Rusya'da büyük panik

Güncelleme Tarihi:

Rusyada büyük panik
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2008 14:58

ABD'nin ünlü sigorta şirketi AIG'e 85 milyar dolarlık kredisi üzerine dünya borsaları kısmen rahatlarken, Rusya borsasında dün yaşanan panik bugün de devam ediyor.

Haberin Devamı

Öğle saatlerinde borsa hızla düşerken, dün olduğu gibi bugün de işlemler durduruldu.

Rusya'da dün yüzde 17'nin üzerinde bir düşüşle kapatan borsada MICEX  endeksi güne yükselişle başlarken, RTS endeksi düşüşle başladı. Ancak sadece bir kaç saatliğine sona eren dünkü panik havası öğlen  saatlerinde yine borsaya hakim olmaya başladı ve panik satışları arka arkaya  gelmeye başladı.

IMF: Mali krizin en kötüsü önümüzde

ABD sigorta devi AIG'e el koydu

Rusya'nın en büyük bankası Sberbank hisselerinin yüzde 26 oranında değer  kaybettiği borsada hem MICEX hem de RTS endeksinin de yüzde 10'luk düşüş  göstermesi üzerine yerel saatle 12.51'de (TSİ 11.51) tüm işlemler durduruldu.

Bu arada Rus Nezavisimaya gazetesi bugünkü sayısında hükümetin istikrar  fonundaki birikimleri şirketlerinin hisse senetleri için harcamayı planladığını  ancak bunun çok riskli bir durum olduğu belirtilerek, Rus borsasının dış  piyasalardan çok fazla etkilendiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Rus “Gazeta” gazetesi de Rus borsasına tam bir panik havasının sahip  olduğunu belirterek, “Moskova Borsası 18 mayıstan beri yüzde 50'nin üzerinde  değer kaybetti, Ancak buna rağmen Rusya Borsasının son yıllardaki gelişme hızı  hem Avrupa hem de ABD'ninkinden daha fazla. Bu düşüş Rusya borsası için kritik  bir durum oluşturmuyor” görüşleri savunuldu.

FED'den sürpriz karar

Rusya'nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommersant'ta da bugün konuyla  ilgili yayımlanan haberde, Rus borsasındaki düşüşün başlıca nedeninin ABD'deki  sorunlar olduğu savunuldu ve gelecekte yaşanılabilecek en kötü senaryo konusunda  da şu görüşlere yer verildi:

“Rus şirketlerinin hisse senetlerin düşüşü bu şirketlerin kredi  bulmasını engelleyecek ve bir çok büyük şirket iflasla karşı karşıya kalacak.  Borsanın düşüşünü devlet önleyebilir. Başbakan Vladimir Putin, dün yaptığı  açıklamada yatırımcıları sakinleştirmeye çalışarak, Maliye Bakanlığı ve Merkez  Bankası'nın borsayı ayakta tutmak için 475 milyar ruble (18 milyar 482 milyon
dolar)  harcadığını vurguladı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!