Rumlar iflas bayrağını çekti

Güncelleme Tarihi:

Rumlar iflas bayrağını çekti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2012 00:00

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Troyka’nın (AB Komisyonu, AB Merkez Bankası ve IMF) acı reçetesini kabul ettiklerini açıkladı. Hristofyas, “Maalesef 4 ay önce başvuru yaptığımız AB’nin önerilerini kabul etmek zorunda kaldım. Kabul etmezsem tam iflas yaşayacağız ve halkımız daha da zor durumda kalacaktı” dedi.

Haberin Devamı

KIBRIS Rum yönetimi Yunanistan’ın ardından iflas bayrağını çekerek, AB Destek Mekanizması’na giren ülkeler arasına katıldı. Rum lider Dimitris Hristofyas önceki akşam kameralar karşısına geçti ve Rum halkına, “Memur ve emekliler daha da zor durumda kalacak ama kan ağlayarak, AB’nin kurtarma koşullarını kabul etmek zorunda kaldım” dedi.

BANKALARI SUÇLADI

Hristofyas, ekonomik krize bankacılık sektörünün Yunanistan hisseleri ve Yunan halkına verdikleri bireysel kredilerin neden olduğunu belirterek doğrudan eski Merkez Bankası Başkanı’nı suçladı ve şunları söyledi: “Bankalarımız sadece Yunanistan tahvilleri nedeniyle değil, Yunanistan’da bankacılık kuruluşları satın alarak oradaki batıkların da sorumluluğunu üzerimize yükledi. Merkez Bankası gerekli denetimleri yapmadı. Banka yöneticilerinin ve Merkez Bankası eski Başkanı’nın ağır hatalarının bedelini ödüyoruz. Hükümet ve şahsen ben sorumluların ortaya çıkartılarak adaletin sağlanmasını için elimden geleni yapacağım.”

Haberin Devamı

DOĞALGAZLA BORÇ ÖDENECEK

Hristofyas, Troyka ile acı çekerek ve içi kan ağlayarak bir ön anlaşmaya vardıklarını da belirterek, Türkiye ve KKTC’nin tüm itirazlarına rağmen doğu Akdeniz’de doğalgaz yataklarından elde edilecek gelirlerin bir kısmının alacakları kredinin ödenmesinde kullanılacağını söyledi. En büyük sıkıntıyı memur ve emeklilerin çekeceğini itiraf eden Hristofyas, felaket tellallığı yapmak istemediğini ancak durumun iyi olduğunu da söylemenin yanlış olacağını sözlerine ekledi.

BATIK ÇOK BÜYÜK

Rum yönetiminin AB ile Temmuz ayından bu yana sürdürdüğü pazarlıklarda 17 milyar Euro’luk ekonomilerinin, 17.5 milyar Euro acil krediye ihtiyaç duyduğu ortaya çıktı. Rum yönetiminde Şubat ayında başkanlık seçimleri yapılacak. Yeniden aday olmayan Hristofyas, ekonomik krize karşı alınacak önlemlerin sorumluluğunu yeni seçilecek başkana bırakmak amacıyla zamana oynuyordu. AB Merkez Bankası, Ocak ayı maaşlarını ödeyemeyecek hale gelen Hristofyas’ı bankalarına verdiği nakit Euro desteğini çekmekle tehdit etti ve Rum lidere iflası ettiklerini kabul etmekten başka seçenek bırakmadı.

Haberin Devamı

Yerli malı kampanyası

İFLAS bayrağı çekerek AB’nin şartlarını kabul eden iki ülke Yunanistan ve Kıbrıs Rum yönetimi işadamları, yerli malı kullanın kampanyası başlattı. Lefkoşa Rum kesiminde dün biraraya gelen Rum ve Yunan İşadamları Derneği basın toplantısı düzenleyerek 2013’te yerli malı kullanımının destekleneceğini ve reklam kampanyası başlatacaklarını açıkladı. Kıbrıs Üniversitesi’nin geçen ay başlattığı benzer kampanyayı desteklediklerini belirten işadamları, kampanyanın hem Yunanistan hem de güney Kıbrıs’ta eş zamanlı olarak yürütüleceğini kaydetti.

Yunanistan’a diz çöktüren Delia’nın acı reçetesi

AB Destek Mekanizması’nın içinde yer alan IMF heyetinin başkanı Polonyalı ekonomist Delia Velculescu, Rumlara taviz vermeyen isim oldu. Yunanistan’a diz çöktüren memorandumun da mimarı olan Delia Velculescu’nun altında imzası bulunduğu Rumların acı reçetesi şöyle:
Kamuda her yıl 1200 memur azaltılacak.
13’üncü maaşlar yeniden değerlendirilecek.
Emekli maaş ve ikramiyeleri azaltılacak.
Erken emeklilik hakkı kaldırılacak.
Memur maaşları düşürülecek.
Kâr eden kamu kuruluşları özelleştirilecek.
Rus kara parasını çeken şirket vergileri artırılacak.
Eşel mobil sistemiyle otomatik zam 4 yıl dondurulacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!