Prensesler sigara yasağını sevdi sağlık turizmi işareti verdi

Güncelleme Tarihi:

Prensesler sigara yasağını sevdi sağlık turizmi işareti verdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2010 00:00

“Gönüllü kanser savaşçıları” olarak anılan Ürdün Prensesleri Ghida Talal ve Dina Mired, 5’nci Asya Pasifik Kanser Önleme Organizasyonu Kongresi’nin açılışına katılmak için İstanbul’a geldi. Prenses Ghida Talal İstanbul programlarında sigara yasağının başarıyla uygulandığını görmekten çok etkilendiklerini belirtti. Prenses Dina Mired ise, “Sağlık turizmi Ürdün ve Türkiye için büyük fırsatlar sunuyor. İşbirliği yapmalıyız” mesajı verdi.

KANSER konusunda yaklaşık üç bin doktor ve sağlık uzmanını bir araya getiren 5’nci Asya Pasifik Kanser Önleme Organizasyonu’nun Kongresi kapsamında, İstanbul iki gün boyunca iki prensese evsahipliği yaptı. Kongrenin açılışın ardından sohbet etme fırsatı bulduğumuz prensesler İstanbul’da sigara yasağının başarıyla uygulandığını görmekten çok etkilendiklerini belirttiler. Lübnan siyasetinin tanınmış ailelerinden birinde yetişen Prenses Ghida Talal ABD’de Georgetown University’de Dış İlişkiler okuduktan sonra Uluslararası Politika ve Ekonomi master’ı yaptığını belirtti. Şu anda Kral Hüseyin Kanser Vakfı Başkanlığı’nı yürüten Prenses Ghida Talal, Türkiye ve Ürdün arasında çok yakın bir bağ olduğunu vurgulayarak, “Ürdün ve Türk halkının birbirine benzeyen çok fazla özelliği var. Ben inanıyorum iki ülke arasındaki kan bağının önemi her geçen yıl daha da artacak” diye konuştu.

Türkiye yenilikçi bir ülke

Yoğun programları nedeniyle İstanbul’u çok fazla gezme fırsatı bulamadıklarını anlatan Ghida Talal sigara yasağının uygulanmasından çok etkilendiğini belirtti. Özellikle kanser kontrolü noktasında bu yasağın uygulanmasının çok önemli olduğuna dikkat çeken Prenses Ghida Talal, “Ürdün’de de benzer bir uygulama var ancak burada kesinlikle çok daha güçlü. Biz Ürdün’de bu yasağı Türkiye’de olduğu gibi uygulamak istiyoruz. Yasağa uyma konusunda bu kadar duyarlı insanlara sahip olduğunuz için çok şanslısınız. Başbakan Erdoğan’ın da sigara yasağının en önemli destekçilerinden biri olduğunu biliyorum bu harika” diye konuştu.

Londra’da finans üzerine eğitim aldıktan sonra “Uluslararası Bankacılık ve Finans Hizmetleri” konusunda master yapan Prenses Dina Mired ise “Türkiye gelişen ve yenilikçi bir ülke. Birçok alanda çok iyi yerlere geldi. Bu etkileyici” diye konuştu. Ürdün’deki Kral Hüseyin Kanser Vakfı Direktörlüğü’nü yürüten Prenses Dina Mired, Türkiye ve Ürdün arasında sağlık turizmi açısından büyük bir fırsat olduğunu belirtti. Yabancı dil konusunun sıkıntı olduğunu anlatan Prenses Dina Mired, “Bence hepimizin Türkçe öğrenmeye ihtiyacı var, kesinlikle. Çünkü eğitim, araştırma ve medikal protokoller konusunda işbirliği yapabileceğimize inanıyorum. Ortada birçok fırsat var” diye konuştu.

Ghida Talal renkli kıyafetleri Dina Mired sadeliği tercih etti

PRENSES Ghida Talal, kongrenin açılışında çiçek desenli bir ceket, ceketin üstüne siyah kemer, siyah etek ve siyah parlak topuklu ayakkabı giymeyi tercih etmişti. Prenses Dina Mired ise, daha sade bir seçim yapmıştı. Siyah şeritleri olan krem rengi ceket giyen Dina Mired, uyumu siyah eteği ile sürdürmeyi tercih etti. İki prenses gün boyu süren toplantı ve ziyaretlerinde ise tercihlerini gömlek giymekten yana kullandı. Pembe satenden yakası açık bir gömlek üstüne siyah ceket giymeyi tercih eden Ghida Talal’ın aksine prenses Dina Mired, siyah kazak ve saten gri bir bluz giydi.

Kanserle mücadele edebilmek için çok güçlü olmak gerekiyor

ÜRDÜN Kralı Hüseyin’in yeğeni Prens Talal bin Muhammed’in eşi Prenses Ghida Talal ve Prens Mired bin Raad’ın eşi Prenses Dina Mired dünyada “Gönüllü kanser savaşçıları” olarak tanınıyor. Ghida Talal, evlendikten altı ay sonra lenf kanserine yakalanan eşi Prens Talal bin Muhammed ile kanser savaşı verdi. Dina Mired’in ise iki yaşında lösemi teşhisi konulan oğlu ile bu savaşın içinde yer aldı. Tedavinin ardından hastalık tekrarlayınca büyük kızından ilik nakli yapıldı. Prenses Ghida Talal ve Dina Mired kanseri yenmenin ne demek olduğu çok iyi bildiklerini vurgularken, “Yaşamasaydık bu kadar duyarlı olmazdık” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!