Ruslar önce görüp sonra ithalata karar verdi

Güncelleme Tarihi:

Ruslar önce görüp sonra ithalata karar verdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2008 10:29

Bazı sebze ve meyvelerde ilaç kalıntısı olduğu gerekçesiyle Türkiye'den ithalatı durdurma kararı alan Rusya'dan bir heyet, Mersin'in Erdemli ilçesindeki narenciye bahçelerini gezerek incelemede bulundu.

Rusya Federasyonu Veterinerlik ve Bitki Koruma Federal Servisi Başkan Yardımcısı Aleksey Saurin başkanlığındaki bir heyet, Mersin'in Erdemli ilçesine geldi.

Ulusal Turunçgil Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi ve Erdemli Turunçgil Üreticileri Birliği (ERTUB) Başkanı Cemalettin Kurt ile narenciye bahçelerini gezerek üretim sistemine yönelik bilgi alan heyet üyeleri, bitki zararlılarıyla biyolojik mücadelenin önemine değindi.

Heyete başkanlık yapan Aleksey Saurin, tarım ürünlerinde istenilen limitin üzerinde zirai ilaç kalıntısı ve bulaşan olduğu gerekçesiyle haziran ayı başında Türkiye'den bazı ürünlerin ithalatını durdurma kararı aldıklarını anımsattı.

Saurin, incelemeleri sırasında, dünyada bitki zararlılarıyla pahalı bir mücadele sistemi olan biyolojik mücadelenin Erdemli'deki narenciye bahçelerinde yapıldığını gördüklerini belirterek, şöyle konuştu:
“Bu bizi çok mutlu etti. Erdemli'deki üreticileri bu sistemi uyguladıkları için kutluyoruz. Biz de zaten tarım ürünleri zararlılarıyla mücadelede ilaç yerine bu sisteme geçilmesini anlatmaya gelmiştik. Bir anlamda narenciye ithalatında ürünlerde ilaç kalıntısı olup olmadığı konusundaki endişemiz ortadan kalktı.”

Saurin, Erdemli Turunçgil Üreticileri Birliği üyelerinin biyolojik mücadele sistemi uygulanan bahçelerinden, bu yıl üretilmesi beklenen 75 bin ton limonu ithal edecekleri sözü verdi.

YENİ BİR DÖNEM

ERTUB Başkanı Cemalettin Kurt da, Rus heyetin Erdemli'de yaptığı incelemelerden memnun ayrıldığını belirterek, “Yetiştirdiğimiz ürünlerin para etmesini istiyorsak üretim şartları ne kadar ağır olursa olsun yerine getirmek zorundayız” dedi.

Türkiye'de yılda 41 milyon ton yaş sebze ve meyve üretimi gerçekleştirildiğini belirten Kurt, şöyle konuştu:
“Bu ürünlerin ancak 3,5 milyon tonu ihraç ediliyor. Bunun 1,5 milyon tonunu ise Rusya Federasyonu alıyor. Yani en büyük pazarımız Rusya. Bu nedenle Rusların talebini kabul edip istenilen şekilde üretim yapmak zorundayız.”
Kurt, Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ihracatı konusunda etrafında çok ciddi pazarların bulunduğunu söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!