Pazarın kralı Türk kahvesi

Güncelleme Tarihi:

Pazarın kralı Türk kahvesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2022 07:00

Türkiye’de ithal edilen çiğ kahvede son 10 yılda rekor artış var. 2011 yılında 17 bin ton olan çiğ kahve ithalatı, 2022’de 70 bin tona dayandı. üçüncü nesil kahveciler pazarı tetiklese de taht hâlâ Türk kahvesinin. Kurukahveci Mehmet Efendi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kurukahveci, “Pazarın yüzde 70’i Türk kahvesinin’’ dedi.

Haberin Devamı

Dünyada kişi başına çay tüketiminin en yüksek olduğu ülkelerin başında yer alan Türkiye, son 10 yılda kahve tüketiminde de gaza bastı. 3’üncü nesil kahve dükkanlarının sayısının artmasıyla hareketlenen sektör, dünya çapında kahve fiyatlarında yaşanan artışa rağmen hızlı büyümesini sürdürüyor. Türkiye’de kahve pazarında faaliyet gösteren Kurukahveci Mehmet Efendi’nin yönetim kurulu başkanı Mehmet Kurukahveci, Türkiye’ye ithal edilen çiğ kahvede son 10 yılda 4 kata varan, büyük bir artış kaydedildiğini belirterek, ‘’2011 yılında 17 bin ton olan çiğ kahve ithalatı, 2014’te 30 bin tona, 2022’de ise 70 bin tona dayandı. Kahvede yerli üretim olmadığı için tüketimin de aynı miktarlarda arttığını söylemek yanlış olmaz’’ dedi.

AĞIRLIĞINI KORUYOR

Son yıllarda, 3’üncü nesil kahveciler diye nitelendirilen yeni kahve dükkanlarının sektörü büyüttüğünü ama Türk kahvesinin hâlâ Türkiye’de açık ara en çok tüketilen kahve olarak ağırlığını koruduğunu vurgulayan Mehmet Kurukahveci, ‘’Nielsen verileri, ülkemizde yaklaşık yüzde 70 oranında Türk kahvesi tüketildiğini söylüyor’’ diye konuştu.

Haberin Devamı

60 ÜLKEYE İHRACAT

Türkiye’nin ithal ettiği çiğ kahvenin yaklaşık yüzde 30’unun Dudullu’daki tesislerinde işlendiğini ifade eden Kurukahveci, ‘’Bunun da yüzde 10–12’sini kavrulmuş ve öğütülmüş olarak Kurukahveci Mehmet Efendi markası altında yurtdışı pazarlarına ihraç ediyoruz. 5 kıtada 60 ülkeye ihracatımız var. Rusya, Bulgaristan, İngiltere, Hollanda, Fransa ihracatımızda üst sıralarda. Suudi Arabistan yakında en büyük pazarımız olabilir. Şili’ye bile ihracatımız var. Türk kahvesi de farklı pişirme tekniği ve lezzetiyle ilgi çekiyor’’ ifadelerini kullandı.

Pazarın kralı Türk kahvesi

FİYATLARDA HAFİF DÜŞÜŞ

Mehmet Kurukahveci, 2019’da Brezilya’da yaşanan don ve daha sonra salgın sebebiyle kahve fiyatlarının son birkaç yılda 4–5 kat arttığını söyledi. Kurukahveci, ‘’Kahve fiyatlarında iklim çok belirleyici. Bu sene don olmadı. Şu anda fiyatlar belirli bir noktada sabitlendi, hatta bir miktar geri geldi’’ dedi.

Haberin Devamı

ANTALYA KAHVESİNİN AROMASI ÇOK İYİ

Mehmet Kurukahveci, Türkiye’nin de orta vadede kahve üreticisi ülkeler arasına girebileceğini söyledi. Kurukahveci, ‘Biz de 2019’dan bu yana Antalya Gazipaşa’da Yaşar Dağtekin adındaki bir çiftçimizin denemelerine destek oluyoruz. Dört dönümlük bir alanda sera altında 200’e yakın kahve fidanı dikildi. Fideler henüz iki yaşında ama bazılarında meyveler oluşmaya başladı. İlk neticeler çok olumlu. Gazipaşa’da ürettiğimiz bu kahvenin çok iyi bir aroması var. Tabii ki ihtiyacımızı karşılayacak bir seviyeye gelmesi uzun zaman alır ama, ama bu üretim denemeleri başarılı olursa kahve tarımına ilgi artabilir’ şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Pazarın kralı Türk kahvesi

Mehmet Kurukahveci, son olarak Eminönü’ndeki tarihî mağazalarının bitişiğinde Tahmis Binası’nı inşa ettiklerini anlattı. Burada bulunan kahve kütüphanesinde markanın 150 yılını anlatan sergi bulunuyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!