Reytingi korumak milli görevdir

Güncelleme Tarihi:

Reytingi korumak milli görevdir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2014 01:27

İŞ Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, İş’le Buluşmalar toplantısının 36’ncı durağı Elazığ’da Türkiye ekonomisine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Bali, Türkiye’nin yatırım yapılabilir kredi reytinginin büyük önem taşıdığını belirterek, “Reytingimizi korumak hepimizin milli görevidir” dedi.

TÜRKİYE İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Türkiye’nin son yıllardaki ekonomik performansıyla son derece önemli kazanımlar elde ettiğini belirterek, “Mevcut kazanımlarımızı riske etmemeliyiz, kaybetmemeliyiz. Bunların başında reytingimiz geliyor. Bu ülke, yaklaşık 20 yılda yatırım yapılabilir ülke notu derecesini yeni elde edebildi. Kaybettiğiniz zaman çabuk kaybediyorsunuz, ama kazanmak o kadar kolay değil. 20 yılda elde ettiğimiz reyting üzerinde tartışma yapılıyor, ‘Acaba Türkiye yatırım yapılabilir ülke derecesini kaybeder mi?’. Öyleyse bize düşen hiçbir noktada bu konularla ilgili zaaf yaratmayacak, gözümüz gibi koruyacak şekilde bu reytingimizi, vasfımızı korumamızdır” dedi. Türkiye’nin sahip olduğu yatırım yapılabilir seviyedeki kredi notunu korumanın herkesin milli görevi olduğunu vurgulayan Balı, “Reytingimizi korumak ‘hepimizin milli görevidir’ diyorum. Çünkü bu ülke daha fazla dışarıya kaynak transfer etmesin, yarattığımız katma değerin daha büyük bölümü bu ülkenin içinde kalsın istiyorsak, bu reytingi korumak zorundayız. Ben aynen şöyle ifade ediyorum; reytingimiz bu ülkenin çeyizidir, adeta sandıklarda muhafaza edilmelidir. O kadar da dikkatle ve hassasiyetle yönetmeliyiz” diye konuştu.

Reytingi korumak milli görevdir
KİŞİ BAŞI GELİRDE BÜYÜK ARTIŞ

İş Bankası’nın, 2008’den bu yana Dünya Gazetesi işbirliği ile KOBİ’lere bilgi ve danışmanlık desteği sağlamak amacıyla düzenlediği ‘İş’le Buluşmalar Toplantısı’nın 36’ıncı durağı Elazığ oldu. ‘İş Dünyasında Öne Çıkan Potansiyeller ve Elazığ’ konulu toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Elazığ’ın geçmişten bu yana bolluğun ve bereketin hüküm sürdüğü bir il olduğunu belirterek, İş Bankası olarak 1950’de açtıkları ilk şubelerinden beri bu berekete katkıda bulunma gayreti içerisinde olduklarını söyledi. Konuşmasında Türkiye ekonomisine ilişkin önemli mesajlarda veren Bali, Türkiye’nin 2 bin dolar civarındaki kişi başına gelir seviyesinden 10 bin dolarlık kişi başına gelir seviyesine küçümsenmeyecek bir çabayla, son yıllarda ulaştığına dikkat çekti.

BİR ÜST LİG İÇİN GEREKLİ ADIMLAR

Kişi başı gelirdeki bu rakamsal gelişmenin bütün hayatımızda elbette nitelik açısından karşılığı olduğunu kaydeden Bali şöyle devam etti: “Sağlıkta, ulaşımda, hayat standardında var. Bundan sonraki lig atlama daha zor. Zor olan vasıf işi, nicel ve sayısal kıstaslarla sağlanabilecek bir durum değil. Müteşebbisliğimizle, gözü pekliğimizle bu eğitim seviyesiyle ulaşılabilecek en yüksek kişi başına gelir düzeyine ulaşmış ülkeyiz. Buradan daha fazlasını zorlayabilmek vasfımızı artırmak, geliştirmekle olur. Bunun için de geçmiş kazanımlarımız çok değerli. 10 bin dolarlık kişi başına gelir seviyesine gelemeseydik bunları zaten konuşamıyor olurduk. Daha zor şartları gerektiren yeni bir lige atlayacaksak, bunun gerektirdiği politikaları hayata geçirmemiz gerekiyor.”

Haberin Devamı


Cari açık için yapısal tedbirler hayata geçmeli

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin kısa dönemli cari risklerini doğru bir şekilde yönetmeye çalışırken, diğer taraftan büyümeyle cari açık arasındaki çelişkiyi çözebilecek orta ve uzun vadeli reform ve tedbirlere yönelmesi gerektiğinin altını çizen Adnan Bali, şöyle konuştu: “Teknoloji ve inovasyonla imalat sanayi başta olmak üzere üretimi, katma değeri, verimliliği artırmamız; finansta da dış kaynak bağlılığını azaltmak üzere son yıllarda hızlı bir şekilde düşmüş olan iç tasarruf hadlerini artıracak tedbirler almamız; yapısal sorunlarımızı çözecek, hem yurtiçi hem yurtdışı yatırımların cazip olabileceği bir iklimi yaratacak hukuk altyapısını geliştirmemiz gerekiyor.”


