‘Resesyonun fren izini gördük’

Güncelleme Tarihi:

‘Resesyonun fren izini gördük’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2023 07:00

Prometeon Türkiye CEO’su Gökçe Şenocak, “Kocaeli ve üç ülkede üretim yapıyoruz. 75 ülke ise Türkiye’den yönetiliyor. Avrupa’da resesyonun etkilerini çok yakından hissetmeye başladık. Pazar her ay daha da daralıyor. Lastik siparişleri düşüyor. Biz de oradaki açığı başka ülkelerle kapatmaya çalışıyoruz. İç pazarda da en iyi ihtimalle 2022’yi yakalayacağız” dedi. Şenocak, Türkiye’de son yıllarda ticari lastiklerde ekonomi sınıfının payının arttığını, lastik kaplamaya talebin de yükseldiğini anlattı.

Haberin Devamı

Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde yaşanan resesyonun etkilerinin yansıması Türkiye’deki fabrikalarda kendini gösteriyor. Endüstriyel ve ticari lastik üretimi gerçekleştirip tüm dünyaya ihracat yapan Prometeon Türkiye, AFME, Rusya, CIS Bölgesi CEO’su Gökçe Şenocak, “Kocaeli fabrikamız dahil olmak üzere dünyada dört noktada ticari lastik üretimi yapıyoruz. Türkiye’deki üretimimiz için Avrupa pazarı oldukça önemli. Ancak Avrupa’daki ekonomik durgunluk siparişlerimizde ciddi derecede kendini gösteriyor. Lojistikte bir yavaşlama var. Pazar yüzde 25 civarında daraldı. Ve biz de her ay siparişlerde ciddi bir düşüş görüyoruz. Ancak şu an üretimimiz etkilenmiyor. Çünkü daha önce siparişlere yetişemiyorduk. Şu an durum dengelendi. Buradaki açığı alternatif pazarlarda kapatmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

2022’Yİ YAKALARIZ

Prometeon’un sponsorluğunu üstlendiği ve milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu’nun yarıştığı Dünya Superbike Şampiyonası’nın Portekiz etabında gerçekleştirilen toplantıda konuşan Şenocak, “Türkiye lojistikte güçlü bir konumda. Prometeon Tyre Group endüstriyel ve ticari lastiklere odaklanıyor. Biz de Prometeon Türkiye olarak 75 ülkeyi kapsayan bir merkez üssüyüz” dedi. Dünyada ve Türkiye’de büyümelerini sürdürdüklerini ifade eden Şenocak, “Türkiye pazarı çok hızlı büyüyordu. Ancak bu yıl ciddi bir yavaşlama var büyümede. Yılı iyi ihtimalle 2022’yi yakalayarak kapatacağız” diye konuştu. Üretiminin yüzde 50’sini başta Avrupa olmak üzere 87 ülkeye ihraç eden Prometeon Türkiye’nin toplam cirosu da 410 milyon Euro’ya ulaştı. Grup 2024’e kadar Türkiye’de toplam yatırımını 175 milyon Euro’ya çıkarmayı planlıyor.

‘Resesyonun fren izini gördük’

LASTİĞİ KAPLATMAK % 40 DAHA AVANTAJLI

Lastik kaplamaya olan ilgiye de değinen Faruk Uslu, “Yeni lastik almak yerine lastiği kaplatmak hem daha çevreci hem de daha az maliyetli. Talep artıyor ama uygulama merdivenaltı atölyeler yerine profesyonel firmalarda yapılmalı. Fiyat olarak yüzde 40 avantajlı, filolar da tercih ediyor” dedi.

Haberin Devamı

TOPRAK’TAN ÜÇ PODYUM

TOPRAK Razgatlıoğlu, 2023 Dünya Superbike Şampiyonası’nın (WSBK) 11. durağı olan Portekiz’de haftayı üç podyumla tamamladı. Prometeon’un sponsorluk desteği verdiği Razgatlıoğlu, yarış sonrası seyircilerden yoğun destek gördü. Ayrıca yarış boyu sergilediği üstün performans rakipleri tarafından övgüyle karşılandı. Uzun süre aklışlandı.

EKONOMİK ÜRÜNLERE KAYIŞ

Türkiye’de 2017’de yüzde 21 olan şirketin pazar payının yüzde 25’e ulaştığını anlatan Prometeon Türkiye, MEA, Rusya, CIS Bölgesi Pazarlama Direktörü Faruk Uslu ise, “Türkiye’de son yıllarda büyümenin önemli bir bölümü ekonomik segmentteki ürünlerden geliyor. Özellikle bireysel kamyoncular gittikçe daha ekonomik lastikleri tercih etmeye başladı. Filolar hâlâ yüksek teknoloji ürünleri tercih ediyor” dedi.

BAKMADAN GEÇME!