Petrol-İş: Zamların nedeni IMF

Güncelleme Tarihi:

Petrol-İş: Zamların nedeni IMF
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2001 00:00


Türkiye Petrol, Kimya ve Lastik İşçileri Sendikası (Petrol-İş) Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, ''Otoyol ve köprü zammına, işçi ücretleri ve buğday fiyatları değil, uygulanan IMF politikaları yol açmıştır'' dedi.

Öztaşkın, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ''Kamu işçi ücretleri ve hububat fiyatlarında sağlanan artış nedeniyle programda 300 trilyon lira açık oluştuğu ve bu açık gerekçe gösterilerek, köprü ve otoyol geçiş ücretlerine zam yapılacağının açıklandığını'' kaydetti.

Bu gerekçenin 'gerçek dışı' olduğunu, ''kamu işçileri ve tarım üreticilerini kamuoyuyla karşı karşıya getirmeyi amaçladığını'' ileri süren Öztaşkın, kamu işçilerine ödenmesi kabul edilen ücret zammının henüz yürürlükte olmadığını bildirdi.

Öztaşkın, şu görüşleri savundu:

''Ücret zamları, 2002 Şubat ayında gerçekleşebilecektir. Gerçekleştirilmeyen bir ücret zammının hangi maliyeti olabilir? Kaldı ki, enflasyonun altında ücret artışları kabul edilmekle, kamu işçilerinin ücretleri en az yüzde 30 oranında düşecektir. Bu durumda işçi ücretleri, değil maliyet artışlarına yol açmak, aksine maliyet azaltıcı bir sonuç getirmektedir.

Otoyol ve köprü zammına, işçi ücretleri ve buğday fiyatları değil, uygulanan IMF politikaları yol açmıştır. İşçilere teşekkür yerine, kamuoyuyla karşı karşıya getirme oyunundan vazgeçilmelidir.''

Mustafa Öztaşkın, zamların gerçek nedeninin, ''ekonominin iyi yönetilememesi, yabancı ve yerli sermayenin çıkarlarını tercih eden, özelleştirmeci ekonomi politikalarından kaynaklandığını'' iddia etti. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!