Rüşvet kupası

Güncelleme Tarihi:

Rüşvet kupası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2014 01:02

Katar, hem dünya futbolunu hem Türk inşaat sektörünü sarstı.

Haberin Devamı

KATAR’ın 2022 Dünya Kupası için FIFA seçim kuruluna 5 milyon dolar rüşvet verdiği iddia edildi. Rüşvet belgeleri hem dünya futbolunu hem Katar’a yatırım planlayan Türk inşaatçıları sarstı.

2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak olan Katar’ın, organizasyonu almak için FIFA yetkililerine verdiği rüşvetin ortaya çıkması Türk şirketlerine büyük şok yaşattı. Dünya Kupası için toplamda 200 milyar dolarlık altyapı ve ulaşım yatırımı yapılacak Katar’da Türk şirketlerinin aldığı ihalelerin 30 milyar doları bulması planlanıyordu. Şu ana kadar Türk şirketlerinin aldığı ihale 7 milyar dolar. İhaleler içinde Katar-Doha’a arasına yapılacak 4.4 milyar dolarlık metro inşaatı ihalesini kazanan STFA Grup ve Yapı Merkezi dikkat çekiyor. 2022’ye kadar Katar’a yapılacak yatırımların yatırımların 140 milyar doları 5 yıl içinde tamamlanması öngörülüyordu. Geriye kalan 60 milyar dolar stadyum ve diğer inşaatlara gidecekti.

OYUNU SATIN ALDI

Önceki gün İngiliz Sunday Times’ın yayınladığı belgelere göre geçmişte FIFA başkan yardımcılığı görevini yürüten 65 yaşındaki Katarlı işadamı Muhammed Bin Hammam’ın 2022 Dünya Kupası’nın ülkesi Katar’da yapılmasını sağlamak adına FIFA’nın seçim kurulu üyelerine 5 milyon doların üzerinde rüşvet verdiğini öne sürdü. Buna göre Bin Hammam, 2011’de FIFA başkanı seçilmek için yürüttüğü kampanya kapsamında rüşvet dağıttığı ortaya çıkınca organizasyondan atılmış ve dünya futbolu ile ilgili bir organizasyonda rol oynaması yasaklanmıştı.

30 YETKİLİYE RÜŞVET

Gazete, Bin Hammam’ın Katar’ın Dünya Kupası adaylığı sırasında da kişisel şirketine ait 10 rüşvet fonunu kullanarak Afrika kıtasındaki 30 Futbol Federasyonu’ndan yetkililere yüksek miktarlarda ödeme yaptığını ve bu şekilde FIFA’nın seçim komitesinde bulunan 4 Afrikalı üyenin oyunu satın aldığını belirtti. Bin Hammam’ın ayrıca FIFA Seçim Kurulu’nun Okyanusya üyesi Reynald Temarii’nin 305 bin Euro’yu bulan yasal masraflarını karşıladığı da belirtildi. Temarri geçmişte gizli görevdeki muhabirlere Dünya Kupası ile ilgili oyunu satması için kendisine 12 milyon dolar rüşvet verildiğini söylemiş ve bunun üzerine FIFA onu görevden uzaklaştırarak hakkında yasal süreç başlatmıştı.

50 derece sıcakta oynanacaktı

Haberin Devamı

KATAR’ın 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmak için seçildiği açıklandığında tüm futbol dünyasında büyük bir şok yaşanmıştı. Bir çok uzman futbol geçmişi ve böyle bir organizasyonu destekleyecek altyapısı olmayan Körfez ülkesinde 50 dereceyi bulan sıcaklıkların da hem izleyiciler hem de futbolcular için büyük tehlike yaratacağını söylemişti. Ayrıca inşaatlarda göçmen işçilerin ‘köle gibi’ çalıştırıldığı ve onlarca kişinin zorlu çalışma koşulları nedeniyle hayatını kaybettiği de ortaya çıkmıştı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, son gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, şu bilgileri verdi: “Henüz bize bildirilen bi durum yok. İnşaat şirketlerimiz daha çok metro hatları, otel yatırımları ve stadyum inşaatlarında aktifler. Çalışmalarımız devam ediyor. Katar yönetimi de birçok projede Türklerin yeralmasını istiyordu. Gelişmeleri yakından takip edeceğiz.”

200 milyar $
Katar’ın Dünya Kupası için açıkladığı yatırım tutarı

140 milyar $
Sadece ulaşım ve altyapıya harcanması beklenen tutar

20 milyar $
Dünya Kupası için turizim alanında yapılacak yatırım tutarı

400 bin
Dünya Kupası için Katar’a gelmesi beklenen turist sayısı

Haberin Devamı

%16
2020’ye kadar Katar’a gelecek turist sayısının her yıl artması beklenen oran

30 milyar $
Türk inşaat sektörünün Katar’da alması beklenen işlerin tutarı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!