Rekabet için insana yatırım lazım

Güncelleme Tarihi:

Rekabet için insana yatırım lazım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2012 00:00

Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yatırımcılara, pazarlara orta vadeli mali ve makro bir çerçeve sunduklarını belirtti.

Haberin Devamı

Bunun önemli bir konu olduğununa dikkati çeken Şimşek, şöyle devam etti:
“Çünkü hava çok toz dumandı 2008-2009’da. Çok az bir görüş mesafemiz  vardı. Her ülke küresel finansal krizden büyük acı çekti, hasara uğradı. Bunun  bir şok olduğunu ama 2002’den itibaren oluşturduğumuz temel gelişmenin geçici bir  kazanç olmadığını, kalıcı bir kazanç olduğunu göstermek durumundaydık. Mali  disiplinin sürdürülebilmesi için inandırıcı bir program oluşturmanız gerekiyor.

NÜKLEER ENERJİ TARTIŞILIR

Biz insana yatırım yaptık, özellikle küresel kriz döneminde. İleriye  baktığımızda da bu hala anlamlı. Aktif iş pazarı politikalarının çok önemli  olduğunu gördük. İstihdamı korumak ve istihdamı artırmak çok kritik bir önem  taşıyor. Birkaç yıl önce 2007-2008’e dönersek aktif iş pazarı programlarında,  istihdam pazarında 30 bin kişi vardı. Bu yıl 10 ayda bu programda yaklaşık 400 bin kişi var. O nedenle biz krizden beri yaklaşık 4,2 milyon net istihdam  yarattık. Küresel standartlara baktığımız zaman bile bu oldukça önemli bir veri.”
Şimşek, eğitime öncelik verildiğini, eğitim bütçesini  artırdıklarını vurgulayarak, “Eğitim harcamasının bütçedeki payı 2002’de olanın 2 katı. Önümüzdeki 30-40 yıl içinde de böyle olacak. Rekabet yeteneğimiz  açısından insan sermeyesi son derece önemli. Eğer Korelilerle veya başka nispeten  başarılı ülkelerle rekabet edeceksek insan sermayesine yatırım yapmamız lazım”  dedi. Türkiye’nin uzun vadedeki görünümünün olumlu olduğuna işaret eden  Şimşek, şöyle konuştu: “Çünkü olumlu bir demografik özelliklerimiz var. Nüfusumuz 2030’a kadar  artmaya devam edecek. Buna eşit derecede önemli başka bir konu da kadın istihdam  oranını artırmak. Bunu iyi bir eğitimle yapabiliriz. Çalışmalar, bölgemiz ve  özellikle bazı komşularımız için kamu borcunun GSMH’ye oranının  yüzde 75 arttığını gösteriyor. .”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!