Elazığ ile 64 yıllık bağ

Haberin Devamı

İŞ Bankası’nın 1950’den bu yana açtıkları ilk şube ile Elazığ’ın bereketli ekonomik faaliyetlerine katkıda bulunduklarını kaydeden Adnan Bali, Elazığ’a ilişkin bankacılık verileriyle ilgili şu bilgileri verdi: “Elazığ’a ilk şubemizi 64 yıl önce açmışız. Burayla 64 yıllık bağımız var. Elazığ’a ilişkin bankacılık sektörü verileri incelendiğinde, 2010 yılsonuna kıyasla Mart 2014 itibarıyla nakdi kredi artışının yüzde 120 ile Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans gösteriyor. Aynı dönemde sistemde mevduatın krediye dönüşüm oranının yüzde 148.5 olduğunu, bu oranın İş Bankası’nda yüzde 162.6 düzeyinde gerçekleştiğini görüyoruz.”


Elazığ’a 44 bin kızıl çam diktik

Haberin Devamı

ADNAN Bali, İş Bankası’nın sadece bir banka gibi algılanan, Türkiye’de sadece finansa dair sorumluluklar yüklenen bir kuruluş olmadığını belirterek, şunları kaydetti: “Kuruluşumuzdan bu yana farklı misyonlar edinmiş durumdayız. Sosyal sorumluluklarımız var. Bu çerçevede Elazığ’a dokunan kısımları da olan iki inisiyatifimizden bahsetmek istiyorum. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Tema Vakfı iş birliğiyle yaptığımız 81 İlde 81 Orman Projesi... Bu kapsamda 2011 yılı mayıs ayında Elazığ’da bizzat benim de katıldığım törenle 20 hektar alana 44 bin kızıl çam diktik. Kanaatimce bu projenin en önemli özelliği, 5 yıl boyunca bu ormanların bakımını da üstlenmemiz ve tutmayanları yenilememiz. Bugün yüzde 70’in üzerinde bir tutma oranı ve ifade edildiğine göre uluslararası kıstasların üzerindedir. Yine Satranç Federasyonunun ana sponsoru olarak, geleceğe çok daha sağlıklı bireyler yetiştirmek için ilkokullarımızda satranç sınıfları uygulamamız var. Elazığ’da da 98 satranç sınıfımız var.”

Haberin Devamı


ECB’nin kararlarının etkilerini iyi yönetmeliyiz

AVRUPA Merkez Bankası’nın (ECB) global likiditeyi yeniden artıracak kararlar almak durumunda olduğuna da dikkat çeken Adnan Bali, bu konunun Türkiye gibi dış kaynak ithal eden ülkeler için yeni bir zaman kazanma anlamına geldiğini belirterek şunları söyledi; “Bu mühleti nasıl kullanırız? Öncelikle sadece negatif unsurlara konsantre olarak ve zorlukları, sorunları olduğundan daha ağır göstererek değil. Bu dönemi, içinde bulunulan artı ve eksi koşulları, gerçekçi bir tarzda değerlendirerek yönetmek zorundayız. Gelinen nokta ekonomimizin geleceği açısından, bugüne kadar çektiğimiz zorluklar açısından, son derece hassasiyetle yönetmemiz gereken süreçleri ifade ediyor”.


En büyük özel banka

İŞ Bankası’nın, sanayi, üretim, istihdam ve ihracat açısından çok özel bir misyon yüklendiğini ifade eden Adnan Bali, 213 milyar liralık bilanço büyüklüğüyle Türkiye’nin en büyük özel bankası olduklarını belirterek, şunları kaydetti: “135 milyar liranın üzerinde toplam nakdi krediyle sektörde lideriz. Yine 97 milyar lirayı aşan ve en yakın izleyenlerinden yaklaşık 20 milyar lira farkla daha önde nakdi ticari kredi plase eden bir banka olarak lider durumdayız.”


‘İş’le Buluşmalar’ın 36’ncı durağı Elazığ oldu

İŞ’le Buluşmalar’ın 36’ncı durağı Elazığ’daki toplantıya, İş Bankası Müdürü Adnan Bali, Elazığ Valisi Ömer Faruk Koçak, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şekerdağ, Alarko Holding Genel Koordinatörü Ayhan Yavrucu ile Elazığ’ın iş dünyası temsilcilieri ile bankacılık sektörü temsilcileri katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!