Piyale fabrikası kapanıyor

Güncelleme Tarihi:

Piyale fabrikası kapanıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2007 11:42

İzmir'in köklü fabrikalarından Piyale makarna fabrikasının kapatılacağı, fabrika arazisi üzerinde alışveriş merkezi ya da turizm tesisi kurulması için görüşmelerin yapıldığı belirtildi. Üretim, GıdaSa'nın Sakarya'daki tesislerinde devam edecek.

GıdaSa yetkililerinden edinilen bilgiye göre, İzmir'in Bayraklı semtindeki fabrikanın, bölgenin yeni imar planlarında turizm ve ticaret alanı olarak belirlenmesi nedeniyle taşınması yönünde karar alındı.

Kapanma işlemlerinin sürdüğü fabrikanın alışveriş merkezi ya da turistik tesis olarak değerlendirileceği belirtildi.
Yapılan açıklamada, Piyale fabrikasının bulunduğu arsada ürün kalitesinin sürdürebilmesi için ihtiyaç duyulan yatırımları yapmanın artık mümkün olmadığı kaydedildi. Üretimin son teknolojiyle kurulan Hendek tesislerinde sürdürüleceğinin kaydedildiği açıklamada, yeni fabrikanın dünya standartlarında üretim yapma imkanı vereceği ifade edildi.
Açıklamada fabrikanın bulunduğu alanın imar planına uygun olarak alışveriş merkezi ve/veya turizm tesisi şeklinde değerlendirileceği kaydedilerek “İzmir'e yakışan bir proje gerçekleştirilmesi için potansiyel yatırımcı çok sayıda firmayla görüşmeler sürdürülmektedir” denildi.

FABRİKANIN GEÇMİŞİ

1922 yılında Hasan Tahsin Piyale tarafından kurulan Piyale, Türkiye'de ilk kez fabrikada makarna üretimine başladı. Üretilen makarna çeşitlerini İtalya'dan getirilen makinalarla artıran firma, zaman içinde “Türkiye'yi makarna ile tanıştıran marka” olarak tanındı. Piyale'yi bugüne taşıyan yeni fabrika, 1953 yılında Bayraklı'da 2 milyon 500 bin lira sermaye ile 2 bin metre karesi kapalı, 49 bin metre karelik alana kuruldu. Dönemin en modern fabrikaları arasında yer alan tesisle üretim çeşitliliğini artıran firma 1987'de Alman Oetker firmasıyla bazı ürünlerde üretim ortaklığına gitti. 2001'de yaşanan ekonomik krizden büyük darbe alan firma, 2003 yılı başında Sabancı Holding sermayesiyle kurulan GıdaSA Grubu tarafından satın alındı. 400 işçinin çalıştığı fabrikada yıllık 50 bin ton üretim yapılabiliyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!