Protein ihtiyacının yüzde 25 artık ekmekten karşılanacak

Güncelleme Tarihi:

Protein ihtiyacının yüzde 25 artık ekmekten karşılanacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2013 17:15

Ekmekte yeni dönemle birlikte ekmek artık gerçek bir gıda maddesi haline gelecek. 200 gr. ekmek tüketen bir kişi günlük protein ihtiyacının yüzde 25'ini, enerjinin yüzde 35'ini, B1 vitamininin yüzde 66'sını ve lif ihtiyacının yüzde 55'ini karşılamış olacak.

Haberin Devamı

Katkı Maddeleri Tebliği ile yeni Un Tebliği’nin yürürlüğe girmesinin ardından bugünden itibaren un ve ekmeğin her evresi sağlık kodlarına sahip olacak ve kontrolden geçecek.

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Erhan Özmen, “Ekmek artık sadece ekmeklik buğday unu ve tam buğday unlarından yapılacak. Buğday unları yabancı tat ve koku içermeyecek. Un içinde yabancı madde bulunmayacak” dedi. İki yıldır yeni döneme hazırlandıklarını belirten Özmen, yeni ekmekte lif, protein ve faydalı yağ oranının yükseleceğini, nişasta oranının ise azalacağını anlattı. Özmen, “Yeni ekmekten günde 200 gr tüketildiğinde, ortalama olarak bir insan için gerekli olan enerjinin yüzde 35’i, proteinin yüzde 25’i, B1 vitamininin yüzde 66’sı, lif ihtiyacının yüzde 55’i karşılanmış olacak. Aynı zamanda, magnezyum, potasyum, sodyum, A vitamini, E vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B6 vitamini, Niasin, Bakır, Çinko, Demir ve Fosfat gibi bir insanın en önemli yaşamsal besin kaynakları, ekmek tüketilirken alınacak. Kısaca artık ekmek tüm katkı maddelerden arındırılmış gerçek bir besin kaynağı olarak tüketilecek. Bu analizler TÜBİTAK ve  Hacettepe Üniversitesi tarafından da doğrulanıyor" dedi.

Haberin Devamı


 
Un sanayicileri olarak yeni döneme bilgi ve teknoloji olarak hazır olduklarını vurgulayan Özmen, yeni dönemde ekmek üretiminde kullanılan buğday ununun ana özelliklerini ise şöyle özetledi:
 
“Ekmeklik un sadece ekmeklik buğday unu ve tam buğday unlarından yapılacak. Buğday unları yabancı tat ve koku içermeyecek. Un içinde yabancı madde bulunmayacak. Buğday unları kendine özgü renk ve görünüşte olacak. Buğday unlarının en az yüzde 98’i 212 mikronluk  elekten geçirilecek. Buğday, çavdar ve arpadan hazırlanan enzim aktivitesi yüksek malt unu veya diğer malt ürünleri ile vital buğday glüteni, teknolojik amaçlarla buğday ununa gerektiği kadar katılabilecek. Aynı şekilde özel amaçlı buğday unlarına baklagil unları teknolojik amaçlarla gerektiği kadar eklenebilecek. Net un ağırlığı yüzde 14.5 nem esasına göre hesaplanacak”
 
17 ÇEŞİT KATKI ARTIK YOK!
 
Katkı Maddeleri Tebliğ ile bugüne kadar ekmek üretiminde kullanılan 17 katkı maddesinin tamamı üretimden kaldırılacak. Ekmek katkı maddesi olarak sadece maya, tuz ve su kullanılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!