Ray Sigorta hisseleri 5500 liradan satışta

Güncelleme Tarihi:

Ray Sigorta hisseleri 5500 liradan satışta
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 1997 00:00

Haberin Devamı

Doğan Şirketler Grubu şirketlerinden biri daha halka açılıyor. Tekne ve uçak sigortacılığı konusunda Türkiye'nin en büyük portföyüne sahip olan Ray Sigorta hisseleri bugün ve yarın talep toplama yöntemi ile 5 bin 500 liradan halka arz edilecek.

Doğan şirketler Grubu bünyesinde bulunan Ray Sigorta, sermayesinin yüzde 15'ini bugün halka açıyor. Ray Sigorta hisseleri, Türkiye Ekonomi Bankası, İş yatırım, Dış Yatırım, ABN Amro Hoare Govett, İstanbul Menkul Değerler, Yatırım Finansman ve ES Menkul Değerlerin aracılığıyla bugünden başlayarak iki gün süreyle halka arz ediliyor.

Ödenmiş sermayesi 657 milyar lira olan Ray Sigorta, hisseleri 5 bin 500 lira sabit fiyatla satılacak. Ray Sigorta'nın halka açılacak yüzde 15'lik hissesinin yüzde 10'u Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş.'ne ve yüzde 5'i de Milpa'ya ait. Halka açılacak hisse senetlerinin yüzde 15'i yurtiçindeki kurumsal yatırımcılara, yüzde 25'inin de yurtdışındaki yabancı yatırımcılara ayrıldığı belirtildi.

Ray Sigorta Genel Müdürü Çetin Alanya, Ray Sigorta'nın 40 yıllık bir şirket olduğunu vurgulayarak, uzun yıllardan beri Türk Hava Yolları, Deniz Nakliyatı A.Ş. ve Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.'nin sigortacısı durumunda olduklarını söyledi. Şirketin 1996 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 75 artışla 4 trilyon 382 milyarlık prim ürettiğini vurgulayan Alanya, ‘‘Sektörde yüzde 4'lük pazar payına sahibiz'' dedi.

TEKNE VE UÇAK

Ray Sigorta'nın uçak sigortalarında sektörde bilgi ve uzmanlık açısından tek olduğuna dikkat çeken Alanya, kasko sigortalarında da büyük şirketler arasında yer aldığını söyledi. Ray Sigorta'nın son üç aylık kar artışının yüzde 150'lik artışla, 178.8 milyar lira olduğunu belirten Alanya şunları söyledi:

‘‘Sektörde 60'a yakın şirket var. Yeniler geliyor ve gelmeye devam edecek. Ancak bunların içinde ilk 10 tanesi pazarın yaklaşık yüzde 65'ine, özellikle en büyük branş olan kaskoda da yüzde 70'ine sahip. Ray Sigorta hep bu ilk 10'un içinde oldu. Ray'ın ilk kurucuları devletin ulaştırma ve iletişim ile ilgili birimleriydi. Türk Hava Yolları, Denizcilik Bankası PTT, Demiryolları gibi ulaşımla ilgili kuruluşlar özelleştirilmeden önce Ray Sigorta'nın ortakları arasındaydı. Yaklaşık 30 yıldır THY'nın sigortacısı. Bu Türkiye'nin en büyük poliçesi demek. Ray Sigorta ayrıca Türkiye'nin en büyük tekne sigortacısıdır. Özelleştirilmeden önce Ray Sigorta otomatik olarak bu işleri alabiliyordu. Ray Sigorta'nın 1992 yılında özelleştirilmesinin ardından bu işler ihaleyle alınmaya başlandı. Ancak yaklaşık 5 yıldır tüm ihaleleri kazanıyoruz. Çünkü bu konuda uzmanız, bilgi birikimimiz var ve yurtdışı piyasalarda riski devrettiğimiz büyük sigorta şirketleri tarafından çok tanınan saygın bir şirketiz. Devlet filosu adını verdiğimiz Deniz Nakliyatın ve Türkiye Denizcilik İşletmelerinin tekneleri Ray'da sigortalı.''

1992 yılında özelleştirilmesinin ardından Doğan Grubu ile aktif ve dinamik bir ortağa kavuştuklarını belirten Alanya, Ray Sigorta'nın 320 acentası olduğunu söyledi. Çok fazla acenta başvurusu olduğunu ancak seçici davrandıklarını belirten Alanya, Türkiye'nin sigorta sıralamasında dünya ülkeleri arasında 42'inci sırada yer aldığını belirterek şunları söyledi:

SEKTÖR BÜYÜMELİ

‘‘Türkiye sigorta konusunda çok gerilerde. Türkiye'de tüm sigorta sektörü, milli gelirin yaklaşık yüzde 0.70'i civarında. Bu da 1.1 milyar dolara denk geliyor. Gelişmiş ülkelerde bu oran, çok daha yüksek. Avrupa ülkelerinde sektörün milli gelirdeki payı yüzde 5-6 civarında. Türk sigorta sektörü bugün için 4-5 kat daha büyümek zorunda. Ancak sektörün önünü açık görüyorum. Şirketlerin de doğru politikalarla büyüyeceğine inanıyorum. En azından Yunanistan seviyesine gelebiliriz. Bizde sigorta bilinci, alışkanlığı yok. Ancak sigorta yaptıranlar sigortanın nimetlerini görüyorlar.''

Birkaç ay içinde hayat ve sağlık sigortaları için de yeni bir şirket kuracaklarını belirten Alanya, bu konuda hazineye müracaatın yapıldığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!