Risklerin farkındayız her senaryoya hazırız

Güncelleme Tarihi:

Risklerin farkındayız her senaryoya hazırız
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2011 00:00

Dünyanın önde gelen yatırım bankası Goldman Sachs, Londra’da “Türkiye Yatırım Konferansı: 2023’e Giden Yol” konferansına ev sahipliği yaptı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Her senaryoya hazırız. Hedefimiz 2023’te dünyada ilk 10 ekonomi arasına girmenin yanısıra İstanbul’u global finans merkezine dönüştürmek” dedi.

DÜNYANIN en önemli yatırım bankalarından ve uluslararası iş dünyasının sayılı referans noktalarından olan Goldman Sachs, Türkiye açısından Londra’da tarihi bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Türkiye’nin geldiği noktadaki başarı öyküsü ile bundan sonraki hedeflerinin ele alındığı toplantı, Goldman Sachs’ın binasında gerçekleştirildi.

Babacan ve Davutoğlu katıldı

“Türkiye Yatırım Konferansı: 2023’e Giden Yol” başlığını taşıyan oturuma hükümetten iki önemli isim, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu katıldı. Hükümetin seçimdeki en önemli sloganı olan Türkiye 2023 vizyonunun detayları ile tartışıldığı toplantıya, Türk ve yabancı iş dünyasından etkin isimler de katıldı. Toplantının gerçekleştirilmesine giden süreçte işadamı Mehmet Ali Yalçındağ ve AB Bakanı Egemen Bağış etkin rol oynadı.

Beklenti ve planlar

Toplantıda, iş ve yatırım dünyasının önde gelen isimleri kendi açılarından beklenti ve planlarını seslendirdi. Böylece taraflar arasında oluşan diyalogla hassas bir köprü kuruldu. Ev sahibi olarak Goldman Sachs International’ın Yönetim Kurulu Başkanı Peter Sutherland’ın yanı sıra yabancı çevrelerden de yine kurumun Varlık Yönetimi Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Jim O’Neill ve Vodafone Avrupa CEO’su Michel Combes da konuşmacılar arasında yer aldı.

Gül’ün ziyaretine denk geldi

Toplantının, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Kraliçe II. Elizabeth’in resmi davetlisi olarak İngiltere’yi ziyaret ettiği tarihe denk düşmesi de bu sürece ayrı bir önem kazandırdı. Oturumda, özellikle global piyasaların bu kadar çalkantılı olduğu bir dönemde Türkiye’nin orta ve uzun vadede sağladığı yatırım olanakları ve avantajlarını yatırımcılara hem devlet hem de özel sektör yolu ile bir kez daha anlatıldı. Toplantı ile Türkiye’ye daha çok sayıda uluslararası stratejik, finansal ve portföy yatırımcılarınin da dikkati çekildi.

Türkiye adına güven verdi

Son dönemlerde bu derecede yüksek katılımın olduğu bir etkinlikte, Babacan ve Davutoğlu, Türkiye’nin başarısının şifrelerini, yatırım imkanlarını, ekonomide ve dış politikada gelecek vizyonunu anlattı. Babacan, uluslararası piyasalara Türkiye adına güven verdi. “Dünyadaki bu kriz ve belirsizlik ortamında her tür senaryoya karşı hazırız. Riskin farkındayız ve tedbirlerimizi ona göre alıyoruz” diyen Babacan, 2023 vizyonu çerçevesinde sadece Türkiye’yi dünya liginin ilk 10’u arasına sokmayı değil, İstanbul’u da global finans merkezleri arasında önemli bir yere getireceklerini söyledi.

Kadınlara dikkat çekti

Arzuhan Doğan Yalçındağ da ekonomideki iyileşme ve başarıda kadınların belirleyici etkin katkısına dikkat çekerek bu konuda daha hassas olunması çağrısında bulundu.

Davutoğlu: Türkiye artık belirleyici rol oynuyor

DOĞAN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın da yer aldığı Goldman Sachs’daki konferansta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da ilginç tespitlerle dolu bir konuşma yaptı. Davutoğlu, dünyada artık her siyasi ve ululuslarası alandaki gelişmenin beraberinde ekonomik sonuçları getireceğini belirterek, “Türkiye bir istikrar merkezi olarak dünyanın bu zorlu coğrafyasında belirleyici bir rol oynamaktadır” dedi. AB’ye Türkiye’ye karşı çifte standartından dolayı sitem de eden Davutoğlu, “Şu anda hızlı bir dönüşüm yaşanıyor. Ama belirsizlikler var. Çünkü Soğuk Savaş sonrası yeni bir oluşum gerçekleşmedi. Yaşanan siyasi belirsizliklerin üzerine ekonomik bir kriz dalgası da dünyayı sardı. Bu nedenle Türkiye gibi güçlü, çlü istikrarlı ülkeler bu dönemde güvenli bir limandır” diye konuştu.

Erdoğan kapaklı Time dağıtıldı

LONDRA’da Goldman Sachs’ın binasında gerçekleşen toplantıda Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kapak olduğu Time Dergisi de, katılımcılara günün anısı olarak dağıtıldı.

Kimler katıldı

GOLDMAN Sachs’ta düzenlenen toplantıda Mehmet Ali Yalçındağ, Ethem Sancak, Ali Kibar, Hamdi Akın, Cemil Kazancı, Ahmet Çalık, Tekin İpek, Sait Koç, Serdar Güzelaydın, Goldman Sachs’ın Türkiye’deki ortağı Dalınç Arıburnu, yine Goldman Sachs’tan Çağlayan Çetin, Ahmet Akarlı ve grubun önemli isimlerinden Jim O’Neill’in de aralarında bulunduğu çok sayıda isim yer aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!