Programa 18 milyar dolar dış kaynak planı

Güncelleme Tarihi:

Programa 18 milyar dolar dış kaynak planı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2001 00:00


Haberin Devamı

Yeni ekonomik program ile birlikte, uluslararası kuruluşların Türkiye'ye sağlayacağı destek de netleşiyor. G-7 ülkelerinden IMF kanalıyla gelebilecek de dahil, uluslararası kuruluşlarca Türkiye'nin yeni ekonomik programına verilecek destek 17-18 milyar dolara ulaşacak.

Devlet Bakanı Kemal Derviş'in yeni ekonomik programı açıklamasıyla birlikte, Türkiye'nin uluslararası kuruluşlardan sağlayacağı desteğin mali boyutu da netleşmeye başladı. Yeni ekonomik programın dış finansman ihtiyacının, sanayileşmiş yedi ülkenin oluşturduğu G-7 ülkelerinden doğrudan, ya da dolaylı kredi şeklinde değil, bu ülkelerin desteğini alarak, Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) sağlanacağı, bunun da 5-6 milyar dolar düzeyinde olacağı belirtiliyor. Böylece, uluslararası kuruluşlarca Türkiye'nin yeni ekonomik programına verilecek destek 17-18 milyar dolara ulaşacak.

IMF, rezervleri arttırmak ve yeni programın finansman ihtiyacını karşılamak üzere, geçen yıl Aralık ayında vermeyi kabul ettiği ek rezerv kolaylığı (SRF) adı altında 7.5 milyar dolarlık krediye ilave olarak G-7 ülkelerinin desteği ile ek kredi sağlayacak. IMF'den sağlanacak kredinin, 5-6 milyar dolar düzeyinde olabileceği, fakat bununla ilgili ayrıntılı çalışmaların, halen Türkiye'de olan ve çarşamba günü Türkiye'den ayrılması beklenen IMF heyeti ve IMF yönetimiyle sürdürüldüğü belirtiliyor.

IMF'nin, Mayıs ayı başlarında yapacağı İcra Direktörleri Kurulu'na sunulmak üzere yeni bir Niyet Mektubu, halen Türkiye'de bulunan IMF heyetiyle Washington'a gönderilecek. Yeni ekonomik programın makro ekonomik hedeflerini, daha önce imzalanan stand-by anlaşmasından farklı olduğunu belirten yetkililer, bu nedenle yeni bir mali yardım için yeni bir Niyet Mektubu'nun IMF'ye sunulacağını vurguluyorlar. Yeni Niyet Mektubu'nun, IMF İcra Direktörleri Kurulu'nda onaylanmasını ardından, IMF'nin, 2001 yılı Ek Bütçe Yasası'nın çıkartılmasını bekleyeceği ve bundan sonra yeni ilave kredinin gönderilebileceği belirtiliyor.

Bu arada, daha önce sağlanan 6.25 milyar dolarlık kaynağın kullanımının öne çekileceği, Dünya Bankası'nın yaklaşık 5 milyar dolarlık CAS (Ülke Yardım Stratejisi) kredisinin kullanımını da hem öne çekileceği, hem de bir kısmının nakit kullanıma tahsis edileceği öğrenildi.

Böylece, gerek IMF, gerekse Dünya Bankası desteğiyle, Türkiye'ye toplam 16-17 milyar dolarlık bir dış kaynak sağlanmış olacak.

JAPONYA DA VAR

Öte yandan, Japon Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC), Dünya Bankası'nın vermeyi planladığı Mali Sektör Uyum Kredisi'ne (FSAL) paralel olarak, co-finansman (karşılıklılık esasına dayanan kredi) kredisi olarak, Türkiye'ye en az 750 milyon dolar kredi sağlayacak. Böylece yeni niyet mektubunun verilmesi sonrasında Türkiye'nin uluslararası kuruluşlardan sağlayacağı destek 17-18 milyar doları bulacak.

IMF, stand-by çerçevesinde 4 milyar dolarlık kaynağın kalan 2.9 milyar doları ve Kasım krizi sonrası da 7.5 milyar dolar yardım paketi hazırlamıştı. Kasım krizine kadar 4 milyar dolarlık stand-by kredisinin 1.1 milyar doları kullanılmıştı. IMF'den sağlanan kaynaktan henüz 6.25 milyar doları kullanılmamış durumda. SRF'nin geri ödemesi gelecek yılın ortasından itibaren başlayacak.

Kim, Türkiye'ye ne kadar destek verecek?

IMF'den kullanılmayan 6 milyar 250 milyon dolarlık stand-by ve SRF kredisi.

IMF'den yeni Niyet Mektubu sonrası 5-6 milyar dolarlık ek kredi.

Dünya Bankası'ndan 5 milyar dolar Ülke Yardım Stratejisi kredisi.

Japon Uluslararası İşbirliği Bankası'ndan 750 milyon dolar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!