Patronların sendikasında başkanlık yarışı kızıştı

Güncelleme Tarihi:

Patronların sendikasında başkanlık yarışı kızıştı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2001 01:47

TİSK’in yeni dönemdeki başkan ve yönetim kurulunun belirleneceği seçimlerde, TİSK'in 12 yıllık Başkanı Refik Baydur ile hem TİSK'te hem de Kiplas'ta birlikte çalıştığı Tuğrul Kutadgobilik yarışacak.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) 21. Olağan Genel Kurulu, 22-23 Aralık tarihlerinde Ankara'da yapılacak. Genel Kurul'da, Başkanlık için 12 yıldır bu görevi sürdüren Refik Baydur ile Türkiye Metal Sanayici İşverenleri Sendikası (MESS) Başkanı Tuğrul Kutadgobilik yarışacak. Tekstil İşverenleri Sendikası Genel Başkanı, eski TİSK Başkanı Halit Narin'in veya bu sendikadan başka bir kişinin de TİSK Başkanlığı için 3. aday olabileceği belirtiliyor. MESS Başkanı Tuğrul Kutadgobilik'in, işadamları Rahmi Koç ve Sakıp Sabancı tarafından desteklendiği ileri sürülürken, aynı zamanda 49 delegeye sahip MESS'in Başkanı olmasının da kendisine avantaj sağladığı ifade ediliyor.

Halen TİSK Başkanlığı görevini sürdüren Refik Baydur'un ise deneyimli olması ve MESS ile Tekstil İşverenleri Sendikası dışındaki diğer işveren sendikaları tarafından desteklenmesinin başkanlık şansını yeniden artırabileceği kaydediliyor. Bir profesyonel olarak iş dünyası ile ilişkileri oldukça iyi olan Kutadgobilik, Sosyal İşler Komisyonu Üyesi olduğu TÜSİAD'tan da (Türk Sanayici ve İşadamları Derneği) desteği almış görünüyor. Oysa Baydur ile TÜSİAD arasında, zaman zaman kamuoyuna da yansıdığı gibi ilişkilerin gergin olduğu biliniyor.

Konfederasyona üye 20 sendikadan toplam 180 delegenin oy kullanacağı TİSK Genel Merkezi'ndeki Genel Kurul'da, seçimler 23 Aralık Pazar günü yapılacak. Başkan yardımcıları, yönetim kurulu, denetleme kurulu ve disiplin kurulu seçimlerinin de yapılacağı genel kurula 181 delege katılacak.

TİSK'te delege bulunduran TİSK üyesi sendikaların oyları yeni TİSK başkanını belirleyecek. TİSK'te delege bulunduran sendikaların delege sayısı ödedikleri aidatlar doğrultusunda belirlenirken, en çok aidat ödeyen MESS'in TİSK'te 49 delegesi bulunuyor. MESS'i, Refik Baydur ile Halit Narin arasındaki anlaşmazlık nedeniyle 3 yıl önce TİSK'ten ayrılan ve 2001'de yine TİSK'e üye olan 27 delegeli Türk Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜTSİS) izliyor.

Baydur'la birlikte Kiplas'tan başkan adayı olan Kutadgobilig'in halen başkanlığını yürüttüğü MESS'ten tam destek alacağı tahmin ediliyor. MESS'in TİSK başkanlık yarışında kendi başkanına destek vereceği varsayıldığında, TİSK seçimlerinde belirleyici sendikanın TÜTSİS olması bekleniyor.

‘‘Küçük menteşeler büyük kapıları açar’’ mantığıyla bugüne kadar delege sayısı az küçük sendikaların da başkanı belirleme konusunda büyük rol oynadıkları da vurgulanıyor. MESS ve TÜTSİS dışında TİSK'te, Camiş Sendikası'nın 12, Kiplas'ın 9, İlaç, Kamu-İş, Toprak ve İntes'in 8'er, Deri İş Sendikası'nın 5, Kağıt, Şeker, Turizm, Ağaç, Armatörler ve Tekiş'in 4'er, PÜİS, Tekiş ve Miksen'in 3'er delegesi bulunuyor.

YILLARDIR BİRLİKTELER

Altı işveren sendikasının 15 Ekim 1961 tarihinde İstanbul İşveren Sendikaları Birliği adında toplanmasıyla temeli atılan bu işveren örgütü, 20 Aralıt 1962 tarihinden bu yana Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu olarak faaliyet gösteriyor. 17 işveren sendikasının üye olduğu TİSK, hem üyelerinin sahip olduğu potansiyel, hem de çalışma hayatındaki etkinliği ile büyük önem taşıyor. Ekonomik ve Sosyal Konsey'de iş dünyasını temsil edişi TİSK'te başkanlığı daha da önemli kılıyor. Bugüne kadar Şahap Kocatopçu, Kemal Haraççı, Ertuğrul Soysal, Halil Kaya, Halit Narin'in başkanlık yaptığı TİSK'te bu görevi 1989 yılından bu yana Refik Baydur yürütüyor. Aynı zamanda Kiplas'ın da (Türkiye Kimya, Petrol, Lastik ve Plastik Sanayi İşverenler Sendikası) Başkanı olan Refik Baydur'un karşısına yıllardan sonra ilk kez bir rakip çıkıyor. Üstelik diğer aday Tuğrul Kutadgobilik, Baydur ile hem TİSK'te, hem de Kiplas'ta birlikte çalışıyor. 10 yıldan bu yana TİSK'te yönetim kurulu üyesi olan Kutadgobilik, aynı zamanda Kiplas'ta da Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor.

Reel sektörü 1 numaralı gündem maddesi yapacağım

MESS Başkanı ve TİSK Başkan adayı Tuğrul Kudatgobilik, ülkenin sanayi, yatırım ve istihdam politikalarını yeniden düzenleyerek, reel sektörün sorunlarını ve üretimi Türkiye‘nin bir numaralı gündem maddesi haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Kudatgobilik, yaptığı yazılı açıklamada, TİSK organizasyonunu büyütmeyi ve küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) de sistem içine entegre edilerek, hizmetin yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını kaydederek, çağdaş ve etkili bir yapıya kavuşmak istediklerini bildirdi. TİSK‘in yeni döneminde üyelerin ve Türk endüstri ilişkilerinin ortak yararları doğrultusunda çalışma yaşamında güven veuzlaşmanın egemen olmasını sağlayacaklarını ifade eden Kudatgobilik, açıklamasında, şu görüşlere yer verdi:

‘‘Avrupa entegrasyonu, başta Türk sanayi, hizmetler ve finans sektörleri olmak üzere çalışanlarımız ve Türk halkı için yapılmaktadır. TİSK‘in burada seyirci değil, taraf olarak bütün kardeşkuruluşlarla koordineli biçimde çalışması ve Türk işaleminin sesini hem ülkede, hem de AB‘de etkili biçimde duyurmalıdır. Türkiye‘nin gelişmesi, sivil toplum örgütlerinin sağlayacağı gelişmeye bağlıdır. 2002 yılı hem ekonomimiz, hem de AB entegrasyonu bakımından çok önemliolduğundan değişim ve yenilenmenin tüm örgütlerde olduğu gibi TİSK‘te de yeni bir dinamizm oluşturacaktır.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!