Rekor kuleler

Güncelleme Tarihi:

Rekor kuleler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türk firması STFA, 221 metre boyuyla dünyanın en yüksek üçüncü kulelerini Mısır'da Süveyş Kanalı'nın üzerinden geçen enerji hattını birleştirmek için inşaa etti.

Resmi açılışı önümüzdeki haftalarda Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de katılacağı bir törenle gerçekleştirilecek kulelerin inşaatı 12 milyon dolara mal oldu. Kuleleri inşaa eden STFA Enerkom Şirketi'nin Genel Müdürü Emin Taylan (yanda), ‘‘Suveyş Kanal Atlama Projesi, Mısır için çok önemli. Suveyş Kanalı, Mısır'ın şah damarı. Bu kanal herhangi bir şekilde kapandığında Mısır inanılmaz kayıplara uğruyor. Bu yüzden Mısır Hükümeti, Sina Çölü'ne enerji geçişini kanalın altından yapmayı düşünmüş. Ancak sadece bunun maliyeti 65 milyon dolarmış. Biz ise projenin tamamını 36 milyon dolara mal ettik’’ dedi.

Öneriyi biz yaptık

Taylan şöyle konuştu: ‘‘Biz Mısır Hükümeti'ne alternatif çözümler götürdük ve yukardan geçirmeyi önerdik. Buna örnek olarak da İstanbul Boğazı'ndaki geçişleri gösterdik. Hem gemiler kanaldan geçmeyi sürdürür, hem de daha ucuza mal olur dedik ve kabul ettiler. Böylece projeyi kanalın üzerinden geçirdik ve iki dev kuleyi 12 milyon dolara mal ettik. Elektrik geçmesiyle birlikte Asya ve Afrika kıtaları arasında da ilk kez elektrik enerjisi köprüsü kuruldu.’’

Toplam 812 direk

Taylan'ın verdiği bilgiye göre kulelerin tamamı Adana'daki STFA fabrikasında yapıldı. Sonra da parçalar halinde Mısır'a taşındı. Dev kulelerin montajında 20'si Türk yaklaşık 50 işçi çalıştı. Şirket, bu iki dev kuleye ulaşan enerji hatlarını taşıması için de ayrıca yükseklikleri 40-60 metreyi bulan 810 direk inşaa etti. Bu direklerin inşaatında da Türk işçiler çalıştı. Geçiş kuleleriyle birlikte tüm Sina Çölü baştan başa geçildi ve Mısır 300 kilometrelik bir enerji hattıyla Ürdün'e bağlandı.

Köprü kulelerinden 56 metre yüksek

STFA Enerkom'un Mısır'da inşaa ettiği 221 metrelik kulelerle ilgili ilginç tespitler şöyle:

Kulelerin boyu, birinci Boğaz Köprüsü'nün ayaklarından 56 metre daha yüksek. Köprü kuleleri 165 metre.

İstanbul Boğazı'ndan geçen enerji nakil hatlarını taşıyan iki kulenin boyu ise 150'şer metre. Bunlardan da 71 metre yüksek.

Bu kuleler Fransa'nın ünlü kulesi 321 metrelik Eyfel'den 100 metre daha kısa.

150 metre boyuyla Türkiye'nin en yüksek gökdeleni olacak İş Bankası'nın İstanbul'daki genel müdürlük binasından da daha yüksek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!