Rutin ama olağanüstü

Güncelleme Tarihi:

Rutin ama olağanüstü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2013 00:00

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, bazı aracı kurumların 20 Mayıs-19 Haziran dönemini kapsayan işlemleriyle ilgili yürüttükleri inceleme için, “Rutin dedik ama büyük fiyat düşüşlerinin olduğu olağanüstü bir dönem olduğunu söylemeliyiz” dedi.

Haberin Devamı

Ertaş, mevzuata aykırı herhangi bir tespitleri olduğu takdirde kamuoyuyla paylaşacaklarını da belirtti.

SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, Gezi Parkı eylemlerinin de yoğunlaştığı 20 Mayıs-19 Haziran arasındaki dönemde yapılan işlemlerle ilgili bazı aracı kurumlara yönelik yürütülen inceleme ile ilgili, “Ben de bunun rutin bir inceleme olduğunu söyledim. Ancak rutin derken büyük fiyat düşüşlerinin olduğu olağanüstü bir dönem olduğunu söylemeliyiz. Dolayısıyla rutin olmasına rağmen özel bir döneme denk gelmiştir” dedi. Ertaş, incelemelerin boyutunun konjoktüre göre değiştiğini belirterek, bu tür incelemelerin genel olarak tek bir aracı kurum üzerinde veya bir aracı kurum bünyesindeki bir ya da birkaç müşteri ile birkaç aracı kurum üzerinde yoğunlaşabildiği bilgisini verdi.

OLAĞANÜSTÜ BİR DÖNEM

Yapılan işlemin rutin bir uygulama olduğunu söylemesine karşın kamuoyunda yankı bulmasına ilişkin de görüşlerini paylaşan Ertaş, şunları kaydetti: “Bu incelemeyi ikiye ayırmak lazım. Birincisi olağanüstü fiyat ve işlem miktarlarındaki dönemlerde SPK tarihinde hep bu tür incelemeleri yapmıştır. Bu da onlardan bir tanesidir. O açıdan bakıldığında rutin bir işlemdir. Ancak incelenen bilgilerin çeşitliliği açısından baktığımızda sıradan bir işlem döneminde olmadığımızı fark etmemiz lazım. Çünkü o dönemde yüzde 20’ye kadar bir fiyat düşüşü oldu. Dolayısıyla olağanüstü bir dönemdir. Bunun iki sebebi var. Bir tanesi 22 Mayıs’ta Fed Başkanı’nın likidite ile ilgili açıklaması ile başlamıştır. Bundan bir hafta sonra da Gezi Parkı olayları ile örtüşünce piyasadaki dalgalanmaların boyutu artmıştır.”

BİLGİ PAYLAŞMAK DOĞRU DEĞİL

Konunun basın-yayın organlarınca da yoğun şekilde işlendiğini, aracı kurumlardan 20 Mayıs’tan itibaren yapılan hisse senedi işlemleri konusunda bilgi istediklerini hatırlatan Ertaş, inceleme sürecine dair bilgileri kamuoyuna aktarmayı doğru bulmadıklarını vurguladı. Bu tür işlemleri SPK’nın sürekli yaptığını kaydeden Ertaş, “Ancak bu defa istediğimiz bilgilerin kapsamı, boyutu farklılaştı. Arkadaşlarımız şu anda istenen bilgi ve belgeleri derliyorlar. Mevzuata aykırı herhangi bir tespitimiz olursa, kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

TARİH VERMEK YANLIŞ OLUR

Ertaş, SPK’nın son 4-5 yıldaki incelemelerine konu işlemlerin, toplam işlem hacmi içindeki payının yüzde 2 civarında olduğunu belirten Ertaş, Kurul’un, yüzde 98’in üzerinde kurallara uygun işlem yapanların haklarını korumak için böyle bir inceleme yaptığını dile getirdi. “Son 1 ayda mevzuata aykırı işlem var mı, yok mu? Varsa bunun toplam işlem hacmi içerisindeki payı nedir?” gibi soruların yanıtlarının önümüzdeki dönemde netleşeceğini söyleyen Ertaş, incelemenin ne zaman tamamlanacağına ilişkin tarih vermenin doğru olmadığını ifade etti.

