Rekabet Kurulu İzmir Limanı'nın devrini onayladı

Güncelleme Tarihi:

Rekabet Kurulu İzmir Limanının devrini onayladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2007 11:12

Rekabet Kurulu, İzmir Limanı'nın 49 yıllığına işletme hakkının, 1 milyar 275 milyon dolar ile Global-Hutchison-Ege İhracatçı Birlikleri Ortak Girişim Grubu'na devrini onayladı.

Rekabet Kurulu, dün yaptığı toplantıda Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB), İzmir Limanı ihalesinin onayına ilişkin başvurusunu görüştü.

Limanın Global-Hutchison-Ege İhracatçı Birlikleri Ortak Girişim Grubu'na devrinin rekabete aykırılık yaratmayacağı sonucuna varan Rekabet Kurulu, ihale komisyonunun satış kararını onayladı.

Bundan sonraki süreçte, imtiyaz devri sözkonusu olduğundan Danıştay'dan görüş alınacak. Bu görüş için süre sınırı bulunmuyor. Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) da, limanın devrine ilişkin karar alacak. Karar ile alıcıya devir için süre verilecek. Alıcı, bu süre içinde gerekli ödemeyi yaparak, İzmir Limanı'nı devralacak.

ÖYK KARARI DÖRTLÜ ÇIKABİLİR

3 Mayıs'ta gerçekleşen ihaleyi, Alsancak Ortak Girişim

Grubu, Babcock and Brown-PSA-Akfen Ortak Girişim Grubu ve Çelebi Holding'i geride bırakan Global-Hutchison-Ege İhracatçı Birlikleri Ortak Girişim Grubu, 1 milyar 275 milyon dolar ile kazanmıştı.

İhaleye katılan dört şirket de yüksek teklifler verdiğinden, devre ilişkin ÖYK kararı dörtlü olabilecek.

Süre uzatımı hakkı bulunmakla birlikte, birinci şirket gerekli ödemeyi süresinde yapmazsa, ÖİB, ihalede en yüksek teklifi veren ikinci şirket ile devir görüşmelerine geçebilecek. Bu durum, ihalede verilen tekliflerden, değer-tespit rakamının üstüne çıkan tüm şirketler için sırasıyla geçerli olabilecek. Böylece, ÖYK kararına bağlı olmakla birlikte, birinci olan şirket, devir öncesi ödemeyi yapmaz; yükümlülüklerini yerine getirmezse, önce Çelebi, sonra Alsancak sonra da Babcock gruplarına devir yapılabilecek.

İzmir Limanı'nın 49 yıllık işletme hakkı ihalesinde iki ödeme seçeneği bulunuyor. Alıcı bedeli ya peşin, ya da yüzde 50'si peşin, kalanı iki yılda iki eşit taksitte olmak üzere yıllık yüzde 9 faizle ödeyebilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!