Rusya'da kara saplandı, sepet boş kaldı

Güncelleme Tarihi:

Rusyada kara saplandı, sepet boş kaldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2012 17:56

Rusya pazarına ülkenin tek online yemek siparişi sitesi olarak büyük ümitlerle giren yemeksepeti.com, ülkeden çıkma kararı aldı. izrestorana.ru sitesi ile hizmet veren şirket, Rusya'daki ağır kış şartları ve motorsikletle evlere servisin zorluğu nedeniyle pazara girişinin ardından yaklaşık 2.5 sene sonra Rusya'daki operasyonlarını durdurdu.

Haberin Devamı

İlk olarak eticaretmag.com sitesinde çıkan haber üzerine aradığımız yemeksepeti.com kurucu ortağı ve şirketin CFO'su Gökhan Akan, 2010 yılında Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri pazarlarına beraber girdiklerini söyledi. Rusya'daki işlerin bir türlü istediği seviyeye gelmediğini anlatan Alan, şunları söyledi:

"Rusya'nın kendi dinamikleri ile ilgili sıkıntılar yaşadık. Bir kere orada kış çok uzun sürüyor. Aylarca kar yerden kalkmıyor. Bu da paket serviste büyük problem yaratıyor. Motosikletlerle paket serviste çok zorlandık. Araba ile taşımada da meşhur Moskova trafiği yüzünden istenilen sonuçlar elde edilemiyor. Servis süreleri bir saate kadar uzuyor."

Rusya'da evlere servis sektörünün gelişmediğini ve önümüzdeki dönemde de bu yönde bir gelişme yaşanacağını tahmin etmediklerini belirten Akan, restoranların da paket servise gereken önemi vermediğini söyledi. Akan, bu nedenlerle Haziran 2010'da girdikleri Rusya pazarından çıkma kararı aldıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

YENİ YATIRIMLAR ARAP YARIMADASI'NA

Rusya ile aynı anda başladıkları Birleşik Arap Emirlikleri'nde ise çok iyi gittiklerini belirten Akan, "O bölgede evlere servis kültürü çok gelişmiş durumda. Kullanıcılardan hemen geri bildirimler alabiliyoruz ve kendimizi bu şekilde daha da geliştirebiliyoruz. Kısa bir süre içerisinde Arap Yarımadası'nda 4-5 ülkede daha faaliyete geçeceğiz" diye konuştu.

RUSYA'YA ÇOK UMUTLU GİRMİŞTİ

Yemeksepeti, Rusça’da “restorandan” anlamına gelen “izrestorana.ru” adıyla 2010 yılının Haziran ayında faaliye geçmişti. 191 üye restoranla tüm Moskova ve çevresinde hizmete başlayan şirket sonrasında 750 restorana kadar çıkmış ve St. Petersburg’dan da sipariş kabul etmeye başlamıştı. Şirketin Rusya'da 2001 sonu itibariyle 2.5 milyon dolarlık yatırım hedefi bulunuyordu.

Şirketin Rusya'daki en büyük hedefi ise kısa süre içerisinde eski Rus cumhuriyetlerinin tamamında yer almaktı.

1.5 MİLYON KULLANICISI VAR

Türkiye'de 2001 yılında ilk online yemek sitesi olarak kurulan Yemeksepeti, 41 şehirde faaliyet gösteriyor. Türkiye ve Kıbrıs’ta 6 bin 500’e yakın üye restoranı olan şirket 1.5 milyon kayıtlı kullanıcıya ulaşmış durumda. Günde ortalama 50 bin sipariş alan şirket 130 bin kişiye hizmet veriyor.

5 BÜYÜK ORTAK

Haberin Devamı

Yemeksepeti en son geçtiğimiz eylül ayında gerçekleştirdiği ortaklıkla gündeme geldi. Dünyanın en büyük 10 yatırım fonu arasında yer alan General Atlantic, 44 milyon dolar yatırımla Yemeksepeti'ne ortak oldu. Şirketin kurucu üç ortağı olan Nevzat Aydın, Melih Ödemiş ve Gökhan Akan'ın yanında Alman European Founders Fund'ın da ortaklığı bulunuyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!