Petrolde ortak koro

Güncelleme Tarihi:

Petrolde ortak koro
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2016 20:35

İstanbul’da dünya enerji zirvesinde petrol üretici ülkelerden ve şirketlerde fiyatlara ilişkin hiç olmadığı kadar tek seslilik olması, arz fazlası sorununu kalıcı olarak çözebilecek bir anlaşmanın uygulanabileceği beklentilerini yeniden canlandırdı. Putin’in açıkça OPEC’i desteklemesinin ardından, gözler bugün İstanbul’dan çıkacak mesajda...

Haberin Devamı

HAZİRAN 2014’te 115 dolar olan petrol fiyatları, kimsenin öngörmediği bir şekilde 30 dolarlara kadar düştü. Petroldeki düşüşe karşı uzunca bir süre ortak hareket edemeyen petrol üreticileri ise son dönemde ilk kez hiç olmadığı kadar tek ses olmaya başladı. Üreticilerin hedefi, petrol arzını kısıtlama konusunda ortak bir tavır alarak, fiyatları yeniden yukarı itmek. Geçtiğimiz ay Cezayir’de bir araya gelen OPEC ülkeleri, sekiz yıl aradan sonra ilk kez üretimi kısma kararı almış, bu gayri resmi bir karar olmasına rağmen ham petrol fiyatları yüzde 5 civarında artmıştı. İstanbul’da düzenlenen 23. Dünya Enerji Kongresi’nde de petrol konusunda üst üste benzer açıklamalar geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ilk kez açık açık OPEC’e destek verirken, petrol fiyatları bir anda 3 dolar birden arttı. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve OPEC yetkililerinin ardından, dünyanın en büyük özel petrol şirketlerinden BP de fiyat korosuna katıldı. BP CEO’su Bob Dudley, petrol fiyatlarının toparlanmasının bütün dünyanın lehine olduğunu savunarak, “Petrol fiyatları gelecek 10 yıl boyunca varil başına 55 ile 70 dolar arasında devam edecek diye düşünüyorum” dedi. Gözler bugün İstanbul’da yapılacak ‘Cezayir’i değerlendirme’ toplantısında olacak.

Enerji uzmanları, her fırsatta petrol fiyatlarındaki düşüşte arz-talep dengeleri kadar, spekülasyonların da etkili olduğunu dile getirir. Petrol kuyularını yönetenler de bu etkiyi lehlerine çevirebilmek için hiç olmadığı kadar tek ses olmaya başladı. Uzunca bir süre dünya petrol üretiminin yüzde 40’ını karşılayan OPEC ve OPEC dışında kalan diğer petrol üreticileri pazar payını başkasına kaptırmamak için üretimi kısmaya yanaşmıyordu. OPEC’in Cezayir’deki gayri resmi toplantıda üretimin kısılması konusunda anlaşmaya varmasının ardından, İstanbul’da da petrol fiyatları konusunda art arda gelen açıklamalar dikkat çekiyor. Dünya Enerji Kongresi’nde Putin, Rusya’nın üretimi kısma kararını uygulamaya hazır olduğunu söyleyerek bugüne kadar verdiği en net mesajı verdi.

Haberin Devamı

ROSNEFT: KARARA UYMAM

RUS enerji devi Rosneft’in Başkanı ve Rusya’nın bir numaralı petrol yöneticisi İgor Seçin ise Putin’in aksine OPEC ile olası bir anlaşma kapsamında, şirketinin petrol üretimini dondurmak ve kısmak için hiçbir neden görmediğini söyledi. Seçin’in bu açıklaması, yapılan açıklamalara rağmen uygulama aşamasında ortak hareket edilip edilmeyeceği noktasında halen pürüzler çıkabileceğinin işareti. Seçin, “Neden yapalım ki?” diye sorarak, İran, Suudi Arabistan ve Venezuela gibi ülkelerin de üretimlerini kısacağından şüphe ettiğini söyledi. Bu zamana kadar özellikle İran gibi ülkeler üretimi kısmaya niyetli olmadıklarını söylemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!