Porsche ve Jaguar'ın parçaları Manisa'dan

Güncelleme Tarihi:

Porsche ve Jaguarın parçaları Manisadan
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2009 16:26

Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Sarıgözoğlu Hidrolik Makine ve Kalıp Sanayi firmasının, aralarında Porsche ve Jaguar'ın da bulunduğu 10 büyük marka için kalıp üretimi yaptığı belirtildi. Şirket Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sarıgözoğlu, Bursa'da bir fabrika daha açma kararı aldıklarını söyledi.

Bursa'da düzenlenen 41. Kalıp Avrasya toplantısına katılan Dünya Kalıp Üreticileri Birliği (ISTMA) ve Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği (UKUB) üyelerinden oluşan heyet, Sarıgözoğlu üretim tesislerini ziyaret etti.

Ziyarette üretim ve projelerle ilgili bilgi veren Mustafa Sarıgözoğlu, 1957 yılından bu yana faaliyet gösteren şirketin kalıp tasarımı ve üretimi konusunda uzmanlaştığını bildirdi.

Babaları İsmail Sarıgözoğlu'nun 10 ton kapasiteli küçük bir işletme ile başladığı yolculuğun bugün 5 bin ton kapasiteli preslerin bulunduğu fabrikayla devam ettiğini dile getiren Sarıgözoğlu, bu süreçte 1964 ve 2004 yıllarında Ford için ürettikleri kapı kalıplarının kendileri için önemli olduğunu dile getirdi.

Türk kalıpçılık sektörünün teknik kabiliyet ve teknoloji açısından gelişmiş Avrupalı firmalarla boy ölçüşebilen durumda olduğunu ifade eden Sarıgözoğlu, Türkiye'yi bu konuda bir cazibe merkezi haline getirmeye çabaladıklarını anlattı.

Halen Volkswagen, BMW, Fiat, Mercedes-Daimler, Audı, Peugeot ve Renault gibi ana müşterilere kalıp ve parça üretimine devam etiklerini, Porsche ve Jaguar gibi lüks markalar için de üretime başladıklarını söyleyen Sarıgözoğlu, şu bilgileri verdi:
“Audi B 8 projesi için ürettiğimiz tünel ve taban parça kalıpları, Audi'nin Çin'deki üretiminde kullanılmak üzere bu ay sonunda sevk edilecek. Volkswagen'nin ABD'de üreteceği Porsche'nin Panemara modeline ait kalıplarını da bir süre önce teslim ettik.
August Laepple ile ortaklaşa yaptığımız Jaguar projesiyle alüminyum saç parça kalıpları da üretmeye başladık. Allgaier firmasıyla BMW F07 ve F10 projesindeki saç metal parçalarda kullanılacak kalıp üretim çalışmalarımız devam ediyor. Tofaş-Fiat ile mevcut üretimlerimize ilaveten yeni Doblo projesinde kalıp imalatı ve presli sac üretimi olarak çalışmalarımız artan bir ivmeyle devam ediyor. Ford-Otosan ile mevcut ve yeni projelerinde kalıp imalatı ve saç parça üretimi olarak çalışmalarımız Bursa fabrikamızda devreye girecek.”

Sarıgözoğlu, toplam cironun yüzde 25'ini parça olarak ihraç ettiklerini, ürettikleri parçaların monte edildiği araçların da eklenmesiyle bu oranın yüzde 80'e çıktığını söyledi.

“KRİZ ETKİLEMEDİ”

Krizin otomotiv sanayini etkilediğini ancak şirketlerinin bir kriz planı olması nedeniyle daha az etkilendiklerini dile getiren Sarıgözoğlu, krize rağmen Bursa'da 30 milyon avroluk yatırımla, 30 bin metre kare kapalı alanda yeni bir fabrika kuracaklarını ifade etti.

Yeni fabrikayla otomotiv markalarına daha yakın olacaklarını ifade eden Sarıgözoğlu, 2009 yılının ikinci yarısında faaliyete geçecekleri fabrikada ilk etapta 250 kişiye istihdam sağlayacaklarını dile getirdi.

Firmanın krizden etkilenmemesinde otomotiv yanında beyaz eşya sektörüne de kalıp üretimi yapmasının etkili olduğuna işaret eden Sarıgözoğlu, halen Bosch'un tüm Avrupa'daki fabrikaları için kombi ve şofben kalıbı üretimini yaptıklarını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!