Haberin Devamı

Faiz ve dövizdeki dalgalanma artacak

GÜNCEL ekonomik gelişmelere ilişkin de değerlendirmede bulunan Vahdettin Ertaş, gerek bireysel gerekse kurumsal yatırımcılara önerilerde de bulundu. Faiz ve dövizdeki dalgalanmanın bundan sonra daha sık yaşanacağını, yurt dışı finansmanın maliyetinin artacağını ifade eden Ertaş, bunun önüne geçmek için şirketlerin özkaynak yapısını güçlendirmek amacıyla halka arza yönelmeleri ve sermaye piyasaları enstrümanlarını kullanmaları gerektiğin söyledi. “Kısa vadeli banka kredileri ile uzun vadeli yatırımları finanse etmek sağlıklı değil” diyen Ertaş, kur ve faiz riski için de hedge yoluna başvurulması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Turkcell’e en az 2 üye atayacağız

KARMAŞIK hissedar yapısı nedeniyle bir süredir yönetim kurulu sorunu yaşanan Turkcell ile ilgili Vahdettin Ertaş şu değerlendirmeyi yaptı: “Prensip olarak özel şirketlerle ilgili değerlendirmede bulunmuyoruz. Ancak Turkcell sadece bir şirket değil. Turkcell’in 89 bin yatırımcısı var ve bugün itibariyle 13 milyar dolar piyasa değerine sahip. Turkcell, uzun süredir genel kurulunu toplayamıyor. 29 Nisan itibariyle mevcut yönetim kurulu üyelerinin görev süresi sona erdi. Dolayısıyla yönetim kurulu ve genel kurulu olmayan bir şirketle karşı karşıyayız. SPK olarak biz istemediğimiz halde bu işe müdahil olmak durumunda kaldık. 7 kişilik yönetim kurulu üyelerinden 3 tanesini bağımsız üye olarak atadık. En son olarak 24 Mayıs’ta yönetim kurulu üyelerinin seçilmesi için şirkete 1 ay daha ek süre verdik. Maalesef olmadı. Biz 24 Mayıs’taki kararımızda, istenilenler olmazsa şirketin yönetim kurulunda karar almayı sağlayacak ilave yönetim kurulu üyesini atayacağımızı da söylemiştik. Şu anda en az 2 kişiyi daha atayabilecek durumdayız, çalışmalar en kısa sürede sonuçlanacak. Meclis’teki tasarıda bize ilave yetkiler veriyor. Şu durumda çok kısa sürede en az 2 kişiyi atayacağız.”

Haberin Devamı

Aile’nizin finans danışmanı geliyor 

ÖNÜMÜZDEKİ dönemde her bireyin aile hekimi gibi finans danışmanı olacağını anlatan Vahdettin Ertaş, yatırımcıların aracı kurumlara gittikleri zaman müşteri temsilcileri tarafından yönlendirileceğini kaydetti. Türkiye’de artık yüksek faiz getirilerinin beklenmesinin doğru olmadığını anlatan Ertaş, “Bundan sonra faizlerin yüzde 5-6 civarında olacağı bir ekonomi söz konusu” dedi.

1.5 milyar dolar çıktı 200 milyonu geri döndü

22 Mayıs’tan itibaren piyasalarda çıkış yaşanmaya başladığını anımsatan Vahdettin Ertaş,  “Geçen hafta trend geri döndü ve küresel sermayenin hisse senedi piyasasına pozitif yönlü katılımı yaşandı. 22 Mayıs’tan geçen haftanın başına kadar piyasalardan 1,5 milyar dolarlık bir çıkış oldu, bunun 200 milyon doları son günlerde geri geldi” dedi. Piyasalarda Gezi Parkı olayları ve FED’in açıklamalarının etkisinin sona erdiğini kaydeden Ertaş, FED’in kararlarının dünyayı etkilemeyi sürdüreceğini dile getirdi. Ertaş piyasa aktörlerinin FED’in böyle bir karar alacağını bildiklerini ancak zamanlama konusunda emin olamadıklarını belirterek, “FED, küresel kriz boyunca tahvil alımı uyguladı. Normalleşme politikalarının da akşamdan sabaha olmayacağını biliyoruz. Ben inanıyorum ki bu birkaç yılı kapsayacak bir politika olacak” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Yabancıda gerçek müşteriye ulaşmak zor

İNCELEMENİN boyutunun konjonktüre göre değiştiğine işaret eden Vahdettin Ertaş, genelde incelemelerin tek bir aracı kurum üzerinde veya bir aracı kurum bünyesindeki bir ya da birkaç müşteri ile birkaç aracı kurum üzerinde yoğunlaştığıni belirterek, yerli ve yabancı müşterilerin işlemlerinin incelemeye konu olduğu söyledi. Yabancı yatırımcı işlemlerinin kurum bazında saklanmasının sıkıntılı durum olarak nitelendirilebileceğini dile getiren Ertaş, “O kurumun altında çok sayıda müşteri olabilir. Dolayısıyla onun altındaki gerçek müşteriye ulaşmak ciddi bir süreyi gerektirebiliyor. Bu biraz inceleme süresini uzatabilir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!