POAŞ incelemesi İstanbul'a yayıldı

Güncelleme Tarihi:

POAŞ incelemesi İstanbula yayıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

Rekabet Kurulu POAŞ'ın özelleştirilmesiyle ilgili incelemesi İstanbul'a yayıldı. Cuma günü toplanması beklenen ÖYK ikinci kez çarşamba gününe ertelendi. Kurul uzmanları, İstanbul'da, Shell, BP, Mobil, Türkpetrol, BP'nin akaryakıt ve diğer yan ürünlerin pazar paylarını araştırıyor.

Rekabet Kurulu'nun (RK), POAŞ'ın özelleştirilmesiyle ilgili olarak geçen hafta başlattığı inceleme, Ankara'dan İstanbul'a yaygınlaştırıldı. Bu hafta sonu aralıksız çalışacağı öğrenilen Kurul uzmanları, İstanbul'da, POAŞ'ın rakibi konumundaki; Shell, BP, Mobil, Türkpetrol, BP, Tabaş ve Tuta gibi akaryakıt dağıtım şirketlerinde inceleme yapıyor. Uzmanların, akaryakıtın yanısıra, diğer yan ürünlerin pazar payları üzerine araştırma yaptığı öğrenildi.

RK'nun POAŞ incelemesi, ihale sonuçlarını görüşerek karar alacak olan Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) toplantısının ikinci kez ertelenmesine yol açtı. Geçen hafta başında toplanacak olan Kurul, Cuma gününe ertelenmişti. Başbakan Mesut Yılmaz'ın, Bakanlar Kurulu sonrasında Devlet Bakanı Işın Çelebi görüşerek toplantının 15 Temmuz Çarşamba gününe ertelenmesini istediği öğrenildi. .

2'NCİ RAUND RK'NUN

RK uzmanlarının, POAŞ'ın dağıtımını yaptığı akaryakıt ile yan ürünlerin pazar payları ile diğer dağıtım şirketlerinin piyasadaki konumunu birlikte değerlendireceği öğrenildi. Değerlendirmede ayrıca, POAŞ bünyesindeki ANT ile alıcının bir hakkını muhtemel kötüye kullanımını engellemek amacıyla kamunun elinde kalmasın öngörülen ‘altın hisse’ konularının ele alındığı öğrenildi

Maliye Bakanlığı ile RK arasında, Kurul'un birikmiş gelirlerinden 8 trilyonun, 8 yıllık kesintisiz temel eğitimde kullanılma üzere kesilmesine üzerine çıkan hukuk kavgasında ikinci raundu da RK kazandı.

Maliye'nin gönderdiği ödeme emri üzerine Ankara 5. Vergi Mahkemesi'nde açtığı davayı daha önce kazanan RK, bu kesinti için verilen Başbakanlık onayı üzerine Danıştay'da açtığı yürütmenin durdurulması davasını kazandı.

Danıştay 8. Dairesi, RK'nun Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı aleyhine açtığı davada, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Başbakanlık onayının yasaya ve hukuka aykırı olduğunu bildirilen kararda şöyle denildi. ‘‘Kesintisiz ilköğretim hizmetlerine aktarılacak kesintinin tarihi konusunda yasada bir açıklık bulunmamaktadır. Bu nedenle geçici maddede yer alan ‘halen birikmiş tutarlar' ibaresinden, anılan kurumların yasasının yürürlüğe girdiği tarihteki birikmiş gelirleri esas alınmak suretiyle, eğitime katkı payı tesbiti yapılması gereklidir.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!