Piyasa ’Merkez’le gerildi Erdoğan konuştu, rahatladı

Güncelleme Tarihi:

Piyasa ’Merkez’le gerildi Erdoğan konuştu, rahatladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2006 00:00

Merkez Bankası Başkanlığı atamasının netleşmemesi, ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımına gideceği sinyalleri ve gelişmekte olan ülke tahvillerindeki düşüş piyasaların dengesini bozdu.

Paritenin uluslararası piyasalarda ABD Doları lehine güçlenmesi, iç piyasada da dövizi hareketlendirdi. ABD Doları, gün içinde artan alımlarla 1.35 YTL’yi geçerken, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda da (İMKB) endeks gün içinde 43.200 puan sınırına kadar geriledi. Ancak gün sonuna doğru Başbakan Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları, piyasalardaki tedirginliği biraz azalttı.

ERDOĞAN RAHATLATTI: Güne satışlarla başlayan İMKB’de Ulusal 100 Endeksi, sabah seansında kısa süre içinde artan satışlarla, hızla 44 bin puanın altına indi. Endeks, gün içinde devam eden satışlarla en düşük 43.211 puanı gördü. Piyasalarda Merkez Bankası Başkanlığı’na yönelik atama konusundaki belirsizlikle yükselen tansiyon, gün sonuna doğru Başbakan erdoğan’dan gelen açıklamalarla düştü. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası politikasından ’taviz vermeyiz, dalgalı kurdan vazgeçmeyiz’ açıklaması tansiyonun düşmesine ve borsanın yatay harekete dönmesine neden oldu. Erdoğan’ın açıklamalarının ardından toparlanan endeks, kapanışa doğru yeniden 44.000 puan’ın üzerine çıktı ve günü sadece yüzde 0.16 kayıpla 44.328 puandan yüzde 0.16 değer kaybıyla tamamladı.

FED FAİZ BEKLENTİSİ: İçerde Merkez Bankası Başkanlığı konusunda yaşanan belirsizliğin yanısıra, yurtdışında FED’in faiz artırım beklentisi ve ABD 10 yıllık tahvillerin getirilerindeki artış, 30 yıllık Eurobondlara da satış getirdi. ABD doları da uluslararası piyasada güçlendi. Bu gelişmelere tepkisiz kalmayan ABD Doları, gün içinde 1.3560 YTL’ye kadar çıktı. FED faizlerinin yüzde 5’e kadar yükseltilebileceği beklentisi ile dolar 1.3550 YTL’ye kadar çıktı. Bu seviyelere kadar çıkan dolar satışla karşılaştı" yorumunu yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!