Piyasalarda çifte fırtına

Güncelleme Tarihi:

Piyasalarda çifte fırtına
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2012 00:00

PİYASALAR FED Başkanı Bernanke’nin yarın yapacağı konuşmaya kilitlenirken, petrol tesislerinin kapatılmasına neden olan ‘Isaac’ kasırgasının etkileri de takip ediliyor.

Haberin Devamı

KÜRESEL finans piyasaları, ABD Merkez Bankası FED’in yarın yapılacak kritik Jackson Hole konferansı ve Isaac kasırgasının petrol fiyatlarına etkisi nedeniyle ABD’ye kilitlenmiş durumda. İki yıl önce parasal genişleme açıklamasını yine Jackson Hole’da yapan FED Başkanı Ben Bernanke’nin ağzından çıkacak her cümle önem taşıyor. Ancak bazı ekonomistler Bernanke’nin üçüncü tur parasal genişleme sinyali vermeyeceğine inanıyor. Bu görüşe göre 12–13 Eylül’de gerçekleştirilecek faiz toplantısı daha kritik olacak.

Her cümlesi önemli

FED, Wyoming eyaletinin Jackon Hole kasabasında 1978 yılından beri her yıl sempozyum düzenliyor. Ancak Bernanke’nin parasal genişleme açıklamasını iki yıl önce burada yapması, toplantının önemini bir anda artırdı. Bernanke’nin yarın yapacağı ‘ABD Ekonomisi için yakın ve uzun vadeli olasılıklar’ başlıklı konuşmada, ABD ekonomisini canlandırmak için önümüzdeki dönemde neler yapacağını anlatması bekleniyor. Yatırımcılar ise parasal genişleme konusunda bir işaret verip vermeyeceği beklentisiyle, Bernanke’nin ağzından çıkacak her cümleye kilitlenecek. Bazı analistler, Bernanke’nin yarın yeni bir program açıklamayacağını veya ayrıntılı bilgi vermeyeceğini ancak FED’in emrinde ne gibi araçlar olduğuna yönelik ipuçları vereceğini söylüyor.  Piyasalarda artan risk iştahının nedenlerinden birinin, parasal genişleme beklentisi olduğu belirtiliyor. Ancak, ABD’nin makro verilerine bakılınca, FED’in üçüncü kez parasal genişleme yapmak için yeterli nedeni olmadığı da konuşuluyor. Bu konuda görüştüğümüz bir analist, Bernanke’nin son iki toplantısında “Genişlemeye daha da yakınım” dediğine işaret ederken, “Bunu Eylül’de yapacağım anlamında bir şey demedi. Piyasalar, üç gündür FED’in aksiyon almayacağını fiyatlıyor. Risk iştahı artmıştı ama son birkaç gündür ‘Jackson Hole’da yeni parasal genişleme hamlesi sinyali vermeyecek, 12–13 Eylül’de de vermeyebilir’ gibi beklenti öne çıktı” dedi.

Haberin Devamı

12–13 Eylül’e kalabilir

Küresel finansal krizden bu yana, yatırımcıların FED’in piyasaya sağladığı likiditeye adeta bağımlı hale geldiğini kaydeden analistler, bu durumda yatırımcıların hayal kırıklığı yaşayacağına da işaret ediyor. Öte yandan, perakende ve gayrimenkul satışları iyi seyreden ABD ekonomisine yönelik üçüncü tur parasal genişleme kararları için FED’in 7 Eylül’de açıklanacak işsizlik raporunu bekleyeceğini düşünen bazı ekonomistler, genişleme sinyalinin 12–13 Eylül’de gerçekleştirilecek Açık Piyasa Komitesi Toplantısı’na da bırakılabileceğini söylüyor.

Haberin Devamı

Petrol fiyatına bir darbe de Isaac’ten

ABD’nin Meksika Körfezi kıyılarını tehdit eden ve rafineri faaliyetlerinin durmasına sebep olan Isaac fırtınasının, petrol fiyatlarındaki etkisi takip ediliyor. ABD’deki petrol üretiminde olası kesintilerin, petrol fiyatlarını yükseltmesi bekleniyordu. Ancak Meksika Körfezi’nin yakın zamanda normale döneceği haberleri, ham petrol fiyatlarında düşüşe neden oldu. Analistler, Isaac’in sonuçlarının önümüzdeki hafta yayınlanacak ABD petrol stokları raporuna kadar netleşmeyeceğini belirtiyor. Isaac nedeniyle 346 petrol ve doğalgaz üretim platformu ile 41 sondaj kulesi boşaltıldı.  ABD’de kuraklıkla mücadele eden bazı eyaletler ise, Isaac Kasırgası’nın getirdiği yağmurdan umutlu. Çiftçiler, yağışların kuraklığa karşı çare olabileceğini düşünüyor. Fırtınanın kurak bölgeler için “hızır gibi yetiştiği” yorumları yapılırken,  birçok ürünü kurtarmak için çok geç  olduğu da” belirtiliyor.

Haberin Devamı

Genişleme Türkiye’yi nasıl etkiler

YENi bir parasal genişlemenin Türk ekonomisine iki kanaldan etkisi olabilir:
1) TL’nin değerlenmesi
2) Cari açıkta tekrar yükseliş.
Ekonomistler, dünyada parasal genişleme arttıkça, Türkiye gibi yükselen ülkelere daha çok sıcak paranın girdiğine işaret ediyor.

Bernanke’nin olası hamleleri

1) Eylül’de toplantı yapacağını ve üçüncü parasal genişleme paketini açıklayacağını söyleyebilir.
2) Çok ciddi bir şey söylemeyebilir.
3) Yüksek miktarda bir şey yapmaya, belli bir tarih sonrasında yakın olduğunu söyleyebilir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!