Piyasa denetim ve gözetim uygulamaları geliştirilmeli

Güncelleme Tarihi:

Piyasa denetim ve gözetim uygulamaları geliştirilmeli
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2008 15:09

TOBB Sanayi Odaları Konseyi toplantısında, düşük kurun ithalatı arttırdığına dikkat çekilerek, piyasa denetim ve gözetim mekanizmalarının da yeterince gelişmemesi nedeniyle ithal malların haksız rekabet yarattığı ve cari açığı büyüttüğü vurgulandı.

TOBB Sanayi Odaları Konsey toplantısı sonrasında yayınlanan ortak bildiride, aşırı değerli YTL yüzünden özellikle emek-yoğun sektörler rekabet edemez duruma geldiği belirtilerek, cari açığın yüksek olmasının nedeninin de döviz kurunun düşük olmasından kaynaklanan ithalat artışı olduğu kaydedildi. Piyasa denetim ve gözetim mekanizmalarının yeterince gelişmemesi nedeniyle ithal malların haksız rekabet yarattığına ve cari açığı büyüttüğüne dikkat çekilen bildiride, bu nedenle piyasa denetim ve gözetim mekanizması oturuncaya kadar gümrüklerde gerekli tedbirlerin alınması gerektiği ifade edildi.

YERLİ SANAYİCİYE POZİTİF AYRIMCILIK UYGULANMALI

Yeni teşvik yasasının, ilgili tarafların görüşü alınarak hazırlanması gerektiği vurgulanan bildiriye şöyle devam edildi:

“Performansa dönük teşvik, bölgesel ve sektörel teşvik, bölgesel asgari ücret gibi konular mutlaka özel sektörün görüşü alınarak şekillendirilmelidir. Kamu ihalelerinde Kamu İhale Kanunu’nda yer alan ve Avrupa Birliği’nde de bulunan yerli sanayicilere pozitif ayrımcılık uygulanmalıdır. Yüksek ulaşım maliyetleri, sanayinin Anadolu’ya yayılmasını engelliyor. Ham petrol fiyatı dünya piyasalarında yaklaşık yüzde 30 gerilerken, bunun yurtiçinde pompa fiyatlarına yansımadığı görülüyor. Ham petrol fiyatları yükselirken gösterilen duyarlılığın düştüğü zamanda gösterilmesi gerekiyor.

"KALKINMA AJANSLARI POPÜLİST POLİTİKALARA KURBAN EDİLMEMELİ"

Enerjinin, sanayinin en önemli girdi kalemini oluşturduğu anımsatılan bildiride, elektriğe gelen zamların sanayinin rekabet gücünü olumsuz yönde etkilediği kaydedildi. Enerji piyasasının kamu tekelinde kalması ve fiyatlara eklenen kamu kaynaklı eklentilerin, Türkiye’yi pahalı enerjiye mahkum ettiğine dikkat çekilen bildiride, kalkınma ajansları kuruluş felsefesine uygun bir şekilde yönetilmesi ve popülist politikalara kurban edilmemesi gerektiğine işaret edildi. Kalkınma ajanslarına ayrılan kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasının önemine değinilen bildiride, “KOSGEB kredilerini kullanmaya hak kazanan KOBİ’ler yeterli teminat gösteremediği için bu kredileri kullanamıyor. KOSGEB kredilerinde teminat konusunda yeniden düzenleme yapılmalıdır. Sosyal Güvenlik primi ve vergilerin ödenmemesi durumunda yıllık yüzde 30 ceza faizi uygulanıyor. Oysa yıllık enflasyon yüzde 10-12, kamu borçlanma faizi ise yüzde 16-18 arasındadır. Çok yüksek kalan ceza faiz oranları düşürülmelidir” denildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!