Rize’ye istihdam piyangosu çıktı Şırnak en derin işsizliği yaşadı

Güncelleme Tarihi:

Rize’ye istihdam piyangosu çıktı Şırnak en derin işsizliği yaşadı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2009 00:00

TÜİK il bazında işsizlikle ilgili verileri ilk kez açıklarken, işsizlik oranı en yüksek yüzde 22.1’le Şırnak, en düşük il ise yüzde 3.7 ile Ardahan oldu. Başbakanlar çıkaran Doğu Karadeniz’deki Rize ise yüzde 62.8’lik istihdam oranı ve yüzde 66.3’lük işgücüne katılım oranı ile dikkat çekti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) İşgücüne katılma, istihdam ve işsizlik oranı olmak üzere 3 parametrede hesaplanan verilerle, 2008 İl Düzeyinde Temel İşgücü Göstergeleri’ni belirledi. TÜİK tarafından ilk kez yapılan ve il bazında işsizlik verilerini içeren çalışmaya göre, 2008 yılında Türkiye genelinde işsizlik oranı yüzde 11 olarak tahmin edildi. İşsizlik oranının en yüksek olduğu il Şırnak olurken, istihdam oranının en düşük kaldığı il Başbakan Tayyip Erdoğan’ın seçim bölgesi Siirt olarak belirlendi. En düşük işgücüne katılma oranı da Diyarbakır da çıktı. Başbakan Erdoğan’ın memleketi Rize ise yüzde 62.8’lik istihdam oranı ve yüzde 66.3’lük işgücüne katılım oranı ile dikkat çekti.
100 kişiden 22’si işsiz
TÜİK’in işsizlik oranı parametresiyle yaptığı sıralamada, en tepede yer alan Şırnak’ta yüzde 22.1’lik oran 100 kişiden 22’sinin işsiz olduğu anlamına geliyor. Bu oran aynı zamanda Türkiye ortalamasının tam 2 katı. İşsizlik oranları parametresinde Şırnak’ı yüzde 20,5 ile Adana ve yüzde 18.3 ile Hakkari izledi. İşsizlik oranının en düşük  olduğu illerin başında ise yüzde 3.7 ile Ardahan geldi. İşsizlik oranı Kars için yüzde 4.1, Bayburt için yüzde 4.7 olarak tahmin edildi.
İstihdam oranı verisi ise Türkiye genelinde yüzde 41.7 olarak tahmin edildi. İllerin istihdam sıralamasında yüzde 62.8 ile Rize ilk sırada yer aldı. Onu, yüzde 62.2 ile Gümüşhane, yüzde 58.9 ile Artvin takip etti. İstihdam oranının en düşük kaldığı iller ise yüzde 22.3 ile Siirt, yüzde 22.7 ile Diyarbakır ve yüzde 23.2 ile Şırnak oldu.
Katılımda yine Rize önde
İşgücüne katılma oranı da, 2008 yılı için Türkiye genelinde yüzde 46.9  olarak tahmin edildi.      İşgücüne katılma oranının en yüksek olduğu il yüzde 66.3 ile Rize oldu.  Rize’yi yüzde 65.4 ile Gümüşhane, yüzde 62.5 ile Artvin izledi. İşgücüne katılma  oranının en düşük olduğu iller ise sırasıyla yüzde 26.9 ile ile Diyarbakır, yüzde 27.2 Siirt ve yüzde 29.8 ile Şırnak oldu.

Haberin Devamı

İşgücüne katılım en yüksek
*  Rize
*  Gümüşhane
*  Artvin
İstihdam oranı en yüksek
*  Rize
*  Gümüşhane
*  Artvin
İşsizlik oranı en yüksek
*  Şırnak
*  Adana
*  Hakkari
İşsizlik oranı en düşük
*  Ardahan
*  Kars
*  Bayburt

Haberin Devamı

Kars’a Diyarbakır’dan işçi geliyor

AK Parti Milletvekili Zeki Karabayır, seçim bölgesi Diyarbakın’ın, işsizliğin en az olduğu ikinci il çıkması üzerine “Bizimki sanayiden değil, tarım ve hayvancılıktan. Son yıllarda hayvan çok para etti. TÜİK’in bulduğu sonucu biz de fark ediyoruz. Bazen çalıştıracak insan bulmakta zorlanılabiliyor. Örneğin, orman seferberliği ilan edildi. Fidan dikimi  için Kars’ta çalıştıracak adam bulunmadığından  Diyarbakır’dan bolca işçi geldi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!