvil olarak yeniden yapılandırılacak.

FBF'nin ikinci planına göre ise özel sektör kreditörlerinin elinde bulunan Yunan tahvillerinin yüzde 90'ı 5 yıl vadeli yeni tahvillerle değiştirilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!