S&P: Türkiye’nin kredi notunu yükseltebiliriz

Güncelleme Tarihi:

S&P: Türkiye’nin kredi notunu yükseltebiliriz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2023 07:00

Bu ayın başında Türkiye’nin kredi notu görünümünü yükselten kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’tan (S&P) yeni bir Türkiye değerlendirmesi geldi.

Haberin Devamı

 

İnternet üzerinden “Gelişmekte Olan Piyasalara Bakış: Türkiye 2024 Görünümü” başlıklı bir toplantı düzenleyen kuruluş, altı gün önce Türkiye’nin kredi notu görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çevirmelerinin gerekçelerine yönelik açıklamalar da yaptı.

Toplantıda konuşan S&P Avrupa, Ortadoğu, Afrika (EMEA) Ülke Reytingleri Direktörü Frank Gill, “Türkiye ekonomisinin aslında yeniden dengelendiğine dair artan kanıtları yansıtacak şekilde Türkiye’nin B kredi notunu korurken, kredi notu görünümünü olumlu yükselttik” dedi.

Gelecek dönemde Türkiye’nin kredi notunun da yükseltilebileceğinin sinyalini veren Gill, “Ödemeler dengesi sonuçlarının iyileşmesi, yurtiçi tasarrufların artması, Türk Lirası’ndaki artış, Türkiye’nin kullanılabilir döviz rezervlerinin yükselmesi durumunda notu da yükseltebiliriz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘YUMUŞAK İNİŞ’ VURGUSU

Türkiye ekonomisin genel görünümünü de değerlendiren Gill, “Temel senaryomuz Türk ekonomisinin yumuşak inişten faydalanacağı yönündedir” ifadelerine yer verdi ve şöyle devam etti: “Genel olarak, ekonomide özellikle ortodoks para politikasının yeniden uygulamaya konmasının, ekonominin yeniden dengelenmesi, yurtiçi tasarrufların artması, tüketimin yavaşlaması ve dolayısıyla ithalatın da azalması açısından fayda sağlamaya başladığı yönünde işaretler olduğunu düşünüyoruz.”

Toplantıda ayrıca, Türk bankalarının görünümü de değerlendirildi. Konuyla ilgili konuşan S&P EMEA Finansal Kuruluşları Direktör Yardımcısı Anais Ozyavuz, Türk bankalarının yeterli sermaye tamponlarına sahip olduğuna dikkat çekti. “Tabii ki para biriminin daha fazla değer kaybetmesi nedeniyle bankalarda bir miktar sermaye kaybı bekliyoruz” diyen Ozyavuz, “Ancak bunun yönetilebilir bir durum olacağını düşünüyorum. Ayrıca bankaların çoğunun son iki yıldır ihtiyaç halinde kullanabilecekleri ücretsiz provizyon ayırması da rahatlatıcı bir unsur” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!