Rusya’da rüşvet bombası

Güncelleme Tarihi:

Rusya’da rüşvet bombası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2016 22:18

RUSYA Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Aleksey Ulukayev, Başneft petrol şirketinde devlete ait yüzde 50 hissenin, Rosneft devlet petrol şirketine satışı sürecinde 2 milyon dolar rüşvet alma suçlamasıyla gözaltına alındı.

Haberin Devamı

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin’in güven duyduğu bakanlar arasında gösterilen Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Aleksey Ulukayev, rüşvet aldığı iddiasıyla tutuklandı. Ulukeyv’in pazartesi gecesi gözaltına alınması Moskova’da bomba etkisi yarattı. Bakana kelepçe vuran kurum ise Rusya’nın FBI’ı sayılan Soruşturma Komitesi oldu.

Rusya Soruşturma Komitesi’nin sonraki açıklamasında ise, “Rusya’da devlet görevinde bulunan Aleksey Ulukayev, 14 Kasım tarihinde 2 milyon dolar para almıştır. Meblağ Rosneft devlet petrol şirketinin Başneft petrol şirketindeki yine devlete ait yüzde 50 hisseyi satın alabilmesi için Ekonomi Bakanlığı’nın izin belgesi vermesi karşılığında almıştır. Ekonomi Bakanı Ulukayev bu yüzden gözaltına alınarak hakkında yasal işlem başlatılmıştır” denildi.

Haberin Devamı

İZLENDİ, TESPİT EDİLDİ

Ekonomi bakanının tutuklaması hakkında Rusya Güvenlik Servisi (FSB) de açıklama yaptı. İnterfaks ajansına konuşan FSB kaynakları, “Ekonomi Bakanı Ulukayev, 2 milyon dolar rüşveti güvenlik güçleri kontrolünde gerçekleşen operasyon sırasında teslim almıştır. Ulukayev’in rüşvet almasıyla Rosneft şirketinin hiçbir alakası yoktur” bilgisini paylaştı. Rusya’daki Rosneft devlet petrol şirketinin yöneticisi ise yine Putin’e yakın isim İgor Seçin. Rosneft şirketi Putin’in iktidara geldiği ilk yıllarda kamulaştırılan Yukos petrol şirketi üzerine kurulmuştu.

TÜRKİYE’Yİ İLGİLENDİRİYOR

Bakan Aleksey Ulukayev skandalı, Türkiye’yi de ilgilendiriyor. Çünkü, Ulukayev, Rusya ile Türkiye arasında ilişkilerin normalleşmesi sürecini Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak ile birlikte yürütüyordu. Türkiye’ye yönelik halen yürürlükte bulunan bir dizi ekonomik yaptırımın, Rusya Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı tarafından kaldırılması gerekiyor. Bakanlıktaki kaosun en az bir ay süreceği dile getiriliyor.

 PUTİN BAŞINDAN BERİ BİLİYORMUŞ

RUSYA’da bomba etkisi yaratan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Aleksey Ulukayev’in rüşvet aldığına ilişkin soruşturmanın Devlet Başkanı Putin’in bilgisi dahilinde yürütüldüğü anlaşıldı. Kremlin, Ulukayev’in bir yıla yakın güvenlik güçleri tarafından yakın takibe alındığını, gelişmelerin Putin’e devamlı rapor edildiğini açıklandı. Putin’in Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Bakan Ulukayev güvenlik güçleri tarafından yakın takibe alındığı andan itibaren Devlet Başkanı Putin’e gidişat hakkında devamlı bilgi verilmiştir” dedi. Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev’in de olayı önceden bildiğini sözlerine ekleyen Peskov, “Başbakan Medvedev şu sıralar Devlet Başkanı Putin ile Ulukayev meselesini görüşüyorlar” ifadesini ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!