Prenses Amira’nın ‘özgürlük’ tavrı etkili oldu, Arap kadını Cidde’de abiye kıyafete koştu

Güncelleme Tarihi:

Prenses Amira’nın ‘özgürlük’ tavrı etkili oldu, Arap kadını Cidde’de abiye kıyafete koştu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2011 00:00

Suudi Arabistan’da ilk kez bir Türk fuarcılık şirketi tarafından ‘abiye, gelinlik, ev tekstili’ ürünleri ağırlıklı ‘Wedding Arabia-Evlilik Fuarı düzenlendi. Katılımcı Türk firmaları hem Arap kadınlarının sosyal hayattaki pek çok yasaktan kurtulmuş olduğunu görünce hem de gelen yüklü abiye siparişlerine şaşırdı.

KADINLARIN otomobil kullanmasını bile tartışılan Suudi Arabistan’da bazı şeyler kadınların lehine değişiyor. Türkel Fuarcılık tarafından Cidde’de düzenlenen abiye, gelinlik ve ev tekstili ürünlerinin sergilendiği Wedding Arabia-Evlilik Fuarı’na katılan Türk firmaları hem Arap kadınlarının sosyal hayat içinde birçok yasaktan kurtulmuş olduğunu gördüler hem de yüklüce sipariş aldılar. Önceden benzer fuarlarda fotoğraf çekilmesi bile problem olurken bu defa Arap kadınları ‘zafer işareti’ yaptı.

Endişeliydik, şaşırdık

Türkel Fuarcılık CEO’su Bülent Erten şunları söyledi: “Bu fuarı Arabistan’da ilk kez yapıyoruz. Aslında Osmanbey piyasasının en iyi müşterilerinden biri burası ama bugüne kadar malum nedenlerle fuar düzenlemeye cesaret edemedik. Şimdi gördük ki Suudi Arabistan’da çok şey değişmiş. Hilton Oteli’nin fuar alanının yarısını kiraladık ve Suudi partnerle fuarı organize ettik. Türkiye dışından katılımcılar da var. 57 katılımcı firmanın 30’u Türkiye’den. Bizim katılımcılarımızın yüzde 70’i abiye ve gelinlik, geri kalanı ev tekstili firmaları oldu. Burası bir ev tekstili fuarını da kaldırır. Türk mallarına ve markalarına büyük rağbet var. ”
/images/100/0x0/55ea477cf018fbb8f875ac5c


Oğlum hep Türkiye’de

Cidde Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Adnan Mandoura da Cidde’yi Suudi Arabistan’ın turizm, ticaret ve finans merkezi olarak çok daha fazla öne çıkaracaklarını söyledi ve “Türkiye ile ilişkilerimiz çok güçlü. Hem siyasi hem de ekonomik açıdan çok iyi noktalara geldi. oğlum hayatının yarısını Türkiye’de geçiyor. Onun oğlu da ‘bu Türkler çok ilginç insanlar’ diyor. Çünkü annesi Türk. Nerdeyse her hafta Türk heyeti ağırlıyoruz” dedi. Wedding Arabia için de “Bu fuar çok başarılı oldu. Türkiye’nin giyim, tekstil ve modada çok uzun yıllar iyi olduğunu biliyoruz. Gerçekten çok iyi firmalar ve ürünler gelmiş. Bizim firmalarımız da onlardan çok şey öğreniyor. ‘Daha çok ticaret yapmalı, ortaklıklar kurmalıyız’ diyoruz. Türkiye’de her türlü yatırıma açığız. Çünkü Türkiye Müslüman bir ülke ve biz Türkleri çok seviyoruz” diye konuştu.

İhracat kriz öncesini aştı

Cidde Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Cavit Özdem ise şöyle konuştu: “2008’de 2.2 milyar dolarlık ihracatımız vardı. Krizli 2009’da 1.7 milyar dolara kadar düştü. 2010’da ise tekrar 2008’i aştık. Bu yılı 2.7 milyar dolarla kapatabiliriz. Burada en cazip sektörler altyapı ve inşaat işleri. Bu konuda birkaç farklı paket açıklandı. İşsizlere işsizlik ödeneği, evsizlere 25 yıl vadeli faizsiz kredi veriliyor ve bu da burada piyasayı canlandırdı. Medine havalimanı işini TAV, Haremeyn Hızlı Tren Medine İstasyonu işini Yapı Merkezi almıştı. Eseroğlu da Cidde Yağmur Suyu Kanalizasyon işini aldı. Tek şikayetimiz bürokrasi ve ortaklık için kefalet sistemi.”

2.5 milyar dolarlık ‘evlilik’ pazarı var

SUUDİ Arabistan’da her yıl yaklaşık 1.5 milyon evlilik oluyor. Evlilik pazarının da 2.5 milyar dolarlık ciro yaptığı tahmin ediliyor. Kişi başına milli geliri 25 bin dolar olan ülke Ortadoğu’nun en zengin ülkelerinden biri. Abiye markalarıyla ünlü Osmanbey piyasasının çok iyi müşterisi olan Suudi’ler, 21-23 Kasım tarihleri arasında açık kalan Cidde’deki Wedding Arabia Fair’de birçok üründen düzinelerce sipariş verdi.

Prenses Amira’nın uğrak yerlerine polis gitmiyor

SUUDİ Arabistan Prensesi Amira Al-Tawell’in kadınların sosyal hayat içinde daha etkin olabilmesi için ‘otomobil kullanma özgürlüğü’ ile başlattığı süreç meyvesini veriyor. İlk etapta prensesin alışveriş yaptığı ya da sosyal etkinliklere katıldığı bölgelerde polisin, kadınlara giyim kuşamdan dolayı müdahale etmediği bildiriliyor. Ülkenin en büyük turizm, ticaret ve eğlence merkezi Cidde’de de polisin bu konularda eskiye göre daha ılımlı olduğu gözleniyor. Prenses Amira Al Tawell, Prens Alwaleed Bin Talal Bin Abdulaziz Alsaud ile evli.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!