Piyasalarda ‘küskün’ oyun

Güncelleme Tarihi:

Piyasalarda ‘küskün’ oyun
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Meclis'te bugün yapılacak toplantı nedeniyle piyasalar dünü tedirgin geçirdi. Siyasi cephedeki olumsuzluklar nedeniyle borsa günü 76 puan kayıpla 4 bin 47 puandan tamamladı. Bono faizleri de 5-6 puan birden artarak, yüzde 106'ya yükseldi. Küskünlerin fırsatçılığı siyasi krize yolaçarsa, piyasalar altüst olabilir.

Küskün milletvekillerinin Meclis'i olağanüstü toplaması, sadece siyaseti değil piyasaları da karıştırmaya yetti. Seçimlere sadece bir ay kala, küskünlerin çıkarları uğruna Meclis'i toplayarak, seçimleri erteletmeye çalışması, faizlerde yükselişe borsada ise düşüşe yolaçtı.

Siyasi cephede yaşanan kargaşa nedeniyle borsa, haftaya şok düşüşle başladı. Daha seansın açılışında gelen panik satışlarla endeks hızla geriledi. Birara 4 bin puanın da altına gerileyen İMKB endeksi, ilk seansı 123 puanlık kayıpla tam 4 bin puanda kapattı.

İlk seans sonunda hisselerin ortalama kaybı yüzde 3'ü buldu. Hızlı gerilemeye karşın işlem hacminin düşük seyretmesi dikkat çekti. Hisselerdeki yüzde 3'lük düşüşe karşın işlem hacmi sadece 41.8 trilyon lira düzeyinde kaldı. Bu hızlı düşüşe karşın yatırımcının, mevcut fiyatlardan satmaya razı olmadığını gösteriyor.

İkinci seansta satış baskısının biraz azaldığı gözlendi. Endeks ağırlıklı hisselerle, yıllık bilançoları olumlu çıkan şirketlerde artan alımlarla endeks ikinci seansta biraz toparlandı. Fakat bugün yapılacak Meclis toplantısı öncesinde oluşan tedirginlik devam ettiği için borsa günü 76 puan düşüşle, 4 bin 47 puandan tamamladı. Hisseler ortalama, yüzde 1.8 oranında düşük kapattı. İkinci seansta işlem hacmi biraz daha düşerek, 35.5 trilyon lira oldu.

FAİZLER YÜKSELDİ

Küskünlerin operasyonu faiz cephesinde de tedirginlik yarattı. Geçen haftayı yüzde 100 seviyesinde kapatan bono faizleri, dün 5-6 puan birden artarak yüzde 106'ya kadar yükseldi.

Bono oranlarının seyri de bugünkü Meclis toplantısından çıkacak sonuca bağlı. Gecelik repo ve faiz oranları da dün artışa geçti. Gecelik repolar tekrar, yüzde 80'lere yükseldi.

Gecelik oranlardaki yükselişte, siyasi cephedeki olumsuzlukların yanısıra, piyasadaki nakit sıkıntısının da büyük payı var. Ay ortası olması nedeniyle memur maaş ödemeleri nedeniyle piyasada artan nakit ihtiyacı gecelik faizleri de yükseltti.

Fazilet Partisi'nden açık, CHP'den ise örtülü destek sağlayan küskünlerin, ‘oportünist’ çabaları bugün öğleden sonra yapılacak Meclis toplantısında sonuçlanacak.

Bugünkü toplantı öncesinde, siyasi arenada, seçimi isteyenler ve istemeyenler arasında büyük taktik savaşı yaşanırken piyasalarda da, siyasi cephede kimin kazanacağı üzerine oyunlar oynanıyor. Herkesin bir senaryosu var.

Meclis'ten seçimlerin erteleme kararı çıkmazsa, borsa ve faiz cephesinde yaşanan olumsuzluklar ortadan kalkar. Borsa 4 bin puanın üzerindeki seyrini, biraz daha hızlanarak sürdürebilir.

Fakat Meclis'ten seçim erteleme kararı çıkarsa, işte o zaman bütün dengeler altüst olabilir. Keza böyle bir karar, yeni ve kocaman bir siyasi krize giden yolu da açabilir. Piyasalarda, doğabilecek olası bir siyasi krizin yolaçacağı zararı kestirmek zor değil.

Umarız küskünlerin oyunu bugün tatlıya bağlanır..



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!