Reklam tabelalarina "ahlaki" ayar

Güncelleme Tarihi:

Reklam tabelalarina ahlaki ayar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2017 13:22

Kamu kurumları ve sirketler basta olmak üzere birçok alanda kullanılan tanıtım ve reklam tabelalarına "genel ahlak, batıl inanç, alkollü içki ve tarihi siluet" ayarı geliyor.

Haberin Devamı

Türk Standartlari Enstitisü'nün (TSE) çalismasina göre artik reklam tabelalarinda alkollü içki, sigara, genel ahlaka aykiri görüntü, korku ve batil inançlari

Reklam tabelalarina ahlaki ayar

içeren ifadeler yer alamayacak. Tabelalarin kentin tarihi siluetiyle çelismemesi ve SIT alanini bozmayacak sekilde yerlestirilmesi gerekecek.  Tabelalar dil, irk, cinsiyet, din ve mezhep ayrimciligiyla ilgili ögeler içeremeyecek.

GENEL AHLAKA UYGUN TABELA

TSE'nin hazirlayarak görüse açtigi "Kurum ve Kuruluslarda Kullanilan Tabelalar Için Kurallar Standart Tasarisi" çalismasi, tüm reklam ve tanitim tabelalarinda uyulmasi gereken ilginç sartlari içeriyor.  Buna göre tabelalar yaklasik 50 metre uzakliktan okunabilecek nitelikle, ebatlari binanin büyüklügüyle orantili ve mimari özelligine uygun isikli ve isiksiz yapilabilecek.

Haberin Devamı

Binanin birden fazla cephesi varsa tabela, en fazla iki cepheye asilabilecek. Tabelalar binalarin ana giris kapisinin son yaninda olacak.

Tabelalarda saglik yönünden zararli olan alkollü içki, sigara, genel ahlak kurallarina aykiri görüntüler, korku ve batil inanç içerecek, toplumun acima duygularini istismar edecek sekilde hasta, bebek, çocuk, yasli ve engellilerle ilgili ifadeler veya görüntüler kullanilamayacak.

"T.C." IFADESI BASTA YER ALACAK

Tabelalar kent estetigini ve mimari dokusunu bozacak, kentin dogal ve tarihi siluetiyle çelisecek, kentin dogal veya tarihi SIT alaninin bozmayacak sekilde yerlestirilmesi gerekecek. Tabelalar dil, irk, cinsiyet, din ve mezhep üzerine dayali ayrimcilik ögeleri içeremeyecek. Yerleskeler içinde yer alan kamu binalarinin tabelalari hiçbir sekilde agaçlarin üstüne asilamayacak.  Bakanlik veya bakanliklara bagli kurumlarda "T.C., bakanlik adi ve teskilat semasina uygun olarak alt birimler sirasiyla yazilmasi gerekecek.

BAKMADAN GEÇME!