PETKİM'in kamudaki son hissesi için iki firma yarışacak

Güncelleme Tarihi:

PETKİMin kamudaki son hissesi için iki firma yarışacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2012 10:59

Temeli 47 yıl kadar önce atılan Petkim'deki kamuya ait son hisse için iki firma yarışacak. Özelleştirme İdaresi'nin satışa koyduğu yüzde 10,32'lik hisse için Socar Turkey ve Naksan Plastik yarışacak. Petkim'in piyasa değeri 2.2 milyar TL seviyesinde bulunuyor.

Haberin Devamı

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Petkim'deki kamuya ait son hisse için en son 20 Mart günü teklifleri aldı. Yüzde 10,32'lik hisse için iki firmadan teklif gelmişti. İhale sürecini yöneten ÖİB, iki firmayı 30 Mart'ta nihai pazarlık için davet edecek.

Cuma günü yapılacak ihaleye Socar Turkey Enerji AŞ ve Socar Internatıonal DMCC Ortak Girişim Grubu ile Naksan Plastik ve Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ. teklif vermişti.

Petkim'in son hissesi için yarışacak her iki firma da dikkat çekici. Zira, Petkim’in yüzde 51’lik hissesi Azeri Petrol şirketi Socar’a ait.  Naksan Plastik ise, Petkim'in yüzlerce müşterileri arasında yer alıyor.

Hırdavat dükkânında çıktı

Naksan Plastik’in temeli 1940’larda Gaziantepli Nakıboğlu Ailesi'nin kurduğu hırdavat dükkânına dayanıyor. Aile 1960’larda hırdavat dükkanlarında sera örtüsü ve polietilen film satışı ile plastik sektörüne adım atmış oldu.
 
Sektörde artan talep, Nakıboğlu Ailesi'ni ticaretten üretici olmaya yöneltti. Naksan Plastik’in temeli ise 1979’da atıldı. 330 bin metre kare alanda üretim yapan Naksan Plastik aynı zamanda,  yerli-yabancı çok sayıda üretici gibi, Petkim’in müşterileri arasında yer alıyor.
 
Petkim 47 yıl kadar önce kuruldu

Haberin Devamı

Türkiye’nin sayılı stratejik şirketlerinden biri olarak değerlendirilen Petkim'in temeli 1965’te atıldı.
İzmit-Yarımca’da açılan entegre tesisi, İzmir Aliağa'da kurulan tesis takip etti. Yarımca Kompleksi'nde beş ayrı tesiste üretim yapılırken, artan talep nedeniyle “Üçüncü Beş Yıllık Kalkınma Planı” döneminde Aliağa'da ikinci kompleks yatırımına başlandı.
 
Kompleks 1985 yılında üretime geçti. Aliağa kompleksinde 14 fabrika, 8 ortak tesis özel liman ve barajı bulunan büyük bir sanayi kuruluşu haline geldi.
 
Aliağa’daki tesisin 1985’de devreye girmesi ile birlikte Petkim, 50'yi aşan petrokimyasal ürün yelpazesiyle Türk sanayisinde en önemli hammadde üreticilerinden biri konumuna yükseldi.
 
Petkim 'in ürettiği hammaddelerden plastikler ve sentetik kauçuklar; inşaat, tarım, otomotiv, elektrik, elektronik, ambalaj sektörlerinin önemli girdileri. Sentetik elyaflar ise tekstil sektöründe kullanılıyor. Ayrıca, ilaç, boya, deterjan, kozmetik gibi birçok sanayi için girdi üretiliyor.
 
Özelleştirme süreci 1987’de başladı
 
Petkim için özelleştirme süreci 1987 yılında başladı. Şirketin ilk satılan varlığı İzmit Yarımca’daki tesis oldu. 2001 yılında yapılan satışta Yarımca tesisi 60 milyon dolara satıldı.
 
Petkim’de ilk ihale süreci 20 Ocak 2003’da başladı ve 5 Nisan’da yapılan ihalede 5 teklif gelmişti. Pektim ihalesinde en yüksek teklif Uzan Grubu’na ait Stardart Kimya isimli şirketten gelmişti. Ancak Uzan Grubu’nun ödemeyi yapamaması nedeni ile ihale iptal edildi.
 
2005'de halka açıldı 
İlk ihalede istenen elde edilmeyince ikinci ihale süreci 26 Ağustos 2003’de başlatıldı.  İkinci ihale için son teklif tarihi 30 Ocak 2004 olarak açıklanmasına karşın, anılan süreçte yeterli teklif gelmeyince ihale bir kez daha iptal edildi. Petkim’de blok satış yönetiminin istenen sonucu vermemesi nedeni ile halka arz yöntemi gündeme geldi. Nisan 2005’de Petkim’in sermayesindeki yüzde 34,5 hissesi halk arz yöntemi ile satıldı.
 
'Gizemli alıcı'ya satılmadı

Haberin Devamı

Yüzde 34’lük halka arzdan sonra blok satış yöntemi yeniden gündeme geldi ve yüzde 51’lik kamu hissesi için 5 Temmuz 2007’de ihale yapıldı. İhaleye yerli-yabancı 8 firma teklif vermiş en yüksek TransCentralAsia Ortak Girişim Grubu vermişti.
 
Ancak Rus-Kazak ağırlıklı Grubun 'kimliği'ne ilişkin tartışmalar nedeni ile ihalede 2 milyar 40 milyon dolar ile ikinci en yüksek teklif veren Azeri Devlet Petrol Şirketi Socar ve Türk firması Turcas’ın kurduğu Socar-Turcas Ortak Girişim Grubu ile sözleşme imzalanmıştı.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!