Rusya'ya ihracat zorlaştı

Güncelleme Tarihi:

Rusyaya ihracat zorlaştı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2006 16:52

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Rusya'ya yönelik yaş sebze ve meyve ihracatında riski azaltmak amacıyla, 1 Mayıs'tan itibaren her parti için Rusya'nın uyguladığı limitler dikkate alınarak pestisit kalıntısı ve nitrit/nitrat düzeyi analiz zorunluluğu getirdi.

Analiz sonuçlarına göre, Gıda Güvenliği/Sağlık Sertifikası (GG/SS) düzenlenecek. Antalya Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, bu önlemin gerekli olmakla birlikte, Rusya'ya ihracatı neredeyse “imkansız” hale getirdiğini söyledi.

Satıcı, yaptığı değerlendirmede, söz konusu analizlerin sonucunun alınmasının 4 gün sürdüğünü, tarım ürünün 4-5 gün paketli olarak bekletilmesinin ise ürünün raf ömrünü kısaltarak ihracını zorlaştırdığını söyledi.

Analizin zorunlu hale getirilmesi ile laboratuarlarda daha çok yığılma olacağını, bunun da analizlerin sonucunun alınması süresini uzatacağını anlatan Satıcı, bunun önlenmesi için 5-10 partide bir numune alınması önerisini götürdüklerin, ancak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın kabul etmediğini kaydetti.

Rusya'ya ihracatta yaşanan sorunun ekonomik ve siyasi boyutları olduğunu vurgulayan Satıcı, “Rusya'nın çıkardığı engellere karşın AB'ye ihracatımız devam ediyor. Rusya, bazı uygulamaları abartıyor. Biz, Avrupa'da olduğu gibi, ticarette yaşanacak sorunlar nedeniyle ülke ürünlerine değil, firmaya yaptırım uygulanmasını öneriyoruz. Ama kabul etmiyor. Bir firmanın ürünlerinde sorun varsa, o firmaya yaptırım uygulanmalı” dedi.
Satıcı, bu uygulamaların, Rusya'ya ihracatı mutlaka azaltacağını, ancak azalmaya ilişkin rakamların 10 gün içinde ortaya çıkacağını belirtti.

Diğer taraftan, yaş meyve sebzede üretimden kaynaklanan sorunlar olduğunu, bu nedenle Rusya'nın bazı taleplerinde haklı olmakla birlikte “abartılan birçok nokta bulunduğunu” ifade eden Satıcı, bakanlık tarafından alınan önlemleri de “uygulanabilir” bulmadığını vurguladı. Mustafa Satıcı, şöyle devam etti: “Bizim öncelikle iç piyasada yapılması gerekenleri yapıp, rahatlamamız lazım. İç piyasada denetim yapılmıyor. (Yapılıyor) diyen, kim olursa olsun, isterse bakan olsun yalan söylüyor. Ruhsatlı ilaçlarda da bazı sorunlar var. Bazı hastalıklar için ruhsatlı ilaç yok. Bazı hastalıklarda kullanılan ilaçların da bekleme süresi uygun değil. İlacı kullandıktan sonra 10 gün beklemek gerekiyor, ama o ürünün 4 günde hasat edilmesi lazım. Bu tür sorunların çözümü için tarım danışmanlıklarının mutlaka güçlendirilmesi, artırılması lazım. Üretici Birlikleri Yasası da bu haliyle, ziraat odalarına alternatif yeni bir siyasi oluşum dışında bir anlam taşımayacak. Mutlaka değiştirilmeli.”

Rusya yanında AB'nin de Türkiye aleyhine ilaç kalıntısı limitleri uyguladığını belirten Satıcı, AB üyesi ülkelere, daha yüksek limit, Türkiye'ye daha düşük kalıntı limiti uyguladığını, bu konunun da AB ile görüşülerek çözümlenmesi gerektiğini, buna rağmen AB'ye ihracatta fazla sorun yaşanmadığını söyledi.

Mustafa Satıcı, yaş sebze meyve ihracatındaki sorunların görüşülmesi amacıyla TBMM'de kurulan araştırma komisyonunun yarından itibaren 3 gün süreyle Antalya'da inceleme yapacağını da kaydetti.

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN İLAVE TEDBİRLERİ

Bu arada Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Rusya'ya yönelik yaş sebze ve meyve ihracatında alınan ilave tedbirleri, Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) ve ihracatçı birlikleri aracılığı ile ihracatçılara duyurdu.  Bakanlık tarafından gönderilen yazıda, Türkiye ve Rusya Federasyonu çalışma grubunun 17-18 Nisan'da Rusya'da yaptığı ikili görüşmelerde, Türk heyetine 4 tane yazı verildiği, bu yazılarda Rusya'ya yapılan yaş sebze meyve ihracatında bazı olumsuzlukların devam ettiği yönünde bildirimde bulunulduğu belirtildi. Bu uygunsuzlukların giderilmesi amacıyla, geçmişte uygulanan tedbirlere ilave olarak, 24 Nisan'dan itibaren ek tedbirler alındığı belirtilerek, şu bilgi verildi:  “Rusya'ya yapılan ihracat öncesinde, Bitki Sağlık Sertifikasına (BSS) ek olarak her parti üründe ihracat öncesi Rusya'nın uyguladığı limitler göz önünde bulundurularak pestisit kalıntısı ve nitrat/nitrit düzeylerinin tespiti için gerekli analizlerin yapılması sonucunda uygun olan ihrac partisi için, Gıda Güvenliği/Sağlık Sertifikası (GG/SS) düzenlenmesi zorunlu hale getirilmiştir.
BSS ve GG/SS'de yer alan ürünün ismi, miktarı, parti ve seri numarası, firma bilgileri ile birlikte DTM'ye bildirilecek. Rusya Federasyonu'nun kriterlerini karşılamayan ürünlerin ihracatına, 1 Mayıs'tan itibaren izin verilmeyecek. Her parti ürünün ihracatı öncesinde bu tedbirlere ilave olarak, uygun olan ihraç partisine, bu konuda yetkili DTM denetmenleri tarafından Ticari Kalite Denetim Yeterlilik Belgesi verilecek.”

Bakanlık ayrıca, denetim ve kontrollerin takibi amacıyla, Rusya'ya, analiz laboratuarlarının bulunduğu Adana, Antalya, Bursa, Hatay, İzmir, Manisa, Muğla, Mersin, Samsun ve Trabzon'daki gümrüklerden yaş sebze meyve ihracatı yapılması zorunluluğu getirdi.

Taze meyve ve sebze ihracatında paketleme konusunda, çalışma izni ve gıda sicili almış firmalarda paketlenen ürünlere GG/SS-BSS düzenlenecek.  Bu belgelerin düzenlenmesinde imza yetkisi olan inspektörlerin (uzmanların), gıda denetçilerinin isim, unvan ve imza sirkülerleri Rusya'ya da bildirilecek. Ayrıca Rusya'ya ihracatın izlenmesi için bir çizelge hazırlandığı, günlük olarak takip edileceği ve DTM Anlaşmalar Genel Müdürlüğü'ne de bildirileceği kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!