Rakı üretimine 30 firma talip

Güncelleme Tarihi:

Rakı üretimine 30 firma talip
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

Tuzdan sonra alkollü içki üretiminde de tekelin kaldırılmasını öngören karar Bakanlar Kurulu'nda beklerken, Tekel Genel Müdürü Mehmet Akbay, aralarında Fransız Perno Rickard, Kanadalı Seagram ve İngiliz IDV gibi yabancıların da bulunduğu 30 teklif aldıklarını açıkladı.

Tuzda tekelin kaldırılmasını öngören ilgili yasadan sonra, şimdi de gözler, alkollu içkilerden tekelin kaldırılması çalışmalarına çevrildi. TEKEL tarafından üretilen alkollü içkilerin yerli ve yabancı ortaklıklar kurularak üretilmesini öngören tasarı taslağı Bakanlar Kurulu'nda bekliyor. Şu ana kadar yurtiçi ve yurtdışından 30 firma, ortaklaşa içki, sigara ve tuz üretmek için başvuruda bulundu. Özellikle içki üretiminde ortak yatırımların yapılması konusunda yurtdışından çok sayıda talep geldiği belirtildi. Rakı üretmek için Tekel ile temasa geçenler arasında İngiliz IDV, Kanadalı Seagram, Fransız Perno Rickard da bulunuyor. Tuzda tekelin kaldırılmasında sonra alkollu içkilerden rakıda da tekelin kaldırılmasını içeren söz konusu tasarı taslağı, Bakanlar Kurulu'nda son şeklini aldıktan sonra önümüzdeki günlerde TBMM'ye sunulacak. TEKEL Genel Müdürü Mehmet Akbay'dan alınan bilgiye göre, bu tür bir üretim alanına girmek için ‘‘bir milyon litre kapasiteli komple yeni tesisler’’ kurulması gerekiyor.

Ufak tefek imalathanelerde, derme çatma yerlerde rakı üretilmesi ‘‘halkın sağlığı açısından ve Hazine'nin bu konudaki olası vergi kaybının önlenmesi açısından’’ doğru bulunmuyor. Alkollü içkilerde tekelin kaldırılmasının ‘‘belli bir kontrol altında’’ olması gerekiyor. Ancak, konuya ilişkin son kararı TBMM verecek. Gerek tuz, gerek sigara, gerekse içki konusunda olsun, yerli ve yabancı ortaklıklar kurulması için TEKEL'e 30 dolayında teklif geldi.

Yerli ya da yabancı ortaklıklar için bu işe talip olan şirketlerin, belli bir çap ve düzeyde yatırım yapması ve ülke çapında bir dağıtım organizasyonu olması öngörülüyor. Ayrıca, gerek halk sağlığı, gerekse Hazine'nin olası vergi kaybının önlenmesi amacıyla taslakta, rakının teknik tanımı da çok ayrıntılarıyla yapıldı ve asgari yüzde 65 üzüm ihtiva etmesi koşulu getirildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!