S&P'dan 15 euro bölgesine ülkesine uyarı

Güncelleme Tarihi:

S&Pdan 15 euro bölgesine ülkesine uyarı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2011 00:58

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P), 15 euro bölgesi ülkesinin kredi notunu düşüreceği uyarısında bulundu. Uyarının ardından euro, dolar karşısında gerilerken, yükseliş trendindeki piyasaların morali bozuldu.

Haberin Devamı

 

S&P, yaptığı açıklamada euro bölgesinin kötüleÅŸen borç krizinin bölgenin güçlü ülkelerini etkilediÄŸini belirterek kredi notu AAA olan Almanya, Lüksemburg, Avusturya, Finlandiya, Fransa ve Hollanda ile diÄŸer 9 ülkenin kredi notunu muhtemel indirim için izlemeye aldığını belirtti.Â

Standard and Poor's, bu karara euro bölgesinde son haftalarda artan sistematik stresi gerekçe gösterdi. Â

EURO GERÄ°LEDÄ°, PÄ°YASALARA SATIÅž GELDÄ°

Açıklamanın ardından euro, dolar karşısında değer kaybederken açık olan Asya piyasalarına da satışlar geldi.

Dün dolar karşısında 1.3486'ya kadar çıkan euro, bugün yüzde 1'e yaklaşan kayıpla 1.3340'a kadar gevşedi. İçeride de dolar, düne göre yüzde 1'e varan değer kazancıyla TL karşısında 1.84'ün üzerinde, euro ise hafif yükselişle 2.46'nın üzerinde işlem görüyor.

Haberin Devamı

Karar sonrası Asya piyasalarına gelen satışlar sonrası Japon Borsası yüzde 1.4, Avustralya Borsası yüzde 1.45, Tayland Borsası yüzde 0.35, Güney Kore Borsası yüzde 1, Hong Kong Borsası da yüzde 1.22 geriledi.

İMKB 100 Endeksi birinci seansa, önceki kapanışa göre 415 puan düşerek 54.780 puan seviyesinden başladı. Hisse senetleri, bu seviyede ortalama yüzde 0.75 oranında değer yitirdi.

Avrupa borsaları da yüzde 1'e varan kayıplarla açıldı. Açılışta Londra Borsası'nda FTSE-100 Endeksi yüzde 0.7 değer kaybederken, Frankfurt Borsası'nda DAX Endeksi yüzde 1.4 ve Paris Borsası'nda CAC 40 Endeksi de yüzde 0.95 geriledi.

YÃœKSELÄ°Åž TRENDÄ° DARBE ALDI

Dün, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin borç krizinden çıkış için bir plan üzerinde anlaşmasıyla Avrupa borsaları geçen hafta başladığı yükselişi sürdürmüş ve son beş haftanın en yüksek seviyelerini görmüştü. S&P'nin kararı sonrası bu yükseliş havasının darbe alacağı tahmin ediliyor.

17 üyeli euro bölgesinin diğer iki ülkesi Yunanistan, en kötü kredi notuna sahipken Kıbrıs Rum Kesimi'nin kredi notu da izleme altında bulunuyor.

S&P, ABD'de piyasalar kapandıktan sonra yaptığı açıklamada, euro bölgesinde diğer bir resesyon riskinin artmasının kararın sebeplerinden biri olduğunu da ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!