RWE, Başbakan’a söz verdi, 3 milyar Euro’luk enerji yatırımı yapacak

Güncelleme Tarihi:

RWE, Başbakan’a söz verdi, 3 milyar Euro’luk enerji yatırımı yapacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2011 00:00

Alman RWE ve Turcas Holding, Denizli’deki 500 milyon Euro’luk doğalgaz çevrim santralının temelini attı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “RWE yönetimi, Başbakanımız Tayyip Erdoğan’a söz verdi. 3 milyar Euro’luk yatırım yapacak” dedi. RWE CEO’su Andreas Radmacher, “Takvim veremem ama bu yatırımı yapacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

DENİZLİ’de Alman RWE ve Turcas Holding ortaklığıyla 500 milyon Euro’luk doğalgaz dönüşümlü elektrik santralının temeli atıldı. Enerji yatırımlarına karşı çıkmadığı için Denizli halkına teşekkür eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “RWE yönetimi, Başbakanımız Tayyip Erdoğan’ın odasında gerçekleştirilen toplantıda Türkiye’ye 3 milyar Euro’luk yatırım yapma sözü verdiler. 500 milyon Euro’yu zaten Denizli’ye yatırdılar” dedi.
2.5 milyar Euro kaldı
Son dönemlerdeki enerji yatırımlarını önemine dikkat çeken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şöyle konuştu: “Enerji yatırımlarına karşı zaman zaman spekülatif ve manüplatif hareketler oluyor. Ancak sonuçta kaybeden o yörenin halkı ve sonuçta Türkiye oluyor. Türkiye büyürken ihtiyaç duyduğu enerji yatırımlarını uluslararası sermaye sayesinde hayata geçirecek. RWE yönetimi de Başbakan Tayyip Erdoğan’ın odasında gerçekleştirilen toplantıda Türkiye’ye 3 milyar Euro’luk yatırım yapma sözü verdiler. 500 milyon Euro’yu zaten Denizli’ye yatırdılar. Geri kalan 2.5 milyar Euro’yu yenilenebilir kaynakların yanı sıra kömür ve jeotermal gibi hacimlerle doldurulabilir. Turcas’ı da Petkim’den tanıyoruz. Sonuçta böyle güçlü aktörler güçlü işler yaptıkça Türkiye’nin gücü olacaklardır. Türkiye, Avrupa Enerji Elektrik Dağıtım Birliğine üye olacak. Daha sonra enerji borsası kurularak enerji alınıp satılabilecek bir hale gelecek.”
Türkiye’de 3 milyar Euro’luk yatırım yapacaklarını belirten RWE CEO’su Jürgen Grossmann, “Yatırım zamanı projelere bağlı. Şu anda en büyük projemiz temeli atılan doğalgaz santralı. Bundan  sonra sırada hidroelektrik ve rüzgar projeleri olacak” dedi. Grossmann, şöyle konuştu: ”775 megavatlık bu enerji çevrim santrali ile RWE olarak Türkiye’deki ilk ve en büyük enerji çevrim santralı yatırımını gerçekleştiriyoruz. Türkiye’nin büyümesinde artan enerji ihtiyacı bu ülkedeki potansiyelin büyüklüğünü gözler önüne seriyor. Biz de artan talebe büyük çaplı yatırım ile katkıda bulunmak istedik. 2012 yılında faaliyete sokmayı planladığımız bu yatırımla 775 megawattlık elektrik üretimi gerçekleştireceğiz. Bu da 3.5 milyon hanenin yıllık enerji tüketimini karşılarken, Türkiye’nin yüzde 2’sine elektrik göndermiş olacağız.”

Haberin Devamı

Enerji borsasıyla daha çok yatırım çekilir

Haberin Devamı

HIZLA büyüyen Türkiye’nin, enerji piyasasının arz güvenliğine önemli bir katkı olduğunu anlatan RWE CEO’su Andreas Radmacher, şöyle devam etti: “Türkiye pazarının Güney Avrupa ve Orta Doğu’da da büyüyen bir pazar olacağına inanıyoruz. Hükümet enerji piyasasındaki bağlantıları kurmak için gerekli özelleştirmeleri yaptı ve liberasyon çalışmalarına devam ediyor. Ancak Türkiye’nin hem Avrupa’daki enerji borsalarıyla bağlantı kurmasını hem de kendi enerji borsasını oluşturması gerekiyor. Kısa vadede bunun kurulacağını düşünüyorum. Türkiye enerji ve elektrik piyasasının likiditeye daha fazla ihtiyacı var. Türkiye’nin enerji piyasasına yatırım yapmak isteyen pek çok yatırımcı bulunuyor. Ancak Türkiye’de likidite üzerine büyüyen bir pazar yok. Borsanın kurulması yabancı yatırımcıları Türkiye’ye çekecek.”

Haberin Devamı

Avrupa’nın en büyüklerinden birini Denizli’ye taşıdık

DENİZLİ’nin Türkiye’de bir enerji santrali için en güzel yerde olduğunu ve yıllardır burada santral yapmayı istediklerini anlatan Turcas Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, “Bu zaman içerisinde İberdrola geldi, EON geldi ama biz sabırlı davrandık. Turcas olarak Denizli’ye Avrupa’nın en büyük şirketlerinden bir tanesi olan RWE’yi getirdik. Bu yatırım sayesinde Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılamakla kalmayıp aynı zamanda ülkemize uzun vadeli ve kalıcı yabancı sermaye getirmiş olmaktan da gurur duyuyoruz” diye konuştu.

Türkiye yatırım liginde üst sıralarda bulunuyor

TURCAS’ın enerji sektöründe akaryakıttan sonra elektriğe de geçmiş olacağını söyleyen Turcas Holding CEO’su Batu Aksoy, şu değerlendirmeyi yaptı: “Hidroelektrik ve yenileneibilir enerjiye biz de yatırım yapacağız. Bunun için toplam 6 projede 400 megawatt için başvuru yapmıştık. Ancak bunun biri gitti şimdi 300 megawatt için görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Başka kaynaklara dayalı enerji yatırımlarıyla da ilgileniyoruz. Çünkü enerji piyasasında var olabilmeniz için kaynaklarınızı çeşitlendirmeniz gerekiyor. Turcas olarak 3-4 yıl içinde 100 megawattlık kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz. Pazardaki olasılıklara bakıyoruz. RWE gibi Turcas olarak da alınabilecek şirketlerle ilgileniyoruz ancak şimdilik net bir durum yok. Girdiğimiz ülkelerdeki pazar gelişimine bakıyoruz. Türkiye stratejik konumu ve büyüyen potansiyeli nedeniyle bizim için listenin üst sıralarında yer alıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!