Rusya'dan ‘gaz hesabı’ istedik

Güncelleme Tarihi:

Rusyadan ‘gaz hesabı’ istedik
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

Hükümet, Türkiye'de bulunan Rusya Başbakanı Mihail Kasyanov'a, alınacak doğalgazın ödemesi için, ‘‘gaz hesabı’’ önerdi. Bu öneri kabul edilirse, Türkiye gaz parasını bu hesap üzerinden mal ve hizmet olarak ödeyebilecek.

DEVLET Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, Türkiye ile Rusya arasında gaz hesabının açılması, gaz karşılığında mal ve hizmet verilmesi gerektiğini söyledi. Yücelen, Ankara Sheraton Oteli'nde Rusya Başbakanı Mihail Kasyanov ile yaklaşık 40 dakika süren görüşmesinin ardından gazetecilere görüşmesi hakkında bilgi verdi.

Kasyanov, dün Türkiye'deki temaslarını Devlet bakanı Rüştü Kazım Yücelen ve Enerji Bakanı Cumhur Ersümer ile sürdürdü. Yücelen, Kasyanov'un Türkiye'de enerji sektöründe ortak yatırım yapabileceklerini bir kere de kendisine söylediğini bildirerek, ‘‘Ben de kendilerine 2012 yılına kadar alacağımız 30 milyar metreküp gazın yatırımlarının Türkiye'de planlandığını, ancak 30 milyar metreküp üzerindeki yatırımlar için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve hükümetimizle görüşebileceklerini belirttim’’ dedi.

Görüşmede Türkiye ile Rusya arasında gaz hesabının açılması, doğalgaz karşılığında mal ve hizmet verilmesinin uygun olacağını dile getirdiğini belirten ‘‘İki ülke arasındaki bundan sonraki işbirliklerinin mümkün olabileceğini dile getirdim’’ diye konuştu.

Kasyanov, Türk Eximbank'ının SSCB döneminden kalan kredi alacağı konusunda da borcu ‘‘Mal ve hizmet olarak ödemeye hazırız. Biz, bizden istediğiniz mal ve hizmetleri saptayın’’ dedi. Yücelen, Rusya'nın Türkiye'ye vadesi geçen 98 milyon dolar tutarında Eximbank borcunun bulunduğunu belirterek, toplam borcun 370 milyon dolar olduğunu açıkladı.

Rusya'dan alınan doğalgazın, günlük 12 milyon metreküp artırılması konusunda, Kasyanov ile Enerji Bakanı Cumhur Ersümer'in yaptığı görüşmeden somut bir sonuç çıkmadı. Ersümer ile Kasyonov, yaklaşık 40 dakika görüştü. Ersümer, görüşmenin ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ek doğalgazdaki güçlüğün, doğalgaz azlığından değil, Batı Hattı'ndaki Ukrayna geçişindeki sorunlardan kaynaklandığıın söyledi. Türkiye'nin, doğalgazın arttırılmasını sağlamak amacıyla, dağıtım hattının Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan'da ek tesisleri yaptığını söyleyen Ersümer, şöyle konuştu:

‘‘Biz Kasım ayı sonu itibariyle ilave gazı taşıyabilecek durumdayız. Ancak Başbakan Kasyanov, özellikle Ukrayna geçişinde bazı problemler olduğunu tespit ediyorlar. Kasım ayı başından itibaren ne kadar ilave gaz verebileceklerini görüşüyoruz.’’

Elektrikte uzlaştık

RUSYA'dan Gürcistan iletim hattı üzerinden alınacak elektrik miktarının arttırılması konusunda uzlaşma sağlandı. Enerji Bakanı Cumhur Ersümer, Rusya Başbakanı Kasyanov'a, Rusya, Gürcistan ve Türkiye üçlü bir mutabakata varabilirse, elektrik miktarının ayda 100 milyon kilovatsaate yükseltilebileceğini bildirdi. Ersümer, ‘‘TEAŞ yetkilileri ve Rus elektrik şirketleri ile görüşmelere devam edilecek. Bu konuda bir mutabakata vardık’’ dedi.

Mavi Akım boruları kaynadı

RUSYA Başbakanı Mihail Kasyanov, Samsun'da Mavi Akım Doğal Gaz Boru Hattı inşaatında inceleme yaptı. Başbakan Kasyanov, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer ile birlikte geldiği Samsun'un Tekkeköy ilçesindeki boru hattı inşaatında kaynak çalışmalarını izledi. Kasyanov, bu projenin bazıları tarafından 'hikaye' olarak nitelendirildiğini belirterek ‘‘Hikayeyi başarıyoruz’’ dedi.

Kasyanov, Mavi Akım Doğa Gaz Boru Hattı çalışmalarının devam ettiği Tekkeköy ilçesindeki inşaat sahasında incelemelerde bulundu. Kasyanov ile Cumhur Ersümer, kaynak maskesi takarak Rus teknik elemanlarının üzerlerinde Türkiye ve Rusya yazılı 2 boruyu kaynak yaparak birleştirmesini alkışlayarak izledi.

OHS Yönetim Kurulu Başkanı Aleksandr İvanoç, doğal gaz boru hattı çalışmalarının uluslararası teknolojiler kullanılarak gerçekleştirildiğini dile getirdi. İvanoç, ‘‘Şu ana kadar otomatik kaynak kullanarak 400 kilometrelik hat döşendi. Bu hat çalışmalarında 350'si Rus, 650 personel görev yapıyor. Mavi Akım Projesi sözleşme süresi içerisinde bitirilecek’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!