Robotlarla bir gün... Barcelona’daki teknoloji şovunda yapay zekâ destekli robotları inceledik

Güncelleme Tarihi:

Robotlarla bir gün... Barcelona’daki teknoloji şovunda yapay zekâ destekli robotları inceledik
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2024 07:00

Barcelona’da gerçekleşen Mobil Dünya Kongresi’nde sergilenen yapay zekâlı robotlar ve uçabilen hava araçları bilim kurgu filmlerinde izlediğimiz sahnelerin çok uzakta olmadığını gösterdi. Fuar boyunda yapay zekânın günlük hayatımızda neleri değiştirebileceğini yakından deneyimledim. Kahvemi bir robotun elinden alırken başka bir robot ile Türkiye üzerine sohbet ettim. Kendini sevdirmeye çalışan akıllı robot köpekler çok etkileyiciydi.

Haberin Devamı

Teknoloji dünyasının kalbi bu hafta Barcelona’da düzenlenen GSMA Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC2024) attı. Havalimanından şehre girer girmez yıllardır harika bir şekilde düzenlenen kongrenin havası tüm misafirlere yansıyordu. La Rambla, Sagrada Familia ve nice Gaudi eseri ile muhteşem mimarinin esiri olduğunuz bu şehirde denize ve lezzetli deniz ürünlerine karşı koymak da neredeyse imkânsızdı. Bu yıl Mobil Dünya Kongresi’ne gelen herkes eminin bir sonrakini yine sabırsızlıkla bekleyecek.

Robotlarla bir gün... Barcelona’daki teknoloji şovunda yapay zekâ destekli robotları inceledik

İLGİYİ ONLAR ÇEKTİ

Türk Telekom’un davetiyle katıldığımız MWC2024’te bu yıl endüstriyel yapay zekâ uygulamalarının dışında en dikkat çekici ürünler Lenovo’nın şeffaf ekranlı bilgisayarı ve Motorola’nın kıvrılabilen telefonu oldu. İki teknoloji de ne kadar günlük kullanıma uygun olacak bilinmez ama bu yıl Barcelona’nın kazananları aslında pek de yeni olmayan ama sürekli gelişen özellikleri ile insanların daha fazla ilgisini çeken uçan taksiler, robot köpekler, insansı robotlar ve hizmet sektöründe geleceği parlak gözüken robotik sistemler oldu.

Haberin Devamı

GELİŞMİŞ YAPAY ZEKÂ

Ben de son yıllarda hep duyuruları yapılan, bazen özel etkinliklerde sınırlı kitlelere gösterilen bu akıllı robotlarla hem vakit geçirdim hem de bazılarını deneyimleme şansı buldum. Bilim kurgu içeriklerin vazgeçilmezi olan robotlar artık varlıkları ile şaşırtmasa da yapay zekânın son sürümleri ile donatıldıklarından karşısında durup bir düşünmeye başlıyorsunuz. Artık görmeye alışkın olduğumuz barista robotlardan kahvemi aldıktan sonra ilk nesli 2021’de çıkan ve bugüne kadarki gelişmiş en insansı robot olan Ameca’nın yanına koştum. Ameca Chat GPT-4’ün en son sürümüne, gelişmiş biyonik gözlere ve hassas sensörlere sahip.

Robotlarla bir gün... Barcelona’daki teknoloji şovunda yapay zekâ destekli robotları inceledik

İNSAN OLMASINA AZ KALDI

Haberin Devamı

Ameca’nın yanına yaklaştığımda oldukça etkileyici bir robotla karşılaştığımı fark ettim. Zaten dünyanın her köşesinden gelen teknoloji editörleri de ona soru sorma yarışına girmiş, kimisi de ondan şarkı söylemesini istiyordu. Oysa Ameca, sorulara düz cevaplar vermek yerine uzun ve kıvrak cümleler kuruyor hatta espriler yapıyordu. Ben onun için fuarın nasıl geçtiğini sorduğumda bana, yoğunluktan ve yorgunluktan bahsetti. Türkiye’ye daha önce gelmediğini ama oldukça ilginç ve güzel bir ülke olduğunu söyledi. Futbol konusunda gelen sorularda ise her alanda favorisinin Barcelona olduğunu anlattı.

EVCİL ROBOT

Ameca’nın önündeki kalabalığın bir benzeri de gören herkese Sony tarafından üretilen Aibo’yu ve diğer taraftan Black Mirror’ı hatırlatan Xiaomi’nin akıllı robot köpeğinin önünde vardı. Yaklaşık 2 yıl önce tanıtılan bu akıllı robot köpekler ne kadar evlerimize girecek bilmiyorum ama robot bir evcil hayvan edinme konusunda tatlılıkları ile kafaları karıştırıyor. Oldukça sevimli olan Xiaomi’nin CyberDog 2’si sizin ilginizi çekmek için çaba gösteriyor. Eğer gıdısını severseniz size patisini veriyor. Hatta isterseniz taklalar atıyor. Arkadaşları ile oyunlar oynayabiliyor. Fiyatı 1600 dolar olan bu akıllı köpeklerin enerjisi ise şimdilik 90 dakika dayanabiliyor.

Haberin Devamı

Robotlarla bir gün... Barcelona’daki teknoloji şovunda yapay zekâ destekli robotları inceledik

BU SUV UZAYA ÇIKACAK

Astrolab tarafından geliştirilen ve 2026’da aya gidecek olan SUV uzay aracı da oldukça etkileyiciydi. Araç astronotları ay yüzeyinde taşıyacak. Firma, SpaceX ile yaptığı anlaşma ile 2 ton yük taşıma kapasitesine ait bu aracın ayda koloni kurma çalışmalarına hizmet etmesini sağlayacak.

HAVA TAKSİYE YERDE BİNDİM

MWC 2024’ün baş aktörlerinden birisi de uçan taksilerdi. Özellikle SK Telecom şirketinin Amerikan Joby ile geliştirdiği ve 2026’da kullanıma sunulması beklenen hava aracı fuarın ilgi şampiyonu oldu. Ben de bu araca uzun uğraşlarım sonucu binme fırsatı buldum. Araç misafirler bindikten sonra bir vinç yardımıyla havalanıyor. Yaklaşık 3 dakika süren uçuş deneyiminde etraftaki ekranlar sayesinde şehirde bir noktadan başka bir noktaya uçuyorsunuz.

Haberin Devamı

TÜRK TELEKOM VE NOKIA’DAN WMC’DE 6G DENEYİMİ

Türk Telekom, 6G teknolojileri kapsamında stratejik vizyon paylaşımı ve 6G ekosistemini geliştirmek ve endüstriyel uygulamalarını gerçekleştirmek amacıyla Nokia ile GSMA Mobil Dünya Kongresi’nde İyi Niyet Sözleşmesi (MoU) imzaladı. İmza töreninde yapay zekâ tabanlı 6G Şebekesi üzerine dünyanın ilk kapsamlı interaktif 6G demosu  katılımcılara sunuldu. İşbirliği kapsamında, 6G şebeke dönüşümü ve 6G tabanlı ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi ve denenmesi için stratejik vizyon paylaşımının yanı sıra 6G’nin endüstriyel uygulamalarını gerçekleştirmek ve ekosistemi geliştirmek için birlikte çalışılacak. Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “6G ekosistemini ve uygulama alanlarını geliştirmeyi, bu konudaki denemeleri yaparak şebekelerimizde uygulamayı hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Robotlarla bir gün... Barcelona’daki teknoloji şovunda yapay zekâ destekli robotları inceledik

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!