Petrolde yeni rota Afrika ve Afganistan

Güncelleme Tarihi:

Petrolde yeni rota Afrika ve Afganistan
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2013 11:32

TÜRKİYE, enerji ithalatını azaltacak formülü Afganistan ve Afrika’da buldu. Orta Afrika’da keşif yapılmayan bölgelerde sismik arama başlatacak olan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Afganistan’da ise yabancı bir şirketle doğalgaz çıkarmayı planlıyor.

Haberin Devamı

2023 hedefleri doğrultusunda yurtdışı açılımı başlatan TPAO, önümüzdeki dönemde yurtdışında hem petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerini arttıracak hem de incelemelerin ardından petrol üretim sahaları alacak.

Bu kapsamda Orta Afrika’da keşif yapılmayan bölgelerde petrol ve doğalgaz arama faaliyeti başlatılacak. Yine Afganistan’da yabancı bir şirketle birlikte doğalgaz araması yapılacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile TPAO bürokratları yaklaşık bir yıldır devam eden temaslar kapsamında geçtiğimiz günlerde yine Afganistan’a gitti. TPAO’nun Afganistan’da yabancı bir şirketle yüzde 40 ortak olacağı bölgede 60 milyon dolarlık yatırımla aramalara başlayacak.

YENİ ROTA AFRİKA
Orta Afrika ve Afganistan açılımının ardından TPAO’nun yeni rotası Kuzey Afrika olacak. Kaddafi’nin devrilmesinin ardından iç karışıklık yaşayan petrol zengini Libya için de yeni bir strateji ortaya konacak. Bu kapsamda yabancı şirketlerin özelikle siyasi nedenlerle çekildiği sahalar satın alınacak. TPAO, şimdiden Libya’da yabancı ortakla saha alma girişimlerine start verdi.

Haberin Devamı

4.6 TRİLYON REZERV
ABD ve Kanada’ya kayagazı eğitimine giden enerji bürokratlarının yeni hedefi ise 2023 yılına bu üretimlerden yıllık 6 milyar dolar kazanmayı hesaplıyor. TPAO, söz konusu çalışmalar kapsamında yoğun kaya gazı rezervi tespit edilen Trakya ve Güneydoğu’daki kuyularda çatlatmalı üretim operasyonu yapmaya başladı. İlk etapta başta Trakya ve Güneydoğu olmak üzere Türkiye genelinde 4,6 trilyon metreküp kaya gazı rezervi olduğu tahmin ediliyor.

SICAK SULARA İNİYOR
Karadeniz ve Akdeniz’de petrol ve doğalgaz aramalarında kullanılmak üzere yaklaşık 260 milyon liraya alınan Barbaros Hayrettin Paşa da gelecek ay rotasını Kıbrıs’a çeviriyor. Bu kapsamda ilk olarak Antalya açıklarında ardından da Kıbrıs’ın sıcak sularında petrol ve doğalgaz arama çalışması yapılacak. 84 metre uzunluğundaki gemi, yön ve pozisyon tayinini uydu haberleşmesiyle otomatik olarak yapabiliyor.

SABIRLA ARIYORUZ
Petrol ve doğalgaz aramalarından umutlu olduklarını söyleyen yetkililer, “Sismik aramalar zengin rezerv anlamına gelmez. Petrol ve doğalgaz uzun bir sürecin sonunda ortaya çıkar. Bunun için 8-10 yıllık süreler gerekebilir. Sabırla hem yurtiçinde hem yurtdışında aramalara devam ediyoruz” dediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!