RIM CEO’su: Türkiye bana çok güven veriyor

Güncelleme Tarihi:

RIM CEO’su: Türkiye bana çok güven veriyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2011 14:33

Kanadalı BlackBerry marka akıllı telefonların üreticisi Research In Motion’un kurucusu Mike Lazaridis, FATİH projesiyle birlikte Türkiye’de son dönemde inovasyona olan odaklanmanın kendisine güven verdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) ev sahipliğinde ve Turkcell stratejik ortaklığında düzenlenen, "Türkiye İnovasyon Konferansı"nda konuşan Lazaridis, en değerli varlığının eğitimi olduğuna dikkat çekerken, “Kanada’da eğitim aldığım sırada, teknolojik bir devrimin içine düştüm. O zamanlar yaşananlar, anneme babama anlatabileceğim şeyler değildi. Bu oda kadar büyük bilgisayarlarla çalışırken, geleceği yaşadığımı biliyordum” dedi.             

 

Lazaridis, Kanada’da ilk kez IBM’den bilgisayar alan bir üniversitede eğitim aldığını belirtti ve teknoloji dünyasında yaşanan gelişmelerin kendisini esinlendirdiğinde henüz 20 yaşında bile olmadığını, gençken alınacak eğitimin gelecek açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

            

Haberin Devamı

15 BİN DEVLETTEN 15 BİN AİLEDEN

Üniversiteden 1984 yılında mezun olduğunu söyleyen Lazaridis, o yıllarda Kuzey Amerika’nın derin bir ekonomik kriz içinde olduğunu ve mezun olduktan sonra iş bulma sorunuyla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.  

 

Lazaridis, “Mezun olduktan sonra, iş bulma sorunuyla karşı karşıya kaldık. Biz ise arkadaşlarımızla birlikte iş aramak yerine iş kurmayı tercih ettik. Elbette bu durumda devletten ve ailemden yardım aldım. Kanada hükümeti bana 15 bin dolar, ailem de 15 bin dolar verdi. Aldığım bu 15’er bin dolarla şu anda 20 milyar dolar büyüklüğe ulaşan Researc In Motion şirketini kurduk” dedi.      

 

Şimdilerden inovasyon üssü haline gelen Waterloo Üniversitesi’nden okumanın kendisi için bir ayrıcalık olduğuna dikkat çeken Lazaridis, o zamanlarda kablosuz olmasa da kablolu bir network içinde ilk kez e-posta sistemini geliştirdiklerini belirtti.

 

Aslen İstanbul doğumlu olan Lazaridis, şirketini kurduktan sonra çıkardığı kartvizite e-posta adresini yazdığını ancak o zamanlar kartvizitlere sadece teleks numaralarının yazılmasından dolayı, kimsenin oradaki e-posta adresini anlamadığını da söyledi.

    

Haberin Devamı

KATAR: TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ YAPMAK İSTİYORUZ

 

Konferansın katılımcılarından Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Khalifa Al Thani, Türkiye ile bilim ve endüstri alanında işbirliği yapmak istediklerini açıkladı.

 

Thani, inovasyonun her türlü başarı ve kültürün çıkış noktası olduğunu söyledi.

 

Katar'da inovasyon geliştirilmesi için Arap gençliğinin buluş ve yaratılıcılığı konusuna önem verdiklerini dile getiren Al Thani, bu kapsamda bilim merkezleri ve kültün sitelerinin kurulduğunu belirtti. Katar'ın da dünya ülkeleri gibi inovasyon konusuna çok önem verdiğini söyleyen Al Thani, "Katar'da bütün fabrikalarımızda inovasyonlarımızı yaptık ve bazı ürünler icat ettik. Milli gelirimizin yüzde 2.8'ini inovasyona ayırdık. İnovasyona 350 milyon dolarlık yatırım yaptık" dedi. Katar'ın da, Türkiye'de olduğu gibi güneş enerjisi kullandığına işaret eden Al Thani, "Türkiye ile bilim, endüstri alanında da işbirliği yapmak istiyoruz" dedi. Katar Emiri Thani, konuşmasının ardından, Başbakan Erdoğan'ı Kısıklı'da bulunan evinde ziyaret etmek üzere yola çıktı.(

 

Haberin Devamı

HELVA YAPMAK İÇİN HER ŞEY HAZIR

 

Konferansın strateji ortaklarından Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, “Helvayı yapmak için her şey hazır. İnsanımız var. Geçmişte insanlarımız Amerika’ya gidince inovasyon güçleri devreye giriyordu. Fakat artık bizim zamanımız” dedi.

 

Ciliv, strateji denildiğinde farklılaşmanınönemine işaret ederek, önce müşteri kitlesini tanımak, sonra vazgeçemeyecekleribir değer teklifi sunmak gerektiğini belirtti.

 

Farklılaşmak denildiğinde inovasyonun devreye girdiğini söyleyen Ciliv,dünyanın 2010'lu yıllarda akıllı telefonlar ve 3G'nin hızlı data transferiylebirlikte teknolojide yeni bir dönüm noktasına girdiğini kaydetti.

Haberin Devamı

 

İNEKLERE SIM KART

 

Yeni dönemde sahada artan kontrol ve verimlilik açısından makineden makineye iletişimin (M2M) önemine dikkati çeken Ciliv, bu teknolojinin hayvancılık, seracılık gibi alanlarda kullanım örneklerini verdi.

 

Hayvancılık alanında, büyük baş hayvanlara takılacak SIM Kart’larla hayvanların verimliliklerinin ve hastalıklarının takiplerinin çok daha kolay olacağını belirtti.

 

Ciliv, bu şekilde verimliliğin maksimuma çıkarılacağını da ifade etti.

 

Gelecek 10 yıl içinde 50 milyar cihazın M2M ağına dahil olacağını söyleyen Süreyya Ciliv, “3G geldikten sonra iki sene içinde data trafiği 36 misli arttı. 2010'dan 2015'e 20 misli artacak ve video bunun yüzde 66'sını teşkil edecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

       

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!