Petrolde lisans için olağanüstü hal

Güncelleme Tarihi:

Petrolde lisans için olağanüstü hal
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2004 01:23

EPDK Başkanı Yusuf Günay, altı ay içinde petrol piyasasında faaliyet gösteren 12 bin 500 aktöre lisans verileceği için özel önlemler alacaklarını söyledi.

ENERJİ Pisasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, petrol piyasasında faaliyet gösteren 12 bin 500 aktöre altı ay içinde lisans verileceği için özel önlemler alacaklarını söyledi. ‘20 Aralık 2004’ten sonra lisanssız faaliyet mümkün değil’ diyen Günay, 12 bini aşkın bayinin bulunduğu sektörde, lisanssız bayiye akaryakıt veren dağıtım şirketlerinin lisanslarının iptal edileceğini belirtti.

Petrol piyasası lisans hazırlıklarını Hürriyet’e anlatan Günay, 30 milyar dolarlık sektör için, lisansta çıkarılan iki kurul kararını teke indireceklerini söyledi. Günay, internetten başvuru konusunda da çalışıldığını bildirdi.

Şehirlere ve standartlara göre kriter farklılaştırması getireceklerini de açıklayan Günay, bugüne kadar elektrik ve doğalgaz piyasalarında binin üzerinde lisans veren kuruluşun altı ayda 12 bin 500 lisans vermesinin zor olacağını kabul ederken, 16 Haziran’da başlayacak lisans işlemlerinin 20 Aralık’ta kesinlikle biteceğini vurguladı.

YENİ FİYATLANDIRMA

1 Ocak 2005’te petrol piyasasında yeni bir döneme geçileceğinin altını çizen Günday, 20 Aralık’a kadar lisans almayanların piyasa dışında kalacağını, bu durum yasa gereği olduğu için değiştirilemeyeceğini kaydetti.

1 Ocak 2005’ten başlayarak Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenen otomatik fiyatlandırma yerine akaryakıtta serbest piyasa ortamında fiyat belirlenmesi dönemine geçileceğini kaydeden Günay, bunun için özel sektör kuruluşlarının dağıtıcı-bayi karı gibi alanlarda çalışmalara başladıklarını belirtti. Günay, EPDK’nın görevinin ise petrol iletim tarifesini onaylamak olacağını vurguladı.

Piyasada oluşan iletim dışındaki fiyatların EPDK’ya bildirileceğini, kurumun da fiyatları takip edeceğini ifade eden Günay, denetim ortamının ise daha etkili olacağını savundu. Mevcut durumda Sanayi Bakanlığı’nın ölçme açısından bayilere denetim yaptığını, hatalı bulursa 20 milyon lira ceza kestiğini anlatan Günay, ‘Ama EPDK göreve başladığı zaman süreli faaliyetlerini durduracağı gibi lisans iptali ve süresiz meslekten mene kadar pekçok yaptırım var’ dedi.

Yasa kapsamında çıkarılacak beş yönetmelik için görüşlerin toplandığını belirten Günay, yönetmelikler kesinleşip yayımlanmadan önce sektör temsilcilerini bir masa etrafında toplayıp katılımı sağlayacaklarını bildirdi. Günay, sektör temsilcilerinden şimdiye kadar gelen görüşlerde piyasaya giriş koşullarının belirlenmesine ilişkin isteklerin öne çıktığını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!