RTÜK’ten Digiturk’e 7 kanal uyarısı

Güncelleme Tarihi:

RTÜK’ten Digiturk’e 7 kanal uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2015 23:10

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), yargı kararı olmadan savcılık talebi ile Kanaltürk, Samanyolu TV, Mehtap TV, Samanyolu Haber, Bugün TV, Yumurcak TV ve Irmak TV’yi yayın platformundan çıkaran Digiturk, Tivibu, Kablo TV ve Teledünya’ya uyarı yazısı gönderecek. Kurulda 5 üye muhalefet partilerini, 4 üye iktidarı temsil ediyor, karar muhalefet partilerinden üyelerin oylarıyla alındı.

Haberin Devamı

RTÜK’ün CHP kontenjanından üyesi Süleyman Demirkan, “Platformların aldığı karar tamamen hukuksuz. Bu kanalların sicilini RTÜK’e sormadılar bile. Bu nedenle uyarı yazısı yaptık. Gereken derhal yapılmalı” dedi. HDP kontenjanından seçilen üyesi Ersin Öngel ise RTÜK’ün bu kararının çok önemli olduğunu belirterek, “Bizim yetkimiz uyarı ile sınırlı. Platformun bu hukuksuz kararı derhal gözden geçirmesini istiyoruz. Platformlar konusunda RTÜK’ün daha farklı yetkiye sahip olması gerekiyor. İlgili kanun maddesinin genişletilmesi konusunu da tartışmaya açıyoruz” dedi.

7 KANALA UYARI YAZISI

RTÜK, dünkü toplantı sonrasında gündem dışı olarak 4 platformun savcılık talebi ile 7 kanalı platformdan çıkarmasının kanuna uygun olup olmadığını görüştü. RTÜK toplantısından oy çokluğuyla şu karar çıktı:
“Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından elektronik haberleşme hizmetlerini sunmak üzere yetkilendirilen platform işletmecileri ve yayın hizmeti iletimi yapan altyapı işletmecileri, yayın hizmetleri yönünden kanun hükümlerine tabidir. Yayın hizmetlerinin iletimi faaliyetlerine ilişkin uyulması gereken idari, mali ve teknik şartlar Üst Kurulca belirlenir ve şartları yerine getiren kuruluşlara yayın iletim yetkisi verilir. Platform işletmecileri medya hizmet sağlayıcı kuruluşlara tarafsızlık ve hakkaniyet ölçülerinde, makul ve ayrımcılık içermeyecek koşullarda hizmet vermek zorundadır. Platform işletmecilerinin medya hizmet sağlayıcı kuruluşlardan alacağı hizmet bedelleri Üst Kurul onayı ile belirlenir...”
RTÜK, bu gerekçeyle 4 platforma uyarı yazısı gönderecek.

Haberin Devamı

RTÜK’ÜN YETKİSİ GASP EDİLİYOR

RTÜK’ün CHP kontenjanından seçilen üyesi Süleyman Demirkan karara ilişkin Hürriyet’e, “RTÜK’ün verdiği bu karar çok önemli. Platformların yaptığı şey tamamen hukuksuz. Bu, RTÜK’ün yetkisini gaspetmek demektir. Platformlara uyarıdan başka bir şey veremiyoruz. Bu konuda yasada bir boşluk varsa gerekeni yapacağız” dedi.

YASADAKİ BOŞLUK DOLMALI

HDP kontenjanından seçilen üye Ersin Öngel, “Mağdur kanalların RTÜK’e bir başvurusu vardı. Bu konu medya
özgürlüğü açısından kısıtlayıcı bir durum. RTÜK’ün yasasında bu tür davranışlara karşı uyarı yapma yetkisi var, yeterli
değil. Yasadaki boşluğun doldurulması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

RTÜK ‘YAPTIĞINIZ HAKSIZLIK DUR’ DEMİŞTİR

RTÜK’ün MHP kontenjanından seçilen üyesi Esat Çıplak da “Kanalları çıkarmak için mahkeme kararlarının bulunması gerekiyordu. Sadece savcılık kararı ile hareket ettiler. RTÜK bu kararı ile platformlara ‘Yaptığınız haksızlık dur’ demiştir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!