S&P: Görünüm pozitif notunuz beklenenden daha önce artabilir

Güncelleme Tarihi:

S&P: Görünüm pozitif notunuz beklenenden daha önce artabilir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2011 00:04

Türkiye’nin yerel para cinsinden notunu artırırken, döviz cinsinden not için ‘2 yıl kadar’ bekleyin mesajı veren S&P, bu kez de ‘pozitif görünüm’ vurgusu yaptı. Türkiye ofisinin açılışı nedeniyle İstanbul’a gelen S&P Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Başkanı Yann Le Pallec, “Büyüyen bir ülke olarak pozitif görünüm önemli. Not artışı düşünülenden çabuk gelebilir” dedi.

Haberin Devamı

ÖNCEKİ gün “Türkiye’nin notunu artırdığı” sanılan, ancak daha sonra sadece yerel para cinsinden olan kredi notunu “B”den “A3”e yükselttiği anlaşılan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, nottan ziyade pozitif görünüme dikkat çekti. Asıl önemli olan döviz cinsinden not artışı için 2 yıllık bir dönemden söz eden S&P, yine de bu sürede daha yüksek bir kredi notunun gündeme geleceği mesajı verdi.

Geleceği parlak ülke

S&P’nin İstanbul’da bu hafta açtığı yeni ofisi ziyarete gelen Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Başkanı Yann Le Pallec, “Büyüyen bir ülke olarak Türkiye’nin görümünü pozitif, bu önemli” derken, not artışının daha ‘beklenenden daha erken’ olabileceğini söyledi. Yann Le Pallec, bu konuda şöyle konuştu: “Türkiye parlak ekonomik geleceği ve bölgesindeki giderek kazandığı ağırlığı ile büyük bir ülke. Büyüme trendinde olduğu ve yerel para piyasalarının her geçen gün derinleştiği düşünüldüğünde Türkiye’nin not artışı ve yatırım yapılabilir seviyeye yükselmesi düşünülenden daha çabuk gelecektir” dedi.

Haberin Devamı

İtalya’nın bile negatif

Türkiye’nin notunun yatırım yapılabilir seviyeye gelmesi konusunda neden sabırsızlandığını çok iyi anladığını dile getiren Le Pallec, sözlerine şöyle devam etti: “Dikkat ederseniz Türkiye’nin görünümü pozitif. Bu da Türkiye’nin notunun yükselebileceğini gösteriyor. Kendinizi kıyasladığınız İtalya’nın, görünümünün ise, negatif olduğunu unutmayın. Türkiye’nin yerel para cinsinden kredi notunun yükselmesi beklenmedik bir gelişme değil. S&P olarak hazırladığımız raporlarda bunun sinyalini daha önce vermiştik. Döviz cinsinden görünümünü de pozitif tuttuğumuzu unutmayın. ‘Bundan iki yıl sonra Türkiye’nin notu ne olacak’ diye sorsanız kesin birşey diyemem ama daha yüksek olacağına inandığımı söyleyebilirim.”

İstanbul doğal merkez

Son bir yıldır Türkiye’nin gösterdiği ekonomik performans, büyüme potansiyeli ve Türkiye’nin giderek global ekonomiyle daha fazla entegre olması nedeniyle İstanbul’da bir ofis açmaya karar verdiklerini belirten Le Pallec, bu konuda da şunları söyledi: “Türkiye ile birlikte Polonya’da da bir ofis açmaya karar verdik. İstanbul bölgesine hitap eden doğal bir merkez. Şu anda sadece Türkiye’ye yönelik hizmetler vermeyi planlıyoruz. Ancak önümüzdeki dönemde gelişmelere göre farklı çalışmalar da yapılabilir.”

Haberin Devamı

Potansiyele inandık, ofis açtık

HAFTA başından bu yana faaliyet gösteren S&P Türkiye’nin başına geçen Zeynep Holmes, “Türkiye’de varolmamızın ana nedeni olumlu gelişme ve yüksek potansiyelin devamına inanmamız” dedi. Holmes, şunları söyledi: “Özel sektörün tahvil ihraçlarında artış olacağını düşünüyoruz. Piyasaların derinleşmesine bağlı olarak planlarımızı geliştirebiliriz. Türkiye’ye çok uzun vadeli bakıyoruz.”

Türkiye ‘cari açık’ta daha net olmalı

S&P Analisti Frank Gill, kendi-lerine en çok yöneltilen sorunun Türkiye’nin döviz cinsinden kredi notunun niçin yükseltilmediği olduğunu söyler-ken, dış açık ve cari açık konusunu yakından takip ettiklerini söyledi. Gill, Türkiye’nin cari açığın finansmanı konusunda daha net bir görünüm sergilemesi gerek-tiğini kaydederek, “Türkiye şu anda cari açığını borçla finanse ediyor. 2004-05-06’lı yıllarda cari açık Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı sermaye ile finanse ediliyordu. Ancak, son yıllarda yabancı sermaye girişinde de düşüşler oldu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!