Piyasalar artık siyaseti bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Piyasalar artık siyaseti bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2002 01:49

Piyasalar siyasetteki gelişmeler netleşene kadar ‘bekle-gör’ havasına girdi. Dolar 8 bin lira gerilerken, borsa yüzde 0.63 yükseldi. Hazine, 1.2 katrilyon lira rahat borçlandı.

BEKLE, gör eğiliminin hakim olduğu piyasalar dünü toparlanarak değerlendirdi. Önceki gün sabah saatlerinde gergin olan piyasaların, ilerleyen saatlerde sakinleşmesinden sonra dünkü işlemler daha soğukkanlı başladı. Ancak, siyasi gelişmelere göre hareket etme eğiliminde olan piyasalar, sabah saatlerinde, günün kalan saatlerine göre biraz daha tedirgindi. Piyasaların bu tedirgniliği öğle saatlerine doğru azaldı ve öğleden sonra önemli ölçüde ortadan kalktı.

Öğleden sonra piyasaların biraz daha fazla rahatlamasına yine talep, satış ve faiz yönleriyle başarılı geçtiği belirtilen Hazine ihalesinin olumlu etkisi vardı.

Merkez Bankası dolar satış kuru önceki güne göre yaklaşık 8 bin lira gerileyip 1 milyon 639 bin lira oldu. İMKB 63 puanlık yükselişle 10.251 puandan kapanırken, bono ve tahvil piyasasındaki oranlarda da yaklaşık bir puanlık gerileme gerçekleşti. İMKB-100 Endeksi, ilk seansın ilk 10 dakikasında 10.160 puanla 10.200 puan arasında dalgalandı. Daha sonra politik gelişmeler ve uluslararası piyasalarda Irak endişelerinden kaynaklanan küçük hareketlenmelerin etkisiyle başladığı ileri sürülen hafif bir satış dalgası geldi. Bu satış, hacimsiz piyasayı, 10.086 puana kadar indirdi. İlk seans, büyük yatırımcıların satışlarıyla gelinen 10.100 seviyesinden itibaren yine büyük yatırımcıların başlattığı alımlarla 10.267 puana kadar yükseldi ve ilk seansı 10.247 puandan kapattı. Borsada ikinci seans 10.150 puanla 10.250 puan arasında geçti. Seansın son 15 dakikasına 10.150 seviyesinde giren İMKB-100, günü, önceki güne göre yüzde 0.63 yükselişle tamamladı. Hazine'nin, 266 gün cadeli bono ihalesine 2 katrilyon 767 trilyon liralık teklif gelirken bileşik faiz yüzde 67.9 oldu. Hazine, dünkü bono ihalesinde kamuya yaptığı satış dahil 1.2 katrilyon lira borçlandı. İhaledeki net satış miktarı da 977 trilyon lira olarak gerçekleşti. Bono ihalesinde gerçekleşen basit faiz ise yüzde 63 oldu.

Brezilya'nın tahvil notu düştü

ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Brezilya'nın döviz cinsinden tahvillerine verdiği ‘B1’ notunu, ‘B2’ye düşürdü. Moody's'ten yapılan açıklamada, döviz mevduatları için olan üst limitin de ‘B2’den ‘B3’e indirildiği belirtildi

Brezilya'da sonbaharda yapılacak seçimleri kazanacak adayın büyük mali sorunlarla yüzyüze kalacağını belirten Moody's, ekonomiyi canlandırmaya yönelik baskılar karşısında faiz dışı fazla hedefinin zora gireceğini kaydetti. Moody's'in açıklamasından sonra Brezilya tahvilleri yüzde 7, para birimi real ise yaklaşık yüzde 4 değer kaybetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!