Güncelleme Tarihi:
Katkı Maddeleri Tebliği ile yeni Un Tebliği’nin yürürlüğe girmesinin ardından bugünden itibaren un ve ekmeğin her evresi sağlık kodlarına sahip olacak ve kontrolden geçecek.
Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Erhan Özmen, “Ekmek artık sadece ekmeklik buğday unu ve tam buğday unlarından yapılacak. Buğday unları yabancı tat ve koku içermeyecek. Un içinde yabancı madde bulunmayacak” dedi. İki yıldır yeni döneme hazırlandıklarını belirten Özmen, yeni ekmekte lif, protein ve faydalı yağ oranının yükseleceğini, nişasta oranının ise azalacağını anlattı. Özmen, “Yeni ekmekten günde 200 gr tüketildiğinde, ortalama olarak bir insan için gerekli olan enerjinin yüzde 35’i, proteinin yüzde 25’i, B1 vitamininin yüzde 66’sı, lif ihtiyacının yüzde 55’i karşılanmış olacak. Aynı zamanda, magnezyum, potasyum, sodyum, A vitamini, E vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B6 vitamini, Niasin, Bakır, Çinko, Demir ve Fosfat gibi bir insanın en önemli yaşamsal besin kaynakları, ekmek tüketilirken alınacak. Kısaca artık ekmek tüm katkı maddelerden arındırılmış gerçek bir besin kaynağı olarak tüketilecek. Bu analizler TÜBİTAK ve Hacettepe Üniversitesi tarafından da doğrulanıyor" dedi.