'Rötarlardan biz de rahatsızız'

Güncelleme Tarihi:

Rötarlardan biz de rahatsızız
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2012 14:34

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) Başkanı Gürcan Mantı, son dönemlerde gündeme gelen uçak rötarlarından pilotlar olarak kendilerinin de rahatsız olduklarını söyledi. Uçuş güvenliğinin öncelikli konu olduğunu söyleyen Kaptan Pilot Mantı yabancı pilot konusunda ise “Biz de mütakabiliyet istiyoruz” yorumu yaptı.

Haberin Devamı

Bin 400 üyesi bulunan TALPA, Türkiye’de kurulu 13 havayolu şirketinde görev alan pilotların çatı örgütü konumunda. Geçtiğimiz ocak ayında yeni dernek yönetim olarak göreve başlayan yeni TALPA yönetimi Taksim Hill Otel’de düzenledikleri basın toplantısı ile yaşadıkları sorunları ve gündemdeki hedeflerini anlattı.

TALPA Başkanı Gürcan Mantı, Türkiye’de sivil havacılığın son 10 yılda hızlı bir büyüme yaşadığını anlatarak, Avrupa’daki büyümenin yüzde 3-5 seviyesinde olduğunu, Türkiye’de bu oranın yüzde 20’ler dolayında olduğuna dikkat çekti.

Bu durumun hem uçuş güvenliği hem de havayolu trafiğindeki yoğunluğu gündeme getirdiğine işaret eden Mantı,  “Bu derece hızlı büyüme, havacılık gibi özel ihtisas bilgi ve tecrübe gerektiren bir sektör söz konusu olduğunda yeni sorunları da beraberinde getirdi. Uçuş güvenliği bu sorunların başında geliyor kuşkusuz. Çalışma koşullarının kuralsızlığı ve yorgunluk uçuş emniyetini riske atan belirleyici faktörlerdir” değerlendirmesi yaptı.

Haberin Devamı

Pilotların tabi oldukları bir iş kanununun olmadığını ifade eden Mantı, “İş kanunun dışında tutulan pilotlar bugün 1920’lerden kalma borçlar kanuna tabi olarak görev yapmaktalar” dedi.

'İNGİLİZCE BİLMİYORLAR' İDDİASINA TEPKİ

“Uçuş emniyeti sadece uçak mürettebatını değil o uçakta seyahat edenleri de yakından ilgilendiren önemli bir tüketici hakkıdır” diyen Mantı, bir süre önce gündeme gelen Türk pilotları  ‘İngilizce bilmiyorlar’ yönündeki iddialara ilişkin açıklama yaptı.

Mantı “Derneğimiz üyesi pilotlarımızın tamamı bütün uluslararası uçuşlarını gerçekleştirebilecek yetkinlik, bilgi ve tecrübeye sahiptir. Bu, sağduyudan uzak, maksatlı açıklamaları biz de burada bir kez daha şahsım ve meslektaşlarım adına kınıyorum.  Diğer taraftan meslektaşlarımızın sahip bulundukları Level-4 seviyesindeki İngilizce bilgilerini daha da artırmalarını sağlamak amacıyla 4 dil okulu ile bir protokol çerçevesinde anlaşmış bulunmaktayız” açıklaması yaptı.

'YABANCI PİLOTLARA KARŞI DEĞİLİZ'

TALPA Başkanı Mantı ‘yabancı pilot uygulaması’ ile konuşmasına rakamları vererek anlattı: “Ülkemizde şu anda 596’sı yabancı, 3 bin 877’si Türk olmak üzere

Rötarlardan biz de rahatsızız
toplam 4 bin 473 pilot bulunuyor. Bu rakamlar meslektaşlarımızın yaklaşık yüzde 15’inin yabancı pilotlardan oluştuğunu gösteriyor. Hızla büyüyen sektörün yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamakta zorluk çekmesi; son yıllarda yabancı pilot istihdamını da havacılığımızın gerçeklerinden biri haline getirdi. Bilgi, beceri, tecrübe ve yeterlilik açısından Türk ve yabancı pilotla arasında herhangi bir farklılık söz konusu değildir. Her iki grupta şirketler tarafından eşit çalışma koşullarına sahip olarak istihdam edilmek zorundadır.”

Haberin Devamı

Yabancı pilot çalıştırılmasına karşı olmadıklarını vurgulayan Mantı, bu konuda mütekabiliyet benzeri bir istediklerini söyledi.

'RÖTARLARDAN BİZ DE MAĞDURUZ'

Geçtiğimiz haftalarda lodosla birlikte yaşanan rötar ve iptaller konusunda da konuşan Mantı “İniş için havada defalarca tur atmak zorunda kalan, kalkış için pistte saatlerce uzun kuyruklar oluşturan uçaklar 3. havalimanı zorunluluğunu bir kez daha hatırlattı. Şirketleri, filoları büyüyen, yolcu sayısı giderek artan, sürekli yeni hat açan sivil havacılığımız alt yapıyı da bu büyümeye paralel şekilde yeniden tanımlamak, revize etmek zorundadır.

Yoğun geçeceğini bildiğimiz önümüzdeki yaz sezonu için geçici çözümler uygulanacak olsa da; kalıcı ve gerçek çözümler üretmek için Ulaştırma Bakanlığı’na, Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne önemli görevler düşüyor” dedi. TALPA Başkanı Mantı, yaşanan rötarlardan pilotlar olarak kendilerinin de mağdur olduklarını dile getirdi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!