PMİ nedir ve PMİ endeksi ne demek?

Güncelleme Tarihi:

PMİ nedir ve PMİ endeksi ne demek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2020 11:29

PMİ ya da tam kullanımıyla PMİ endeksi, Türkiye'de belirli dönemlerde ölçümlenmektedir. Türkçe anlamı satın alma yöneticileri endeksi olarak bilinen PMİ, İngilizce'de ise Purchasing Manager Index olarak kullanılmaktadır. Peki, PMİ nedir ve PMİ endeksi ne demek? İşte, PMİ hakkında merak edilen bazı bilgiler

Haberin Devamı

PMI Endeksi, şirketlerin satın alma yöneticilerinin, mal ve hizmet satın alma eğilimlerini inceleyen bir göstergedir. Bu gösterge temel olarak büyüme öngörülerini açıklamaya yönelik anket niteliği taşımaktadır. Ülkelerin büyüme tahminlerini en iyi şekilde açıklayabilen endekslerden birisidir. PMI, imalat sektörünün faaliyet koşullarını ölçen endeks olarak da nitelendirilmektedir.

Bu ankette şirket satın alma müdürlerinin, aylık periyotlarla mal ve hizmet talepleri konusunda nasıl pozisyon alacakları konusunda sorular yer alır. Amaç bu müdürlerin eğilimlerini incelemektir. Bu anketler, güncel, doğru ve genellikle benzersiz aylık ekonomik eğilim göstergeleri sunabilme kapasitesi sayesinde, merkez bankaları yanında, mali piyasalar ve ticari karar vericiler tarafından dünyada en çok takip edilen iş anketi unvanına sahiptir.

Haberin Devamı

PMI endeksleri, esas alınan ekonomi ya da sektörün faaliyet koşullarındaki değişimin nicel büyüklüğünü değil, yönünü göstermesi açısından bir eğilim göstergesi özelliği taşımaktadır.

Endekslerin hesaplanması için şirketlerin satın alma yöneticileri ile düzenlenen ankette, anket katılımcısı firmalara üretim, yeni siparişler, stok düzeyleri, istihdam, tedarikçi performansı ve fiyat trendleri gibi parametrelerin bir önceki dönemde hangi yönde geliştiği (artış/iyileşme ya da düşüş/kötüleşme) ve bir sonraki dönemde nasıl gelişmesinin beklendiği sorulmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!